Înapoi

Franța, 20 franci, Înger

6.45 g
21.6 carate
Franţa


Moneda face parte din galeria de franci francezi din aur emblematici, standardizați și aprobați de Napoleon Bonaparte. Pe parcursul celor peste 100 de ani de istorie, aceștia au demonstrat o uniformitate și o precizie perfectă în ceea ce privește cantitatea de aur conținută, reușind totodată să finanțeze comerțul european și mondial și să devină baza primei uniuni monetare în Europa.


Informații generale

  • 90% aur pur (21,60 karate)
  • Valoare nominală: 20 franci francezi
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1848 și 1849, 1871 și 1898 și 1899 - 1906.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

 Pe fața monedei sunt reprezentate: un înger, constituția franceză, un cocoș, textul „REPUBLIQUE FRANCAISE”, fasces lictoriae (mâna justiției) și semnătura gravorului principal „DUPRÉ”.

 

 Reversul medaliei prezintă: o coroană, textul „LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Libertate, egalitate, fraternitate), valoarea nominală, anul emiterii și emblema monetăriei.

 

Cantul monedei poartă inscripția: „DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Dumnezeu protejează Franța).

Istoric 

Napoleon Bonaparte a legalizat standardizarea și crearea francului francez de aur în anul 1803. În secolul al XIX-lea Franța controla o mare parte din Europa, reușind să atingă puterea colonială la începutul secolului al XX-lea. Francii de aur facilitau comerțul și investițiile între toate teritoriile sale. Monedele au devenit alegerea preferată datorită stabilității calității și fiabilității. Francul de aur a devenit baza primei mari uniuni monetare europene - Uniunea Monetară Latină.

 

Designul original al reversului celor 20 de franci din aur cu înger a fost creat în anul 1791 de faimosul gravor francez Augustin Dupré. Odată cu răsturnarea în timpul Revoluției Franceze a dinastiei aristocrate care se afla la putere, în anul 1789, a apărut necesitatea de a avea o nouă monedă, care proclamă noua ordine. Acest fapt le-a oferit mai multă libertate creativă artiștilor și gravorilor, întrucât monedele anterioare prezentau în principal imagini ale conducătorilor care guvernau. Dupré, a cărui activitate a fost inspirată de simbolismul antichității, a câștigat concursul pentru proiectarea noii monezi. 

 

„Îngerul“ gravat pe monedă este uneori numit „Îngerul Norocului“, „Spiritul Libertății“ sau „Geniul, îngerul păzitor al Franței“. Cauza numeroaselor nume este folclorul istoric bogat al monedei de aur cu acest design. Unii cred că motivul creat de Dupré „geniul“ (genius) reprezintă un simbol antic roman al divinității, care întruchipează spiritul Revoluției Franceze. Denumirea de „înger“ а apărut atunci când povestea legată de însuși Augustine Dupré a devenit faimoasă. În timpul regimului de teroare (perioada de violență după Revoluția Franceză), acesta a reușit să scape de execuție cu ajutorul „monedelor angelice“ pe care le avea în buzunar, care au împiedicat căderea lamei ghilotinei. Această poveste a creat legenda din spatele „norocului“ pe care îl poartă acești franci. Se spune totodată că Napoleon Bonaparte a pierdut bătălia de la Waterloo, pentru că a pierdut „moneda cu înger“, pe care o purta pentru noroc în buzunar, în timpul campaniilor militare. 

 


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului