Economia încălzirii globale

Distribuiți aceasta postare

În ultima perioadă s-au scris multe, în special după întâlnirea ONU și discursul emblematic al tinerei Greta Thunberg. Aceasta a reprezentat o palmă pentru lumea occidentală, care de zeci de ani încerca să uite cercetările mai multor organizații privind încălzirea globală și schimbările climatice care rezultă din aceasta. Dar acest lucru doar ridică întrebarea de ce se cheltuiesc milioane de dolari, pentru a promova faptul că încălzirea globală este un alt subiect nebun pentru susținătorii eco. Haideți să ne uităm la câteva industrii, care trebuie să își schimbe modul de muncă, dacă opinia publică consideră că amenințarea încălzirii gloabele este una reală, iar schimbările trebuie să fie drastice.

 

Industria petrolieră

Dintre cele mai mari 10 companii din lume de pe lista Fortune global 500, 6 dintre acestea se ocupă exclusiv de petrol, iar alte două sunt companii din domeniul energiei cu participații uriașe în industria petrolieră. Pe „modestele” locuri nouă și zece sunt Volkswagen și Toyota – companii auto strâns dependente de industria petrolieră din prezent. Veniturile totale ale acestor companii în anul 2019 a fost de puțin peste 3 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă 3,75% din Produsul Intern Brut al întregii Lumi! Ponderea acestor companii în economia globală este aproape la fel de mare ca producția mondială de materiale de construcții, minereuri și agricultură. Și de aici vine problema. Industria petrolieră este direct corelată cu emisia a 70% din gazele cu efect de seră din lume. Datele provin de la IIGCC, cel mai influent grup internațional de monitorizare a schimbărilor climatice. Din cele 70% gaze menționate anterior, puțin peste jumătate sunt direct legate de producția și rafinarea petrolului și a gazelor naturale. Problema vine din faptul că se arată cu degetul de către companiile petroliere către companiile care folosesc produse petroliere, deoarece majoritatea acestor emisii nocive de gaze sunt eliberate după o prelucrare ulterioară (de exemplu arderea gazelor de către mașini). Pe de altă parte, acestea nu își doresc să pună presiune pe clienții lor să folosească surse curate de energie, deoarece peste 40% din valoarea companiilor este stabilită de așa-numitele „depozite naturale”, care nu au intrat încă în exploatare. Acesta este motivul pentru care sunt cele mai bogate și mai puternice companii din lume, care au cel mai mult de pierdut din cauza schimbării dramatice în direcția gestionării încălzirii globale și schimbărilor climatice.

 

Industria agricolă

Aici din nou cuțitul are două tăișuri. Pe de o parte, „hambarele” lumii, cum ar fi Rusia și Canada, se vor bucura de mai multe zile călduroase și de suprafață de tundră în scădere, ceea ce duce la o creștere a terenurilor arabile. Pe de altă parte, alți exportatori precum SUA, Franța, Argentina și Ucraina, suferă o serie de probleme, iar cele mai multe dintre acestea sunt legate de schimbări climatice ușoare, dar îngrijorătoare. Cele mai multe zile călduroase și uscate, provoacă cele mai multe udări artificiale, incendii și recolte nesigure. Cele mai vulnerabile plante în fața schimbărilor climatice sunt și cele mai cultivate – grâul, soia și porumbul. Zilele bune călduroase ajută unele plante până la un anumit punct, după care temperatura medie ridicată reduce efectiv creșterea și, prin urmare, producția per hectar. De exemplu, soia și porumbul se opresc din reproducere și creștere la temperaturi de peste 38, respectiv 35 grade Celsius. Industria agricolă globală reprezintă puțin peste 4% din PIB-ul mondial și este aproape de industria petrolieră. Pierderile preconizate la o creștere a temperaturii cu 1 grad Celsius la nivel mondial sunt incalculabile, dar anumite păreri se opresc la cifre cuprinse între 10% și 15%, sau mai mult de 200 de miliarde de dolari pe an. Această cifră nu acoperă persoanele angajate în agricultură și pierderile lor. Numărul persoanelor angajate în agricultură se ridică la 1,1 miliarde. Schimbările climatice nu pot nici să preconizeze creșterea prețurilor alimentelor de bază la nivel global. Peste 60% din populația lumii este strict dependentă de producția agricolă din țările respective, iar în anii grei pentru prețurile de bază ale unor diferite soiuri de culturi au ajuns la cote care nu s-au mai întâlnit de la al doilea război mondial încoace.

 

Industriile grele

Spre deosebire de ceea ce crede publicul larg, industriile grele nu contribuie semnificativ la încălzirea globală. Păcatul lor este contaminarea habitatelor în care își desfășoară activitatea. Cu toate acestea, există un factor principal al încălzirii globale, legat în mod direct de marile industrii ale țărilor, respectiv centralele electrice pe cărbune. Acesta sunt cel mai mare contribuitor la schimbările antropice pe termen lung. Carbonul eliberat prin combustie, se leagă de oxigen într-o proporție consistentă, iar dioxidul de carbon astfel produs ține căldura în atmosferă și creează efectul unui „aragaz sub presiune”, în care toată căldura și energia rămân pe pământ. Veniturile din producția de cărbuni în anul 2018 s-au ridicat la 817 miliarde dolari, marcând o scădere pentru ultimii 10 ani. Creșterea producției a scăzut și ea în ultimul deceniu. Deși acest lucru sună optimist, lumea va continua să utilizeze cărbunii încă mult timp de aici înainte. Cărbunele continuă să fie cea mai ieftină și stabilă sursă de producție a energiei electrice. Acesta este motivul. Spre deosebire de sursele regenerabile, electro-centralele pe cărbuni produc o cantitate constantă de curent, care este extrem de important pentru rețeaua de electricitate. Se așteaptă ca, în cel mai bun caz, în contextul unui sprijin sporit al producției de energie electrică din resurse regenerabile, în următorii 30 ani să se oprească utilizarea de cărbuni la nivel mondial. Acest lucru înseamnă ca peste 10 milioane de oameni care sunt legați în mod direct de această industrie să treacă în alte industrii și peste 40 milioane de oameni care lucrează în afaceri conexe să fie nevoiți să se reorienteze. Unele țări, precum Statele Unite și Australia, precum și China, vor îndura lovitura cea mai puternică în impactul de pe piața cărbunelui și, în consecință, se așteaptă cea mai mare rezistență din partea lor.

 

Înalta tehnologie

 

Singurul beneficiar major în lumea schimbărilor climatice este industria modernă și cea a înaltei tehnologii. De la industria genetică de dezvoltare de noi soiuri de culturi, care trebuie să reziste la noile condiții din agricultură, la elaborarea unei generații noi de autovehicule electrice, rețele electrice și produse cu amprentă de carbon zero. Se așteaptă o creștere în acest sector de mii de procente, iar această creștere să ocupe locurile fruntașe din topul Fortune, în locul companiilor din industria combustibililor fosili. Fondurile care investesc în startup-uri „verzi” sunt deja disponibile, cu previziuni până la sfârșitul anului 2020 de peste 7 miliarde de dolari în posibile investiții în companii care propun tehnologii în acest sector. Investitorii de la Sustainable Growth Fund, care controlează 1,37 miliarde de dolari în active verzi, se așteaptă ca în următorii 20 ani să nu mai existe companii care nu se gândesc la schimbările climatice.

 

În concluzie, un lucru este sigur. Ne așteaptă vremuri tulburi, fie că sunt cauzate de schimbări economice sau naturale. Iar în astfel de vremuri singurul mod prin care omul obișnuit își poate salva valoarea și păstra banii economisiți cu trudă, este să dețină aur fizic, pentru că aurul devine mai prețios atunci când vremurile sunt incerte.

Distribuiți aceasta postare
Categorii:  
Preț aur (XAU-BGN)
3154.05 BGN/1uncie + 0.15 BGN
Preț argint (XAG-BGN)
39.5708 BGN/1uncie + 0.00 BGN
RSS

Obțineți informații despre piață pe adresa de email.

Obțineți cele mai noi articole din "Jurnalul Aurului”.

Abonați-vă la newsletter-ul lunar

Comentarii

Adăugați primul comentariu
Adăugați un comentariu

Pentru a lăsa un comentariu la acest articol trebuie mai întâi să vă accesați contul Tavex

Preț aur (XAU-BGN)
3154.05 BGN/1uncie + 0.15 BGN
Preț argint (XAG-BGN)
39.5708 BGN/1uncie + 0.00 BGN
RSS

Obțineți informații despre piață pe adresa de email.

Obțineți cele mai noi articole din "Jurnalul Aurului”.

Abonați-vă la newsletter-ul lunar

Articole recomandate

Evoluția promisiunilor făcute pentru bancnotele din Rezerva Federală

De ce să comand valută online?

Economia încălzirii globale

 

Veți primi cele mai recente informații disponibile și oferte exclusive pentru produsele noastre.

Cine suntem? Vezi povestea noastră!

Faceți clic aici
0 PRODUS