Înapoi

Franța, 20 franci, Mariana

6.45 g
21.6 carate
Franţa


Moneda face parte din galeria de franci francezi din aur emblematici, standardizați și aprobați de Napoleon Bonaparte. Pe parcursul celor peste 100 de ani de istorie, aceștia au demonstrat o uniformitate și o precizie perfectă în ceea ce privește cantitatea de aur conținută, reușind totodată să finanțeze comerțul european și mondial și să devină baza primei uniuni monetare în Europa.


Informații generale

  • 90% aur pur (21,60 karate)
  • Valoare nominală: 20 franci francezi
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1849 și 1851.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Ceres, zeița romană a agriculturii, textul „REPUBLIQUE FRANÇAISE”, o stea hexagonală, fasces lictoriae (mâna justiției), o ramură de lauri și semnătura gravorului principal „L.MERLEY.F”.

Reversul medaliei prezintă: o coroană de lauri, textul „LIBERTE EGALITE FRATERNITE” (Libertate, egalitate, fraternitate), valoarea nominală, anul emiterii și emblema monetăriei.

 

Cantul monedei poartă inscripția: „DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Dumnezeu protejează Franța).

Istoric

Napoleon Bonaparte a legalizat standardizarea și crearea francului francez de aur în anul 1803. În secolul al XIX-lea Franța controla o mare parte din Europa, reușind să atingă puterea colonială la începutul secolului al XX-lea. Francii de aur facilitau comerțul și investițiile între toate teritoriile sale. Monedele au devenit alegerea preferată datorită stabilității calității și fiabilității. Francul de aur a devenit baza primei mari uniuni monetare europene - Uniunea Monetară Latină.

 

Revoluția franceză din februarie, din anul 1848, a condus la înlăturarea de la putere a Regelui Louis Filip. Conducerea noii Republici Franceze i-a revenit lui Charles Louis-Napoleon, nepotul lui Napoleon I. Moneda din aur de 20 franci francezi cu Ceres a fost pusă în circulație în anul 1849. Curios este faptul că aceasta nu îl prezenta pe Napoleon al II-lea, așa cum era tradiția monedelor anterioare. Moneda o prezintă pe zeița romană a agriculturii și fertilității, Ceres.

 

 


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului