Înapoi

Franța, 20 franci, Napoleon al III-lea

6.45 g
21.6 carate
Franţa


Moneda face parte din galeria de franci francezi din aur emblematici, standardizați și aprobați de Napoleon Bonaparte. Pe parcursul celor peste 100 de ani de istorie, aceștia au demonstrat o uniformitate și o precizie perfectă în ceea ce privește cantitatea de aur conținută, reușind totodată să finanțeze comerțul european și mondial și să devină baza primei uniuni monetare în Europa.


Informații generale

 

  • 90% aur pur (21,60 karate)
  • Valoare nominală: 20 franci francezi
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1853 și 1873.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

Francii francezi din aur, 20 franci, Napoleon al III-lea, au fost bătuți între anii 1854 și 1860. Pe fața monedei sunt reprezentate: Charles Louis-Napoleon Bonaparte, nepotul lui Napoleon I, textul „NAPOLEON III EMPEREUR” (Împăratul Napoleon al III-lea) și semnătura șefului gravor „BARRE”. Reversul monedei prezintă: o cunună de lauri, textul „EMPIRE FRANÇAIS” (Imperiul Francez), valoarea nominală, anul emiterii și emblema monetăriei. Reversul monedei conține: textul „DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Dumnezeu apără Franța).

Francii francezi din aur, 20 franci, Napoleon al III-lea, au fost bătuți între anii 1861 și 1868. Pe fața monedei sunt reprezentate: Charles Louis-Napoleon Bonaparte, nepotul lui Napoleon I, cunună de lauri, textul „NAPOLEON III EMPEREUR” (Împăratul Napoleon al III-lea) și semnătura șefului gravor „BARRE”. Reversul monedei prezintă: un scut, textul „EMPIRE FRANÇAIS” (Imperiul Francez), valoarea nominală, anul emiterii și emblema monetăriei. Reversul monedei conține: textul „DIEU PROTÉGE LA FRANCE” (Dumnezeu apără Franța).

Istoric

Napoleon Bonaparte a legalizat standardizarea și crearea francului francez de aur în anul 1803. În secolul al XIX-lea Franța controla o mare parte din Europa, reușind să atingă puterea colonială la începutul secolului al XX-lea. Francii de aur facilitau comerțul și investițiile între toate teritoriile sale. Monedele au devenit alegerea preferată datorită stabilității calității și fiabilității. Francul de aur a devenit baza primei mari uniuni monetare europene - Uniunea Monetară Latină.

 

Cei 10 franci de aur, emiși între anii 1853 și 1873 îl omagiază pe Charles Louis-Napoleon, nepotul lui Napoleon I. Acesta a fost născut la Paris, în anul 1808. A crescut în exil ca urmare a înlăturării lui Napoleon I de la putere, în anul 1815. În timpul revoluției din februarie, în anul 1848, regele francez Filip Louis a fost răsturnat de la putere. Charles Louis-Napoleon s-a întors în Franța și a fost ales ca președinte al noii Republici Franceze. Constituția de la vremea respectivă îi permitea dreptul la un singur mandat. Ambițiosul Charles Louis Napoleon a reușit să dea o lovitură de stat, s-a proclamat Împărat al Franței și a continuă să conducă ca dictator.  

 

Napoleon al III-lea a introdus o serie de schimbări semnificative în comunitatea franceză. Țara a reușit să se dezvolte cu succes din perspectivă economică și socială de-a lungul domniei sale de douăzeci de ani. Napoleon al III-lea a investit și în infrastructură, fiind construite linii de cale ferată, sisteme de irigație, drumuri și porturi. Reformele sociale ale lui Napoleon al III-lea, le-a oferit muncitorilor dreptul de a face grevă și de a se organiza, iar femeile au primit mai mult acces la sistemul de educație publică. Politicile sale economice includ deschiderea economiei franceze, prin reducerea taxelor, creșterea producției industriale și agricole.

listPosition

23

attributeKey

edge

attributeName

Muchie

attributeDescription

Muchie (300 char max)

attributeType

TEXT

richText

1

Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului