Înapoi

Italia, 20 lire, Umberto I

6.45 g
21.6 carate
Italia


Moneda reprezintă povestea puternicei dinastiei Savoia și a succesul acesteia în unificarea Italiei. Cele 20 lire din aur reprezintă și baza primei consolidări a sistemului monetar în țară, după mai mult de 300 de ani.


Informații generale

  • 90% aur pur (21,6 karate)
  • Valoare nominală: 20 lire italiene
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1879 și 1897.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

 

Pe fața monedei sunt reprezentate: Regele Umberto I, textul „UMBERTO I RE D’ITALIA” (Umberto I, Rege al Italiei), anul emiterii și semnătura gravorului principal „SPREANZA”.

 

Reversul monedei prezintă: stema dinastiei Savoia, valoarea nominală și simbolul monetăriei.

Istoric

 

Emiterea celor 20 lire italiene este legată de povestea uneia dintre cele mai vechi familii regale din lume - dinastia Savoia. După ani de luptă pentru independență de sub Austria și unificare a țării, în 1861 Emmanuel al II-lea devine suveran al Regatului Italiei. Lira de aur reprezentând chipul acestuia și stema dinastiei sale, curtea Savoia, a fost însemnat un tribut adus celor aproape 50 de ani de luptă pentru unificare a Italiei. 

 

Curtea de Savoia a reușit să unească nu doar Italia, ci și sistemul monetar al acesteia. Înaintea unirii toate regiunile mai mari emiteau propriile lor monede. Noile lire din argint și aur au venit în continuarea monedei utilizate în Regatul Sardiniei. Motivul acestei alegeri l-a constituit faptul că acestea fuseseră deja echivalate, în anul 1816, cu francul francez de aur, în termeni de puritate și greutate. Utilizarea monedelor standardizate a încurajat comerțul intern în Italia. În anul 1856 țara a devenit unul dintre fondatorii primei mari uniuni monetare europene - Uniunea Monetară Latină.

 

După moartea Regelui Victor Emanuel al II-lea, în anul 1878, Prințul Umberto I devine cel de-al doilea rege al Italiei unite. Domnia sa este controversată. Pe de o parte este numit ca fiind un „rege bun“, deoarece demonstrează preocupare și empatie față de supușii săi. În momentul producerii unei inundații uriașă în Veneția, el a mers în zonele afectate și a organizat personal activitățile de salvare și restaurare. În urma producerii unui cutremur catastrofal care distruge Casamicciola în anul 1883, din nou, s-a angajat personal să ofere asistență financiară. Face același lucru și un an mai târziu, atunci când izbucnește un focar de holeră în sudul Italiei. Pe de altă parte, regele Umberto I a primit dezaprobarea puternică a cercurilor politice de stânga. Nepopularitatea sa în aceste medii poate fi explicată parțial prin asociațiile sale coloniale eșuate în Africa.

 

Domnia lui Umberto I se încheie în anul 1900, când este ucis de un anarhist italian, din cauza modului prin care regele a gestionat revoltele în Milano. Într-o încercare de a restabili ordinea, generalul italian a ordonat trupelor sale să tragă în insurgenți. Ulterior Umberto I l-a premiat pe acesta pentru restabilirea cu succes a ordinii în oraș. Regele și-a pierdut viața pentru atitudinea binevoitoare față de general.

 


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului