Înapoi

Marea Britanie, sovereign, George al V-lea

7.99 g
22 carate
Regatul Unit


Sovereignul face parte din seria de monede britanice cele mai vechi și cu istoricul cel mai vechi de producție. Sunt cunoscute la nivel mondial pentru precizia lor fără cusur, puritate și calitate. Sovereignii de aur au fost puși în circulație în urmă cu mai mult de cinci secole. Aceste monede reprezintă fundația etalonului clasic și au jucat un rol-cheie în finanțele internaționale și comerț.


Informații generale

 

  • 91,6% aur pur (22 karate)
  • Valoare nominală: nu are
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1911 și 1935.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Regele George al V-lea și textul „EDWARDS VII DG BRITT OMN REX FD IND IMP” (George al V-lea, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, Regele tuturor britanicilor, apărător al credinței și împăratul Indiei).

 

 

Reversul monedei prezintă: pe Sfântul Gheorghe și anul emiterii.

Istoric

 

Sovereignul de aur are o istorie mai veche de patru secole. A fost emis în anul 1489. De-a lungul întregii perioade și-a păstrat aproape aceeași perseverență de puritate și calitate, care i-au adus reputația de mijloc foarte fiabil de plată.

 

În evul mediu baterea de monede din metale prețioase a jucat un rol important în răspândirea faimei conducătorilor britanici. Pentru a-și demonstra măreția, regele Henric al VII-lea al Angliei a ordonat producerea primelor monede de aur de 23 karate și 7/8 karate din aur pur. Fiecare monedă cântărea o jumătate de uncie, iar pe revers era prezentat chipul său. Sovereignul a fost folosit pe post de cadou pentru oaspeții străini de rang înalt, întrucât era prea pur și valoros pentru a fi folosit în tranzacționarea de zi cu zi. 

 

Odată cu trecerea timpului specificațiile tehnice ale monedei au suferit schimbări. Este produsă dintr-un aliaj mai durabil, care standardizează cantitatea de aur conținută la 91,6% (22 karate). Fiecare sovereign de aur bătut după anul 1817 conține echivalentul valorii în aur a unui pound (prețul de atunci al metalului prețios), adică 22 karate de aur cu greutatea de 7,322 grame. Moneda în sine cântărește exact 7,98805 grame și este considerată a fi mijloc legal de plată. Uniformitatea monedelor este unul dintre principalele motive pentru care sovereignul a câștigat popularitate și o utilizare pe scară largă în comerțul internațional. Având în vedere că îl elogia pe suveran, conducătorul Regatului, moneda a primit numele de „sovereign“ (suveran), iar în practică, s-a transformat sistemul monetar oficial. Monarhii care au guvernat după regele Henric al VII-lea, au continuat tradiția sa de a prezenta chipul său pe reversul monedei.

 

Combinația de greutate, puritate și valoare a transformat rapid sovereignul de aur într-una dintre cele mai populare monede în comerțul mondial și în plățile internaționale. Aceștia nu numai că acționau ca o monedă stabilă, dar și contribuiau la răspândirea influenței Imperiului Britanic în lume. Monetăriile locale precum Perth în Australia, Bombay, în India și Pretoria din Africa de Sud, asigurau aprovizionarea comerțului cu monede. Până la începutul secolului al XX-lea peste 600 milioane de sovereigni de aur au fost bătuți, ajungând aproape în fiecare colț al lumii.

 

Primul Război Mondial a forțat Regatul Unit să renunțe la standardul de aur și producția sa de sovereigni. Monetăria Regatului a reluat emiterea lor în anul 1957.

 

Sovereignii din aur bătuți în perioada 1911 - 1935, îl prezintă pe Regele George al V-lea. Acesta a fost născut în anul 1865, a fost încoronat în anul 1910 și a condus până la moartea sa, în anul 1936. Regele George al V-lea a condus într-o perioadă de mari revolte internaționale și schimbări fundamentale în ordinea mondială. Perioada a fost marcată de devastatorul prim război mondial, de apariția socialismului, a comunismului, fascismului și a două crize mondiale. Război mondial a provocat o lovitură puternică pentru economia Marii Britanii - mai mult de 800.000 de persoane au fost ucise, resursele țării au fost stoarse. Stagnarea postbelică a condus încet la Marea Depresiune și a subminat în mod semnificativ hegemonia imperială al Marii Britanii. Relațiile Marii Britanii cu posesiunile sale coloniale au fost supuse unor schimbări uriașe. În anul 1926, Regele George al V-lea oferă autonomie Australiei, Noii Zeelandă, Africii de Sud și Canadei.


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului