Înapoi

Monedă din Aur – 10 guldeni Wilhelmina Olanda

6.73 g
21.6 carate
Olanda


Moneda de 10 guldeni olandezi din aur este una dintre cele mai faimoase și prețioase monede ale Țărilor de Jos. Aceasta a fost mai întâi bătută de Royal Dutch Mint în anul 1818. Designul s-a dovedit a fi unul atât de reușit, încât aproape că nu a fost modificat deloc de-a lungul istoriei sale de 118 ani. Moneda din aur de 10 guldeni, avându-o pe Regina Wilhelmina, a fost pusă în circulație în anul 1892.


 

Informații generale

  • 90% aur pur (21,60 karate);
  • Valoare nominală: 10 guldeni olandezi;
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi;
  • Emisă între anii 1892 și 1933;
  • Tiraj: ~ 22.000.000 monede;
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori;
  • Cu valoare de investiție și colecționare;
  • Potrivită pentru a fi oferită cadou.

 

 

Design

Designul monedei „Tânăra Regină Wilhelmina cu părul lung“ (emisă între 1892 și 1897) - fața monedei prezintă: pe Regina Wilhelmina, textul „KONINGIN WILHELMINA” (Regina Wilhelmina) și textul „GOD ZIJ MET ONS” (Dumnezeu este cu noi). Reversul monedei prezintă: stema Țărilor de Jos, textul „KONINGRIJK DER NEDERLANDEN” (Regatul Țărilor de Jos), valoarea nominală și anul emiterii.

Designul monedei „Tânăra Regină Wilhelmina cu diademă“ (emisă în 1898) - fața monedei prezintă: pe Regina Wilhelmina, textul „KONINGIN WILHELMINA” (Regina Wilhelmina), textul „GOD ZIJ MET ONS” (Dumnezeu este cu noi) și inițialele gravorului principal „P.PANDER”. Reversul monedei prezintă: stema Țărilor de Jos, textul „KONINGRIJK DER NEDERLANDEN” (Regatul Țărilor de Jos), valoarea nominală și anul emiterii.

 

 

Istoric

Guldenul a fost introdus ca monedă oficială după crearea Regatului Unit al Țărilor de Jos în anul 1815. A deținut acest rol până în anul 1933 . Designul monedei de aur de 10 guldeni aproape că nu a fost schimbat deloc, timp de 118 de ani. Cele mai multe monede bătute sunt cele cu imaginea Regelui Wilhelm al III-lea și a Reginei Wilhelmina.  

Monedele de 10 guldeni de aur, bătute între 1892 și 1933 îi aduc un omagiu Reginei Wilhelmina. Wilhelmina este singurul urmaș la tron al Regelui Wilhelm al III-lea. A fost numită Regină a Țărilor de Jos în anul 1890, atunci când abia avea 10 ani. Regina Wilhelmina este considerată a fi unul dintre cei mai puternici conducători ale Țărilor de Jos din toate timpurile. Domnia sa se confruntă cu două războaie mondiale majore, depresie economică severă și cu schimbarea sistemului colonial. Regina Wilhelmina reușește să mențină neutralitatea Țărilor de Jos în timpul Primului război mondial și să rămână în relații politice relativ bune cu toate puterile majore la acel moment. Regina câștigă respect și renume internațional, atunci când la 20 ani se opune blocadei navale britanice în Africa de Sud. Trimite nava Marinei Regale Olandeze, care-l salvează pe Paul Kruger, o figură marcantă a revoltei furtunoase împotriva conducerii coloniale britanice. 

Regina Wilhelmina a condus Țările de Jos timp de cincizeci și opt de ani. Este cel mai popular, iubit monarh și cu cea mai lungă perioadă de conducere în istoria țării. 


Cumpără online valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului