Înapoi

Monedă din Aur – 20 Franci Înger Franța

6.45 g
21.6 carate
Franţa


Cu peste 75 de milioane de monede emise încă din anii 1871-1898, monedele 20 Franci Înger sunt printre cele mai cunoscute din Europa, garantând o lichiditate puternică și o recunoaștere la nivel internațional.


Informații generale

  • Monedele din Aur 20 Franci Înger sunt monede franceze remarcabile. Sunt unele dintre cele mai faimoase monede din Franța și, de asemenea, unele dintre cele mai cunoscute monede din aur din Europa.
  • Cu peste 75 de milioane de monede emise încă din anii 1871-1898, monedele 20 Franci Înger au o lichiditate puternică și o piață garantată.
  • Este o bună și convenabilă metodă de diversificare a portofoliului dumneavoastră!
  • Reprezintă opțiunea ideală pentru persoanele interesate de aurul de investiții, care apreciază securitatea și stabilitatea oferită prin deținerea monedelor din aur.
  • Moneda din aur 20 Franci Înger a fost la baza primei uniuni monetare a Europei, "Uniunea Monetară Latină".

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: un înger, constituția franceză, un cocoș, textul „REPUBLIQUE FRANCAISE”, fasces lictoriae (mâna justiției) și semnătura gravorului principal „DUPRÉ”.

Reversul medaliei prezintă: o coroană, textul „LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Libertate, egalitate, fraternitate), valoarea nominală, anul emiterii și emblema monetăriei. Cantul monedei poartă inscripția: „DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Dumnezeu protejează Franța).

Istoric

Designul părții din spate al acestei monede a fost creat în 1791 de renumitul gravor francez Augustin Dupré. Motivul „îngerului” portretizat este denumit și „înger norocos”, „geniu al libertății” sau „îngerul păzitor Geniul Franței”. Motivul mai multor nume este dat de folclorul bogat al monedei și de interpretarea incertă a operei de artă a lui Dupré. Când dinastia aristocratică conducătoare a fost detronată în timpul revoluției franceze din 1789, a fost nevoie de monede noi pentru a proclama noua ordine. Acest lucru le-a oferit artiștilor și gravorilor o mai mare libertate, deoarece fostele monede au reprezentat cel mai adesea efigia conducătorului. Dupré, a cărui lucrare s-a inspirat din simbolismul antichității, a câștigat competiția de design pentru noua monedă.

Se crede că „îngerul” proiectat de Dupré este un „geniu”, un simbol străvechi al divinității care derivă din religia romană, în care se credea că fiecare ființă umană sau lucru colectiv (oameni, natură, animale), deține o esență divină sau un suflet. „Geniul” descris pe reversul monedei din aur 20 Franci Înger ar fi putut fi modul lui Dupré de a simboliza „sufletul sau spiritul Revoluției Franceze”.

Un înger înfățișat pe moneda Monedă din Aur 20 Franci Înger

Cu toate acestea, referirea la „geniul” înfățișat ca „înger” a prins viață când o poveste despre cum însuși Augustin Dupré a scăpat de execuția în Regatul Terorii, o perioadă de violență care a urmat Revoluției franceze, pentru că „monedele îngerului” pe care le-a purtat în buzunar îl protejau de rău. Proiectantul a fost condamnat să-și piardă capul pe ghilotină în timpul Revoluției Franceze. Conform legendei, însă, Dupré a fost capabil să-și mituiască paznicul cu moneda Înger pe care o purta în buzunar și astfel a scăpat. Povestea a continuat să fie povestită de-a lungul anilor, construind legenda „aura de noroc” a monedei. Legenda puterilor atribuite monedei a devenit atât de pronunțată încât a schimbat istoria lumii. Se spune că Napoleon Bonaparte a purtat întotdeauna un înger francez timpuriu în buzunar până l-a pierdut în noaptea dinaintea bătăliei de la Waterloo. Această bătălie a marcat începutul căderii sale.

Deși niciuna dintre aceste afirmații nu este certă, ceea ce este cu siguranță este că designul mistic și frumos al monedei din aur 20 Franci Înger a contribuit la transformarea sa în una dintre cele mai recunoscute și căutate monede din aur ale seriei Napoleon. Moneda a fost emisă în trei perioade diferite: 1848-1849, 1871-1898 și 1899-1906.


Cumpără online valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului