Înapoi

Monedă din Aur – 20 Franci Leopold al II-lea Belgia

6.45 g
21.6 carate
Belgia


Moneda de 20 franci belgieni cu chipul lui Leopold al II-lea este una dintre cele mai căutate și populare monede istorice din aur ale Belgiei. A fost pusă în circulație în anul 1867. Aceasta face parte din primul standard care stabilea calitatea monedelor din Europa.


Informații generale

  • 90% aur pur (21,60 karate)
  • Valoare nominală: 20 franci belgieni
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1867 și 1882.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

 

 

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Regele Leopold al II-lea, textul „LEOPOLD II ROI DES BELGES” (Leopold al II-lea, Regele belgienilor), anul emiterii și inițialele gravorului principal.

Reversul monedei prezintă: stema Belgiei, textul „L’UNION FAIT LA FORCE” (Unirea dă puterea) și valoarea nominală.  

Cantul include: stele ridicate, cu cinci colțuri și textul „DIEU PROTEGE LA BELGIQUE“ (Dumnezeu să apere Belgia).

 

Istoric

În anul 1865 Leopold al II-lea a devenit Regele Țărilor de Jos. Monedele cu chipul său au fost puse în circulație doi ani mai târziu.

 

Regele Leopold al II-lea a urmărit să facă din Belgia o putere colonială. Încercările sale de-a lungul a câtorva ani de a obține sprijin din partea guvernului țării pentru eforturile lui s-au dovedit a fi fără succes. În ciuda acestui fapt Leopold al II-lea nu a renunțat la ambițiile sale. Drept urmare creează o companie privată și angajează un explorator african, pe nume Henry Stanley. Sarcina acestuia a fost de a stabili o colonie belgiană în Africa Centrală. În anul 1879 Henry Stanley conduce expediția pe teritoriul Congo, unde a început o activitatea violentă de colonizare. A fost creată o rețea de stații, au fost încheiate contracte cu liderii triburilor locale, prin care terenurile lor erau trecute sub suveranitatea lui Leopold al II-lea.

 

Atunci când problemele Africii au fost discutate de țările din Europa și Statele Unite, la conferința de la Berlin, în anul 1884, monarhul belgian a fost capabil să convingă participanții că pretențiile sale asupra statului Congo sunt întemeiate.

 

În anul 1885 este creat Statul Liber Congo, condus de Regele Leopold al II-lea. Țara este de 76 ori mai mare decât Belgia. Colonia nou înființată s-a dovedit o cheltuială foarte mare și aproape de nesuportat pentru compania lui Leopold al II-lea. Acest lucru s-a schimbat odată cu inventarea anvelopelor și creșterii drastice a cererii de cauciuc pentru producția lor. Congo deținea cantități uriașe din această resursă naturală și a devenit o sursă uriașă de venit pentru exploatație. Se crede că la sfârșitul secolului al XIX-lea Leopold al II-lea a devenit cel mai bogat om din Europa datorită comerțului de cauciuc în Congo. 

 

Deși profitul din comerț era profitabil pentru compania sa personală, Leopold al II-lea a investit o mulțime de bani în proiecte publice și de arhitectură în Belgia. Două dintre cele mai renumite sunt Arcul de Triumf din Bruxelles și Gara Centrală din Anvers, care i-au adus titlul de „Regele-constructor“.


Cumpără online valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului