Înapoi

Ungaria, 8 forinți/20 franci, Francisc Iosif I

6.45 g
21.6 carate
Ungaria


Monedă cu două nominale diferite; este cea mai cunoscută monedă istorică a Ungariei. A fost creată în conformitate cu standardele primei uniuni monetare mari din Europa. Monedă de aur face parte din istoria turbulentă a Imperiului Austro-Ungar.


Informații generale

 

  • 90% aur pur (21,60 karate)
  • Valoare nominală: 8 forinți/20 franci
  • Aliaj aur-cupru, cu rezistență crescută a monedei la zgârieturi
  • Emisă între anii 1870 și 1892.
  • Mijloc de plată legal
  • Acceptare garantată de către comercianții de metale prețioase, bănci și investitori
  • Cu valoare de investiție și colecționare
  • Potrivită pentru cadou

Design

Pe fața monedei sunt reprezentate: Împăratul Francisc Iosif I și textul „FERENCZ JOZSEF I K A CS ES M H S D O AP KIR” (Francisc Iosif I, cu voia lui Dumnezeu, Împărat al Austriei și Rege al Ungariei, Croației, Slavoniei, Dalmației) și simbolul monetăriei.

 

 

Reversul monedei: stema Regatului Ungariei, textul „MAGYAR KIRALYSAG“ (Regatului Ungariei), valoarea nominală și anul emiterii.

listPosition

23

attributeKey

edge

attributeName

Muchie

attributeDescription

Muchie (300 char max)

attributeType

TEXT

richText

1

Istoric

 

Regatul Ungariei a devenit parte a Imperiului Austriac la începutul secolului al XIX-lea. După înfrângerea Austriei în războiul austro-prusac în 1867, naționaliștii maghiari au profitat de instabilitatea politică. Reușesc astfel să asigure o independență parțială a Ungariei și stabilesc o dublă monarhie. Astfel este creat Imperiul Austro-Ungar. Controlând din nou propria sa politică monetară, Ungaria a introdus monede de aur de 20 franci/8 forinți în anul 1870. Nominalul dublu a apărut datorită semnării unui tratat cu 3 ani mai devreme, între Austria și Franța, privind aderarea la Uniunea Monetară Latină, care implica și Ungaria. Uniunea Monetară Latină a fost fondată în anul 1865 de Italia, Franța, Belgia și Elveția, în încercarea de a-și standardiza monedele. Părțile s-au pus de acord asupra unei anumite purități și greutăți a monedelor lor, care să se echivaleze cu francii francezi de argint și aur. A fost luată și hotărârea de a face schimb de monede naționale între ele, cu valoare egală, indiferent dacă acestea purtau un alt model, un alt chip sau nume.

 

Imperiul Austro-Ungar s-a dezvoltat în mod dinamic din 1870 până la primul război mondial. Industria este în creștere, cercurile artistice și științifice ale societății sunt prospere. Infrastructura este în proces de modernizare, sunt construite rețele de căi ferate, canale fluviale și porturi. Ungaria devine furnizor principal de alimente în Europa. Austro-Ungaria devine al patrulea cel mai mare producător de mașini din lume. Cu venituri în creștere și comerț înfloritor, domnia lui Francisc Iosif I este asociată cu o perioadă de abundență, progres și prosperitate. 


Cumpărături online de valută și aur. Livrare în toată România.

Livrare oriunde în țară
Gamă bogată de produse, întotdeauna disponibile în stoc
Livrare discretă și rapidă
Asigurarea transportului