Cui datorează lumea 184 trilioane de dolari?

Distribuiți aceasta postare

Oarecum neobservat, la începutul anului 2019, Fondul Monetar Internațional a publicat un raport detaliat despre situația economică a țărilor din întreaga lume.

Unul dintre lucrurile interesante de analizat este dezvoltarea rezervelor băncii centrale. Acest videoclip interactiv chiar vă poate oferi o imagine clară despre ce s-a întâmplat în ultimii 60 ani cu rezervele de stat în diferite țări.

Ce se întâmplă cu datoria mondială
Iată câteva informații luate de pe pagina imf.org:

  • Datoria mondială nu numai că a crescut, dar a ajuns la un nivel care depășește toate așteptările. Este vorba de peste $184 000 000 000 000. Suma este atât de mare, încât este mult mai simplu să fie scrisă în litere – $184 trilioane.
  • Cele mai îndatorate economii din lume sunt totodată și cele mai active. Acestea sunt SUA, China și Japonia, care contribuie cu peste 50% din datoria totală. Lucrul îngrijorător este că datoria pe care o dețin este mult mai mare decât mărfurile pe care le produc.
  • Datoria sectorului privat este și ea uluitor de mare. Acest tip de datorie este de trei ori mai mare la nivel mondial din 1950 încoace! Potrivit economiștilor de la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, cea mai mare problemă în SUA și China este tocmai această creștere a datoriei private. Totodată țările în curs de dezvoltare și țările din lumea a treia nu au aproape nici un fel de datorie la sectorul privat. Europa se află „la mijloc”, țările fondatoare ale Uniunii Europene având datorii de zeci de ori mai mari decât noii membri, precum Bulgaria, România și țările baltice.
  • Datoria publică globală nu face niciun bine. Deși a scăzut până la sfârșitul anilor ’70, din 1981, datoria publică a început să crească continuu, iar din 2007 au început să contribuie și țările din lumea a treia și cele în curs de dezvoltare, care până atunci abia aveau un aport.

Ce este mai diferit în anul 2019?

Există trei factori care au sporit ritmul creșterii datoriei globale în 2018 și 2019. În toamna anului 2018 bursele de valori din toată lumea au pierdut miliarde din conturile lor după ce sectorul tehnologiei s-a prăbușit. Deși pierderile au fost parțial recuperate în primele două luni ale anului 2019, economia globală a primit o altă lovitură sub centură odată cu războiul comercial între SUA și China. Chiar de curând, pe 09.06.2019, Christine Lagarde, șefa Fondului Monetar Internațional, a solicitat din nou SUA și China să-și rezolve războiul comercial, deoarece efectul acestuia este doar de creștere a muntelui de datorii de pe piețele internaționale, iar rezultatul real al acțiunilor ambelor țări este unul negativ. Piețele așteaptă și de la Fed (Banca Centrală a SUA) să ia măsuri mai active împotriva economiei încetinite, reducând ratele principale ale dobânzii, care tocmai ce au crescut. Nivelurile ridicate ale datoriei, explozia parțială a bursei și războiul comercial nestins, sunt cei trei factori principali de instabilitate în anul 2019, potrivit FMI.

 

Dar dacă toți sunt datori, cui îi datorăm toate aceste trilioane?

Într-un cuvânt – copiilor noștri. „De ce” este un subiect amplu în sine, dar un exemplu al faptului că datoria este transmisă generațiilor viitoare este că guvernele apelează la refinanțarea și restructurarea datoriei pentru o perioadă de rambursare tot mai lungă. Există și o veste bună, și anume că România este încă printre țările cu datorii reduse la PIB-ul mondial. Vecinii din Bulgaria se descurcă chiar mai bine pe acest plan.

Există salvare?

 

Posibil. Faptul că economiile în bancă sunt bombe cu ceas, nu înseamnă că economiile sunt ceva rău. Investițiile în aur au fost întotdeauna o opțiune bună, mai ales într-o situație macroeconomică ca cea din prezent. Investițiile în imobiliare pot fi și ele o opțiune, atâta timp cât proprietatea este poziționată corespunzător pe piață pe termen lung.

Distribuiți aceasta postare
Categorii:  
Preț aur (XAU-BGN)
3153.76 BGN/1uncie + 0.31 BGN
Preț argint (XAG-BGN)
39.7204 BGN/1uncie + 0.01 BGN
RSS

Obțineți informații despre piață pe adresa de email.

Obțineți cele mai noi articole din "Jurnalul Aurului”.

Abonați-vă la newsletter-ul lunar

Comentarii

Adăugați primul comentariu
Adăugați un comentariu

Pentru a lăsa un comentariu la acest articol trebuie mai întâi să vă accesați contul Tavex

Preț aur (XAU-BGN)
3153.76 BGN/1uncie + 0.31 BGN
Preț argint (XAG-BGN)
39.7204 BGN/1uncie + 0.01 BGN
RSS

Obțineți informații despre piață pe adresa de email.

Obțineți cele mai noi articole din "Jurnalul Aurului”.

Abonați-vă la newsletter-ul lunar

Articole recomandate

Evoluția promisiunilor făcute pentru bancnotele din Rezerva Federală

De ce să comand valută online?

Economia încălzirii globale

 

Veți primi cele mai recente informații disponibile și oferte exclusive pentru produsele noastre.

Cine suntem? Vezi povestea noastră!

Faceți clic aici
0 PRODUS