Înapoi

Franța, 10 franci, Mariana

3.22 g
21.6 carate
Franţa


Moneda face parte din galeria de franci francezi din aur emblematici, standardizați și aprobați de Napoleon Bonaparte. Pe parcursul celor peste 100 de ani de istorie, aceștia au demonstrat o uniformitate și o precizie perfectă în ceea ce privește cantitatea de aur conținută, reușind totodată să finanțeze comerțul european și mondial și să devină baza primei uniuni monetare în Europa.


Informații generale

 

  • 90% aur pur (21,60 karate)
  • Valoare nominală: 10 franci francezi
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1899 și 1914.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

 

 

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Mariana (simbol național francez, reprezentând libertatea), textul „REPUBLIQUE FRANÇAISE” și semnătura gravorului principal „J.C. CHAPLAIN”.

 

Reversul medaliei prezintă: un cocoș, textul „LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Libertate, egalitate, fraternitate), valoarea nominală și anul emiterii.

Pe spatele monedelor emise între anii 1898 și 1907 este prezentă inscripția: „DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Dumnezeu protejează Franța).

Pe spatele monedelor emise între anii 1907 și 1914 este prezentă inscripția: „LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Libertate, egalitate, fraternitate).

 

listPosition

23

attributeKey

edge

attributeName

Muchie

attributeDescription

Muchie (300 char max)

attributeType

TEXT

richText

1

Istoric

Napoleon Bonaparte a legalizat standardizarea și crearea francului francez de aur în anul 1803. În secolul al XIX-lea Franța controla o mare parte din Europa, reușind să atingă puterea colonială la începutul secolului al XX-lea. Francii de aur facilitau comerțul și investițiile între toate teritoriile sale. Monedele au devenit alegerea preferată datorită stabilității calității și fiabilității. Francul de aur a devenit baza primei mari uniuni monetare europene - Uniunea Monetară Latină.

 

Odată cu lansarea monedei „Mariana“ în anul 1898, Republica Franceză continuă tradiția în care imaginile ce apar pe francii de aur nu sunt imagini cu regi și împărați, ci simboluri ale victoriei, libertății și justiției. Cele mai cunoscute astfel de imagini sunt cele ale cocoșului și Marianei. 

 

Cocoșul reprezintă un simbol creștin francez, care este asociat cu supremația binelui. Cântecul lui la răsăritul soarelui este perceput ca fiind o victorie de zi cu zi a luminii asupra întunericului și răului. Cocoșul a devenit un simbol important în timpul Renașterii franceze, atunci când Biserica Catolică a jucat un rol decisiv în afacerile statului. Astăzi pasărea este simbolul neoficial al Franței.

 

Imaginea Marianei reprezintă o combinație alegorică între libertate și dreptate. Aceasta a fost creată de un tânăr artist francez în anul 1775, devenind populară în timpul Revoluției Franceze. Guvernul nou ales al țării avea nevoie de noi simboluri și astfel a selectat imaginea Marianei, pentru a demonstra că este o republică tânără, dar determinată. Imaginea a devenit simbolul național de astăzi al Franței. Mariana este emblema unei republici luminoase, asociată cu triumful libertății asupra absolutismului.


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului