Înapoi

Țările de Jos, 10 guldeni, Wilhelm al III-lea

6.73 g
21.6 carate
Olanda


Moneda de 10 guldeni olandezi din aur este una dintre cele mai faimoase și prețioase monede ale Țărilor de Jos. Aceasta a fost mai întâi bătută de Royal Dutch Mint în anul 1818. Designul s-a dovedit a fi unul atât de reușit, încât aproape că nu a fost modificat deloc de-a lungul istoriei sale de 118 ani. Moneda de aur de 10 guldeni, avându-l pe Regele Wilhelm al III-lea a fost pusă în circulație în anul 1851.


Informații generale

 

  • 90% aur pur (21,60 carate)
  • Valoare nominală: 10 guldeni olandezi
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1851 și 1889.
  • Tiraj: ~ 8.000.000 monede
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Regele Wilhelm al III-lea, textele „KONING WILLEM DE DERDE” (Regele Wilhelm al III-lea) și „GOD ZIJ MET ONS” (Dumnezeu este cu noi).

 

 

Reversul monedei prezintă: stema Ţărilor de Jos, textul „KONINGRIJK DER NEDERLANDEN” (Regatul Țărilor de Jos), valoarea nominală și anul emiterii.

  

 

Istoric

 

Guldenul a fost introdus ca monedă oficială după crearea Regatului Unit al Țărilor de Jos în anul 1815. A deținut acest rol până în anul 1933 . Designul monedei de aur de 10 guldeni aproape că nu a fost schimbat deloc, timp de 118 de ani. Cele mai multe monede bătute sunt cele cu imaginea Regelui Wilhelm al III-lea și a Reginei Wilhelmina.  

 

Monedele de 10 guldeni de aur, bătute între 1851 și 1889 îi aduc un omagiu Regelui Wilhelm al III-lea. Wilhelm al III-lea s-a născut în anul 1817 și i-a urmat tatălui său ca rege al Țărilor de Jos în anul 1849. Domnia sa este asociată cu o creștere economică ridicată în Țările de Jos în perioada 1850 - 1900. Înainte de mijlocul secolului XIX regatul a fost lovit de mai multe crize economice, epidemii și dezastre naturale dezastrele, care l-au făcut să rămână în urmă în comparație cu alte țări din Europa. Datorită reformelor introduse de Wilhelm al III-lea, până în anul 1890 producția industrială aproape s-a dublat, exporturile au crescut și Țările de Jos au devenit specializate în producția de produse agricole - o caracteristică care se păstrează și astăzi. S-au construit peste 2.000 km de cale ferată, porturi și rețele de canalizare de mari dimensiuni. Până la sfârșitul secolului Țările de Jos și-au recâștigat poziția economică puternică în Europa. Wilhelm al III-lea a condus până la moartea sa, în anul 1890, lăsând tronul fiicei sale Wilhelmina.


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului