Înapoi

1 uncie Monedă din Aur – Krugerrand Sud-African

1 oz
22 carate
Africa de Sud


Krugerrandul sud-african a fost declarată ca fiind una dintre cele mai vândute monede din aur de investiții de pe piața mondială. A fost prezentată în anul 1967 și de atunci se află în continuă producție. Krugerrandul este totodată și prima monedă din lume care a avut greutatea de o uncie.


Informații generale

  • Monedele din Aur Krugerrand au o lichiditate ridicată! Acest fapt se datorează recunoașterii la nivel internațional de către dealeri, bănci și investitori.
  • Prețul monedelor Krugerrand este în strânsă corelație cu prețul internațional al aurului.
  • Monedele din Aur Krugerrand sunt rezistente și durabile! Sunt fabricate dintr-un aliaj de aur pur 91,67% (22 de carate) și cupru, ceea ce îi oferă o rezistență ridicată.
  • Excelente pentru economii! Monedele din aur Krugerrand sunt alegerea ideală pentru economiserea pe termen lung, securizată de stabilitatea aurului de investiții.
  • Modalitate excelentă de diversificare a portofoliului!

Design

Aversul monedei îl înfățișează pe fostul președinte al Republicii Africii de Sud, Paul Kruger. Imaginea sa este înconjurată de textele “Sud – Afrika” și “South Africa”, numele țării în cele africană și engleză.

Reversul monedei prezintă o antilopă, înconjurată în partea de sus de textul "KRUGERRAND". Sub aceasta se găsește textul "FYNGOUD", care se traduce ca "aur pur" și greutatea moendei. Anul emiterii se află în mijlocul monedei în stânga și dreapta antilopei.

Istoric

Moneda din Aur Kruggerand nu are inscripționată nicio valoarea nominală. Motivul acestei decizii neobișnuite este acela că prețul său este determinat în mare partea de prețul internațional al aurului.

Moneda din Aur Krugerrand este rezultatul performantei industrii de extracție a aurului din Africa de Sud

Africa de Sud a fost țara cu cea mai mare exploatare de extracție a aurului la mijlocul secolului XX, însumând 50% din producția globală. Pentru a vinde mai ușor excesul de aur de care dispuneau au venit cu ideea să dezvolte o monedă din aur pentru investiții, creată din aur extras exclusiv din Africa de Sud. Această ideea a fost aprobată de Banca Centrală Sud Africană începând producția Monedei din Aur Krugerrand Sud-African în 1970.

Monedele din Aur Kruggerand îl înfățișează pe președintele Paul Kruger

Aversul monedei din aur Krugerrand îl înfățișează pe Stephanus Johannes Paulus Kruger, fost președinte al Republicii Transvaale. Kruger avea să se ridice la faima internațională ca șef al rezistenței Boer împotriva forțelor britanice la sfârșitul secolului al XIX-lea. Boer, coloniști predominant vorbitori de limbă olandeză din Europa care trăiau în Africa de Sud, sătui să fie conduși de Imperiul Britanic, au decis să-și creeze propria țară independentă sub numele de Transvaal. Paulus Kruger va fi o figură importantă în încercarea Boer de a deveni o națiune independetă în interiorul teritoriilor din Africa de Sud controlată de britanici. 

Kruger provenea dintr-un fomilie simplă; născut la o fermă în 1825 în Africa de Sud, el nu avea nici o educație formală, deși competența sa în vânătoare și călărie s-ar dovedi a fi de mare folos în timpul serviciului său militar în armata transvaală. El a avansat destul de repede în rândurile armatei și până la 40 de ani a fost deja promovat la comandant general al forțelor transvaale. Abilitățile lui Kruger au mers dincolo de a fi un soldat, deoarece el a fost un diplomat bun, de asemenea. În 1877, când Boers s-au ridicat pentru prima dată împotriva Marii Britanii, Kruger prin mijloace diplomatice a obținut o mare victorie. Acest lucru i-a sporit popularitatea și, ca urmare, a fost ales președinte al Republicii Transvaale în alegerile generale care au urmat trei ani mai târziu.

Krugerrand-ul Suf-African conține aur din cel mai bogat depozit de aur de pe pământ

Din păcate, pacea dintre Boers și britanici nu a durat mult, deoarece depozite mari de aur au fost găsite în interiorul teritoriilor Republicii Transvaale într-o zonă numită Witwatersrand. Chiar și până în această dată, regiunea Witwatersrand este casa unora dintre cele mai bogate depozite de aur de pe pământ; se crede că aproape 45% din tot aurul exploatat vreodată pe pământ a venit din această bogată regiune de aur din Africa de Sud. Britanicii, hotărâți să asigure controlul asupra acestor bogății vaste, au trimis o forță uriașă, după unele estimări, de peste 400.000 de oameni puternici, pentru a combate Boers. Boers, mult depășit numeric de forța britanică, a pierdut războiul, și Transvaal a fost absorbit înapoi în Imperiul Britanic în 1902. Președintele Kruger a reușit să fugă în Europa, nu a mai pus piciorul niciodată în Africa, și a murit în exil în Elveția la 14 iulie 1904.


Cumpără online valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului