Italia, 20 lire, Emanuel al II-lea

Italia · Puritate: 21,6 carate · ⌀ 21 мм

Moneda reprezintă povestea puternicei dinastiei Savoia și a succesul acesteia în unificarea Italiei. Cele 20 lire din aur reprezintă și baza primei consolidări a sistemului monetar în țară, după mai mult de 300 de ani.

Informații generale

 

  • 90% aur pur (21,6 karate)
  • Valoare nominală: 20 lire italiene
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1861 și 1878.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Regele Victor Emanuel al II-lea, textul „VITORRIO EMANUELE II” (Victor Emanuel al II-lea, Regele Italiei), anul emiterii și semnătura gravorului principal „FERRARIS”.

Reversul monedei prezintă: stema dinastiei Savoia, textul „REGNO D'ITALIA“ (Regatul Italiei), valoarea nominală și simbolul monetăriei.

Istoric

Emiterea celor 20 lire italiene este legată de povestea uneia dintre cele mai vechi familii regale din lume - dinastia Savoia. După ani de luptă pentru independență de sub Austria și unificare a țării, în 1861 Emanuel al II-lea devine suveran al Regatului Italiei. Lira de aur reprezentând chipul acestuia și stema dinastiei sale, curtea Savoia, a fost însemnat un tribut adus celor aproape 50 de ani de luptă pentru unificare a Italiei. Numeroși oameni îl consideră pe Emmanuel al II-lea ca fiind „părintele patriei“. El a condus Italia până la moartea sa, în 1878, când fiul său, Umberto I a moștenit tronul.

 

Curtea de Savoia a reușit să unească nu doar Italia, ci și sistemul monetar al acesteia. Înaintea unirii toate regiunile mai mari emiteau propriile lor monede. Noile lire din argint și aur au venit în continuarea monedei utilizate în Regatul Sardiniei. Motivul acestei alegeri l-a constituit faptul că acestea fuseseră deja echivalate, în anul 1816, cu francul francez de aur, în termeni de puritate și greutate. Utilizarea monedelor standardizate a încurajat comerțul intern în Italia. În anul 1856 țara a devenit unul dintre fondatorii primei mari uniuni monetare europene - Uniunea Monetară Latină.

Italia, 20 lire, Emanuel al II-lea Gramaj aur
Gramaj Nominal Diametru în mm Probă Greutate în g g
6.45 g 20 lire 21 21,6 carate 6.4516 5.80644

Italia, 20 lire, Emanuel al II-lea

Italia · Puritate: 21,6 carate · ⌀ 21 мм

1259 leiVindeți: 1170 lei
0 PRODUS