Înapoi

Marea Britanie, sovereign, Elisabeta a II-a

7.99 g
22 carate
Regatul Unit


Sovereignul face parte din seria de monede britanice cele mai vechi și cu istoricul cel mai vechi de producție. Sunt cunoscute la nivel mondial pentru precizia lor fără cusur, puritate și calitate. Sovereignii de aur au fost puși în circulație în urmă cu mai mult de cinci secole. Aceste monede reprezintă fundația etalonului clasic și au jucat un rol-cheie în finanțele internaționale și comerț.


Informații generale

  • 91,6% aur pur (22 karate)
  • Valoare nominală: nu are
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă din anul 1957 și până în prezent
  • Mijloc de plată legal în țara emitentă
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Regina Elisabeta a II-a și textul „DEI GRATIA REGINA F D ELIZABETH II” (Regina Elisabeta a II-a, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, apărătoare a credinței).

Reversul monedei prezintă: pe Sfântul Gheorghe și anul emiterii.

Sovereignul de aur are o istorie mai veche de patru secole. A fost emis în anul 1489. De-a lungul întregii perioade și-a păstrat aproape aceeași perseverență de puritate și calitate, care i-au adus reputația de mijloc foarte fiabil de plată.

Istoric

În evul mediu baterea de monede din metale prețioase a jucat un rol important în răspândirea faimei conducătorilor britanici. Pentru a-și demonstra măreția, regele Henric al VII-lea al Angliei a ordonat producerea primelor monede de aur de 23 karate și 7/8 karate din aur pur. Fiecare monedă cântărea o jumătate de uncie, iar pe revers era prezentat chipul său. Sovereignul a fost folosit pe post de cadou pentru oaspeții străini de rang înalt, întrucât era prea pur și valoros pentru a fi folosit în tranzacționarea de zi cu zi. 

Odată cu trecerea timpului specificațiile tehnice ale monedei au suferit schimbări. Este produsă dintr-un aliaj mai durabil, care standardizează cantitatea de aur conținută la 91,6% (22 karate). Fiecare sovereign de aur bătut după anul 1817 conține echivalentul valorii în aur a unui pound (prețul de atunci al metalului prețios), adică 22 karate de aur cu greutatea de 7,322 grame. Moneda în sine cântărește exact 7,98805 grame și este considerată a fi mijloc legal de plată. Uniformitatea monedelor este unul dintre principalele motive pentru care sovereignul a câștigat popularitate și o utilizare pe scară largă în comerțul internațional. Având în vedere că îl elogia pe suveran, conducătorul Regatului, moneda a primit numele de „sovereign“ (suveran), iar în practică, s-a transformat sistemul monetar oficial. Monarhii care au guvernat după regele Henric al VII-lea, au continuat tradiția sa de a prezenta chipul său pe reversul monedei.

Combinația de greutate, puritate și valoare a transformat rapid sovereignul de aur într-una dintre cele mai populare monede în comerțul mondial și în plățile internaționale. Aceștia nu numai că acționau ca o monedă stabilă, dar și contribuiau la răspândirea influenței Imperiului Britanic în lume. Monetăriile locale precum Perth în Australia, Bombay, în India și Pretoria din Africa de Sud, asigurau aprovizionarea comerțului cu monede. Până la începutul secolului al XX-lea peste 600 milioane de sovereigni de aur au fost bătuți, ajungând aproape în fiecare colț al lumii.

Primul Război Mondial a forțat Regatul Unit să renunțe la standardul de aur și producția sa de sovereigni. Monetăria Regatului a reluat emiterea lor în anul 1957.

Sovereignii emiși din 1957 până în prezent poartă imaginea Elisabetei a II-a. Aceasta este regina și șeful de stat al Regatului Unit, precum și a unui număr de 15 țări din Commonwealth - Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Saint Vincent și Grenadine, Belize, Antigua și Barbuda, Saint Kitts și Nevis.
Elisabeta a II-a s-a născut la Londra, în anul 1926. Este cea mai mare dintre cele două fiice ale regelui George al VI-lea, care a urcat pe tron în anul 1936, după abdicarea fratelui său, Edward al VIII-lea. În anul 1947 Elisabeta a II-a s-a căsătorit cu vărul său îndepărtat Filip Mountbatten. A urcat pe tron în anul 1952.

Unul dintre cele mai importante procese politice, de care este legată conducerea sa, este dizolvarea pe cale pașnică a Imperiului Britanic. Regina este, de asemenea, cunoscută pentru contribuția sa la modernizarea monarhiei. A schimbat tradiția îndelungată, a deschis porțile Palatului Buckingham pentru public, pentru a permite persoanelor obișnuite accesul în lumea familiei regale. Regina are o activitate internațională activă și lucrează din greu la menținerea și consolidarea relațiilor cu toate țările din Commonwealth. Elisabeta a II-a este considerată a fi monarhul cu cea mai mare contribuție la acțiunile caritabile în istoria monarhiei britanice.

În 2017 s-au împlinit 65 de ani de la urcarea la tron a Reginei Elisabeta a II-a. A devenit astfel cel mai longeviv monarh în viață de pe planetă.

listPosition

27

attributeKey

history

attributeName

Istoric

attributeDescription

Istoric (1000 chars)

attributeType

TEXT

richText

1

Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului