Cele două reguli de aur în privința economisirii

Distribuiți aceasta postare

Crudul adevăr este că în zilele noastre nivelul educației financia repentru cea mai mare pare a populației nu este unul ridicat. Majoritatea oamenilor nu economisesc din varii motive și chiar dacă doresc să economisească, le lipsesc cunoștințele elementare despre cum se pot face economii în cel mai rezonabil mod posibil. Propunem cele două reguli de aur care trebuie memorate și urmate cu strictețe de către oricine dorește să-și gestioneze economiile astfel încât să îi fie garantată securitatea financiară și un nivel de trai bun pentru anii de pensionare.

Prima regulă de aur a economisirii

Obiectivul principal al economiilor este acela de a atinge siguranța financiară pentru noi înșine și de a ne asigura un standard de viață confortabil după pensionare. În zilele noastre, cei mai mulți oameni contează pe ceilalți pentru a atinge aceste obiective – în principal pe fondurile de pensii alte statului sau pe cele private. Singurele economii pe care le au oamenii din zilele noaste sunt contribuțiile la fondurile lor de pensie privată, asigurate de angajator (dacă există).

Mulți oameni nici nu se bazează pe astfel de fonduri, ci doar pe cele din modelul de pensii de stat. Iar acest lucru este o greșeală foarte mare. Date fiind caracteristicile structurale ale economiilor care intră în fondul de stat, ele nu sunt investite – se îndreaptă către plata pensiilor pentru pensionarii actuali. Astfel că, în practică, atunci când ne bazăm pe stat pentru a ne gestiona în mod responsabil economiile, ne așteptăm ca în viitor să poată strânge suficienți bani de la angajați, astfel încât să ne poată plăti pensiile. Când avem încredere în ceilalți pentru a ne asigura viitorul financiar, indiferent dacă sunt instituții publice sau private, abdicăm practic de la una dintre cele mai importante responsabilități pe care le avem în viață. Adevărul este că nimeni altcineva nu poate avea grijă de banii noștri mai bine decât o putem face noi. Acest lucru este valabil și pentru toți consultanții financiari și de investiții sau guru. Este o greșeală gravă să ne punem siguranța financiară în mâinile altora, chiar și atunci când mâinile sunt ale unor adevărați profesioniști. La urma urmei, nici ei nu sunt lipsiți de riscul de a greși, iar strategiile și abordările lor ar putea să nu fie în armonie cu obiectivele pe care le avem. Rolul acestor consultanți ar trebui să fie doar acela de sfătuitor, nu și cel de autoritate decizională în locul nostru cu privire la economiile pe care le avem.

Până la urmă economiile bune nu necesită strategii și investiții extrem de complexe, cât să fim obligați să ne încredem în profesioniști. Este nevoie de doar câteva cunoștințe de bază despre economie și finanțe, pe care oricine le poate dobândi relativ rapid în timpul liber. Astfel am ajuns la prima regulă de aur în privința economisirii:

Luați responsabilitatea economiilor în propriile mâini și nu așteptați ca altcineva în locul dumneavoastră să vă asigure viitorul financiar.

A doua regulă de aur a economisirii

După cum am menționat deja, obiectivul economisirii este atingerea siguranței financiare. Cei mai mulți oameni au o concepție greșită despre ce înseamnă acest lucru. A pune deoparte 100 BGN în fiecare lună și a-i pune la saltea sau într-un alt loc ascuns din casă nu e nici pe departe un mod bun de a atinge siguranța financiară sau de a strânge așa-numiții bani albi pentru zile negre. Desigur, este mai bine să strângeți bani așa decât să nu îi strângeți deloc. Dar, dacă doriți siguranță financiară și să stați liniștiți că veți avea suficiente economii pentru pensionare, fără să vă faceți griji, este nevoie de o abordare mai profundă. Este nevoie de investiții.

Economiile sunt întotdeauna investiții. Chiar și strânsul banilor la saltea reprezintă în practică o investiție în moneda în care aveți banii respectivi. Exact aceasta este abordarea pe care trebuie să o avem atunci strângem numerar și chiar și atunci când îl depunem la bancă. Când ne obișnuim să analizăm în acest fel orice formă de economie, întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: credem că randamentul investiției noastre va fi suficient de mare pentru a ne acoperi nevoile?

Unul dintre motivele pentru care în zilele noastre strânsul banilor acasă este o metodă slabă de a economisi este legat de prezența unei inflații constante. Politica băncilor centrale, care conduc la inflație monetară și, ulterior, la inflația prețurilor, afectează puterea de cumpărare a banilor noștri. Mai pe înțelesul tuturor, acest lucru înseamnă că, odată cu trecerea anilor, banii noștri se devalorizează și cu o unitate din aceștia putem cumpăra din ce în ce mai puține bunuri. Pierdem în mod real bani din faptul că avem bani. Tocmai de aceea economiile în numerar în cele mai multe cazuri nu sunt o idee bună și se recomandă să se caute active a căror valoare nu este influențată negativ de inflație și care cel puțin rămâne stabilă pe termen lung.

Astfel ajungem la cea de-a doua regulă de aur a economisirii:

Economisiți doar investind în active a căror rentabilitate este mai mare decât rata inflației.

Economiile în orice alt tip de active a căror rentabilitate nu poate compensa rata inflației sunt complet inutile. Acest lucru este valabil și pentru economisirea de bani care presupun investiții în fonduri de pensii sau depozite în bancă.

Cel mai important aspect este acela că randamentul real al economiilor dumneavoastră să fie pozitiv

Pentru unii dintre noi acest lucru poate fi ceva surprinzător, dar există cazuri în care rentabilitatea unei astfel de investiții nu este suficient de mare pentru a compensa devalorizarea cauzată de inflație pe termen lung. Prin urmare, ori de câte ori investiți, comparați rentabilitatea preconizată a respectivei investiției cu rata inflației. Diferența dintre cele două va arăta care este rentabilitatea reală pe care o puteți obține.

Acesta este de fapt unul dintre principiile de bază pentru care aurul și argintul reprezintă o alegere foarte bună pentru activele de investiții. Valoarea acestor metale prețioase nu este afectată de nivelurile ridicate ale inflației, cum este cazul unei varietăți de instrumente financiare cu un profil de risc similar, cum ar fi obligațiunile corporative și de stat. Mai ales dacă nu avem dorința sau pur și simplu posibilitatea de a diversifica mai mult, investițiile în aur și argint sunt simple, la fel ca strânsul banilor la saltea, dar în cazul lor vorbim și de o investiție cu o rentabilitate mult mai mare. 

Acestea sunt primele două reguli de aur ale economisirii. Chiar dacă le rețineți doar pe acestea, este suficient cât să vă asigurați economiile mai bine decât majoritatea oamenilor, și nu numai din Bulgaria, ci și cei din întreaga lume!

 

 

Distribuiți aceasta postare
Categorii:  
Preț aur (XAU-BGN)
3149.80 BGN/1uncie + 0.53 BGN
Preț argint (XAG-BGN)
39.8027 BGN/1uncie + 0.00 BGN
RSS

Obțineți informații despre piață pe adresa de email.

Obțineți cele mai noi articole din "Jurnalul Aurului”.

Abonați-vă la newsletter-ul lunar

Comentarii

Adăugați primul comentariu
Adăugați un comentariu

Pentru a lăsa un comentariu la acest articol trebuie mai întâi să vă accesați contul Tavex

Preț aur (XAU-BGN)
3149.80 BGN/1uncie + 0.53 BGN
Preț argint (XAG-BGN)
39.8027 BGN/1uncie + 0.00 BGN
RSS

Obțineți informații despre piață pe adresa de email.

Obțineți cele mai noi articole din "Jurnalul Aurului”.

Abonați-vă la newsletter-ul lunar

Articole recomandate

Evoluția promisiunilor făcute pentru bancnotele din Rezerva Federală

De ce să comand valută online?

Economia încălzirii globale

 

Veți primi cele mai recente informații disponibile și oferte exclusive pentru produsele noastre.

Cine suntem? Vezi povestea noastră!

Faceți clic aici
0 PRODUS