Înapoi

SUA, Vultur Dublu, Lady Liberty

1 oz
21.6 carate
Statele Unite


Moneda de 20 dolari Vultur Dublu reprezintă moneda cu cea mai mare valoare nominală și cea mai mare pondere dintre toate monedele de aur utilizate vreodată ca mijloc legal de plată în Statele Unite. A fost bătută pentru prima dată în perioada de înflorire a goanei după aur din California, în anii 50 ai secolului al XIX-lea.


Informații generale

 

  • 90% aur pur (21,6 karate)
  • Valoare nominală: 20 dolari americani
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1850 și 1907.
  • Tiraj: ~ 105.000.000 monede
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

 

Pe fața monedei sunt reprezentate: Lady Liberty, textul „LIBERTY” (Libertate), treisprezece stele și anul emiterii. 

 

 

Reversul monedei prezintă: versiunea simbolică a stemei de stat a SUA (vulturul cu stemă pe piept), inscripția „E PLURIBUS UNUM“, (Din mai mulți, unul), textul „IN GOD WE TRUST“ (Avem credință în Dumnezeu), treisprezece stele, textul „UNITED STATES OF AMERICA“ (Statele Unite ale Americii) și valoarea nominală. 

Istoric

În anul 1853, la numai cinci ani de la începerea celebrei goane după aur în SUA, 373 de tone de aur au fost găsite în râuri și pârâie din California. Se pare că mijloacele de plată de atunci de un Sfert de Vultur de $2,5, Jumătate de Vultur de $5 și un Vultur de 10$ nu puteau ține ritmul cu sosirea de aur în rafinării. La data de 3 martie 1849 Congresul American a adoptat o lege prin care se crea vulturul dublu de $20. Aceasta avea conținut dublu de aur față de Vulturul de $10. Moneda a fost emisă pentru prima dată în anul 1850.

 

Până în anul 1933 Vulturul Dublu a fost bătut continuu, datorită noilor mine de aur din California care asigurau în permanență material în piață. Volumul schimburilor comerciale în toate sectoarele era într-o creștere uimitoare. Au fost construite drumuri, căi ferate și porturi. Au fost înființate bănci și instituții financiare, pentru a asigura finanțarea. Aurul sub formă de monede a fost adoptat în întreaga economie americană și a stimulat cererea și investițiile, fapt care au dus la crearea a mii de întreprinderi în întreaga țară. 

 

Vulturul Dublu era furnizat în mod regulat și în Europa, Asia și America de Sud, în schimbul unor bunuri. Astfel, milioane de aceste monede au intrat în tezaurul băncilor străine, devenind o parte din rezervele acestora de aur. După primul război mondial o cantitate însemnată de monede Vultur Dublu a fost trimisă în Europa ca împrumuturi financiare, pentru reîntemeierea statelor. 

 

Vulturul Dublu și-a construit o reputație bună și a servit comunitatea globală timp de aproape un secol, devenind cea mai populară moneda americană vreodată. Are două modele diferite. Monedele Vultur Dublu bătute între 1850 și 1907 sunt decorate cu imaginea Lady Liberty și stema de stat a SUA. Al doilea model este reprezentat de Lady Liberty, care poartă o torță aprinsă. Acest al doilea model a fost creat de sculptorul Augustus Saint Gaudens și a fost folosit între 1907 și 1933.


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului