Înapoi

Mexic, Centenario, 50 pesos

41.67 g
21.6 carate
Mexic


Monedă clasică din aur, o combinație de măiestrie și istorie bogată, și totodată una dintre primele cele mai competitive monede de pe piață. A fost creată în onoarea a 100 de ani de la sfârșitul Războiului de Independență mexican. Moneda a fost emisă pentru prima dată în anul 1921, de cea mai veche monetărie din America de Nord și de Sud - La Casa de Moneda de Mexico.


Informații generale

 

  • 90% aur pur (21,60 carate)
  • Valoare nominală: 50 pesos
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1921 și 1931. (4 900 000 monede), între 1943 - 1947. (3 600 000 monede)
  • Bătută din nou între 1949 și 1972. (4 000 000 monede cu anul 1947)
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

 

Pe fața monedei sunt reprezentate: Îngerul Independenței (personificare a zeiței grecești a victoriei Nike), valoarea nominală, „1821“ (anul de celebrare a independenței mexicane), cantitatea de aur conținută, textul „ORO PURO“ (aur pur) și anul emiterii. 

 

 

Reversul monedei prezintă: stema Mexicului și textul „ESTADOS UNIDOS MEXICANOS” (Statele Mexicane Unite).

 

 

Cantul include: textul „Independencia y libertad” (Independență și libertate).

Istoric

 

Centenario (50 pesos mexicani) marchează 100 de ani de la Războiul de Independență mexican și aduce un onorariu idealurilor revoluționare ale vremii. Înainte de anul 1821 Mexic era o colonie a Spaniei. Colonizatorul percepea impozite pe producția și comerțul de bunuri, și folosea țara ca pe o sursă de venituri de aproape 300 de ani. La începutul secolului al XIX-lea populația creolă din Mexic a început să pună la îndoială relația sa cu Spania. Creolii erau, în principal, europeni, de origine spaniolă, născuți în Mexic. Aceștia erau conform legii egali cu spaniolii, dar, de fapt, excluși din ocuparea unor poziții mai înalte în biserică sau în funcțiile statului. Activitățile lor comerciale erau, de asemenea, foarte limitate. 

 

În 1810 populația din Mexic depășise șase milioane, aproape 15.000 dintre ei fiind spanioli. Aceștia duceau o viață generoasă, în timp ce, cea mai mare parte a populației locale era foarte săracă. În acest an veniturile din Mexic s-au ridicat la 24 de milioane de pesos. Trezoreria Regală din Madrid colecta 25% din această sumă sub formă de taxe. Acest fapt devine un prilej ca la 16 septembrie 1810 un grup de intelectuali creoli să înceapă revoluția în Mexic și lupta pentru autonomie.

 

Mișcarea revoluționară condusă de preotul creol Miguel Hidalgo, a adunat o armată de peste 80.000 de oameni. Armata era compusă în principal din mexicani săraci, fără pregătire militară și arme insuficiente. În bătălia de la Calderon spanioli au învins armata revoluționară. Hidalgo este capturat și executat. Spiritul revoluționar continuă să trăiască, în ciuda pierderii liderului și a dezintegrării armatei. Astfel numeroși monarhiști creoli loiali, care susțineau anterior coroana, încep să sprijine independența Mexicului. În anul 1821 revoluția duce la proclamarea suveranului Primului Imperiu Mexican. 

 

 


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului