Franța, 20 franci, Ceres

Franţa · Puritate: 21.6 carate · ⌀ 21 мм

Moneda face parte din galeria de franci francezi din aur emblematici, standardizați și aprobați de Napoleon Bonaparte. Pe parcursul celor peste 100 de ani de istorie, aceștia au demonstrat o uniformitate și o precizie perfectă în ceea ce privește cantitatea de aur conținută, reușind totodată să finanțeze comerțul european și mondial și să devină baza primei uniuni monetare în Europa.

Informații generale

 

  • 90% aur pur (21,60 karate)
  • Valoare nominală: 20 franci francezi
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1849 și 1851.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Ceres, zeița romană a agriculturii, textul „REPUBLIQUE FRANÇAISE”, o stea hexagonală, fasces lictoriae (mâna justiției), o ramură de lauri și semnătura gravorului principal „L.MERLEY.F”.

Reversul medaliei prezintă: o coroană de lauri, textul „LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Libertate, egalitate, fraternitate), valoarea nominală, anul emiterii și emblema monetăriei.

 

Cantul monedei poartă inscripția: „DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Dumnezeu protejează Franța).

Istoric

Napoleon Bonaparte a legalizat standardizarea și crearea francului francez de aur în anul 1803. În secolul al XIX-lea Franța controla o mare parte din Europa, reușind să atingă puterea colonială la începutul secolului al XX-lea. Francii de aur facilitau comerțul și investițiile între toate teritoriile sale. Monedele au devenit alegerea preferată datorită stabilității calității și fiabilității. Francul de aur a devenit baza primei mari uniuni monetare europene - Uniunea Monetară Latină.

Revoluția franceză din februarie, din anul 1848, a condus la înlăturarea de la putere a Regelui Louis Filip. Conducerea noii Republici Franceze i-a revenit lui Charles Louis-Napoleon, nepotul lui Napoleon I. Moneda din aur de 20 franci francezi cu Ceres a fost pusă în circulație în anul 1849. Curios este faptul că aceasta nu îl prezenta pe Napoleon al II-lea, așa cum era tradiția monedelor anterioare. Moneda o prezintă pe zeița romană a agriculturii și fertilității, Ceres.

Franța, 20 franci, Ceres Gramaj aur
Gramaj Nominal Diametru în mm Probă Greutate în g g
6.45 g 20 franci 21 21.6 carate 6.4516 5.80644

Franța, 20 franci, Ceres

Franţa · Puritate: 21.6 carate · ⌀ 21 мм

1236 leiVindeți: 1169 lei
0 PRODUS