Evoluția promisiunilor făcute pentru bancnotele din Rezerva Federală

Distribuiți aceasta postare

Evoluția promisiunilor făcute pentru bancnotele din Rezerva Federală 

Încă din 1914 când au început să fie produse, Rezerva Federală a emis bancnote cu un anumit tip de promisiune sau obligație tipărită pe fața acestora. În timp, această promisiune s-a schimbat. Ar fi interesant să parcurgem evoluția acestor promisiuni, ca exemplu de a înțelege modul în care s-a schimbat politica monetară a SUA.

Seria originală de bancnote ale Rezervei federale din 1914 avea următoarea promisiune tipărită pe ea:

 

„Această bancnotă este acceptată de toate băncile naționale și de băncile din sistemul Rezervei Federale ca mijloc de plată pentru toate tipurile de impozite, taxe vamale și alte taxe publice. Este rambursabilă în aur, la cerere înaintată Ministerului de Finanțe al SUA din Washington DC, în aur sau bani legali la orice bancă din sistemul Rezervei Federale.”

 

Există, de fapt, 4 promisiuni făcute. Prima este că toate băncile care sunt membre ale sistemului Rezervei Federale vor accepta bancnotele la ghișeele lor, la fel ca băncile Rezervei Federale, respectiv cele 12 bănci federale regionale. A doua promisiune este că guvernul va accepta bancnotele pentru plata impozitelor. A treia promisiune este aceea de a menține standardul de aur, Rezerva Federală și Ministerul Finanțelor fiind obligate să achiziționeze bancnotele la schimb cu aurul. A patra și ultima promisiune este că bancnotele pot fi răscumpărate în ceva denumit bani legali.

 

Haideți să ne concentrăm pe această ultimă promisiune, care este și cea mai interesantă. Ce înseamnă bani legali? Rezerva Federală oferă o scurtă descriere în secțiunea sa de „Întrebări frecvente”, cu următorul sens general: acesta este un lucru complicat.

Înainte de înființarea Fed în anul 1913, în SUA predomina haosul, cauzat de existența unor diferite monede guvernamentale, după cum apare în diagrama de mai jos. Cele mai importante dintre acestea erau bancnotele Statelor Unite, cunoscute ca greenbacks (din cauza cernelii verzi de pe spatele bancnotei). Ministerul de Finanțe a fost autorizat să le emită atunci când a început Războiul Civil și abia în anul 1994 fost eliberat din obligația sa de a răscumpăra bancnotele vechi ale Statelor Unite în bancnote noi.

 

Legea din anul 1862, prin care a fost reglementat cadrul legal al bancnotelor SUA, le declara bani legali și mijloc legal de plată – o frazeologie care sugera că legalitatea lor este diferită de legalitatea banilor. Deși legea nu a definit niciodată în mod expres banii legali, mijloc legal de plată este deja un termen binecunoscut, care cuprinde toate instrumentele de plată care pot fi folosite implicit pentru achita o datorie. De exemplu, dacă James îi datorează lui Judith $20, un mijloc de plată legal îl reprezintă orice instrument de plată pe care Judith nu îl poate refuza, atunci când James dorește să-și ramburseze datoria.

Oamenii consideră adesea că banii guvernamentali și mijlocul legal de plată sunt sinonime, dar, în realitate, există numeroase exemple de bancnote guvernamentale, care nu sunt un mijloc legal de plată. Să luăm drept exemplu Scoția, unde în acest moment nici bancnotele scoțiene și nici titlurile de valoare ale Bank of England nu au statutul de mijloc de plată legal. Certificatele de argint și aur din SUA, două forme de circulație pe bani de hârtie emise de Ministerul de Finanțe al SUA în secolele XIX și XX, nu reprezintă mijloace legale de plată – cel puțin până în 1919 cele din aur și până în 1934 cele din argint. Nici măcar bancnotele băncilor naționale nu reprezintă o formă legală de mijloc de plată. Acestea sunt bancnote private, emise de diferite bănci, la comanda statului (a se vedea diagrama de mai sus). Ministerul de Finanțe promite să accepte bancnotele băncilor naționale la valoarea lor nominală, la plata a numeroase impozite federale sau să le folosească ca și chitanță pentru impozit, dar refuză să le ofere statutul de mijloc de plată legal.

Având în vedere că în legea din anul 1862 nu există o definiție oficială a banilor legali, știm că aceștia nu sunt în mod obligatoriu și mijloc legal de plată și că din categoria menționată face parte și greenback. Așadar, o citire mai atentă a promisiunii intrării în legalitate a banilor de pe bancnota Rezervei Federale din anul 1914 înseamnă pur și simplu că respectivele bancnote pot fi convertite în bancnote din SUA, care, în mod întâmplător, sunt un mijloc de plată legal.

Mai târziu a apărut o definiție mai amplă a banilor legali. În anul 1935 Marriner Eccles, președintele Fed, a introdus în categoria banilor legali nu numai bancnotele din SUA – greenbacks, ci și certificatele de argint și bancnotele băncilor naționale. William McChesney Martin, președintele Fed între anii 1951 și 1970, a definit banii legali ca fiind „orice mijloc de schimb care circulă adesea din mână în mână ca bani sub sancțiunea legii”. Prin această definiție generoasă banii legali se referă la întreaga varietate de monede guvernamentale, inclusiv la mijloacele legale de plată – bancnotele SUA, mijloacele de plată legale precum certificatele de aur și argint, bancnotele băncilor naționale și, în sfârșit, la bancnotele tipărite, dar care nu sunt încă valabile (ca de exemplu cele ale Ministerului de Finanțe din SUA)

Rezultatul este acela că prima promisiune de răscumpărare a bancnotelor Rezervei Federale cu bani legali leagă efectiv noua valută de atunci de varietatea de monede guvernamentale recunoscute, deja utilizate. Această promisiune oferă publicului o continuitate necesară de la familiar la mai puțin familiar. La urma urmei, Fed este o instituție nouă care nu a câștigat încă credibilitate. Legătura mai strânsă a obligațiilor sale cu greenbacks și cu oricare altă bancnotă existentă la acea vreme, ar fi ajutat cauza sa.

După ce am clarificat ideea de bani legali, haideți să vedem cum s-au schimbat promisiunile făcute pentru bancnotele Fed după anul 1914. Mai jos sunt seriile din anii 1928, 1934 și 1963:

 

După cum se vede, seria din anul 1928 deja nu mai menționează nici prima promisiune (acceptarea în bănci) și nici pe cea de-a doua (acceptarea fiscală). Cel mai probabil acest lucru este legat de faptul că nu mai există inscripții exagerat de lungi pe bancnotele Fed și, deși promisiunile nu mai apar, acestea sunt încă păstrate în secțiunea 16.1 din Legea privind Rezerva Federală. Astfel, atunci când vă achitați impozitele pentru anul 2018, Ministerul de Finanțe este obligat să accepte bancnotele, exact ca în anul 1914, deși acest lucru nu este specificat pe fața bancnotei.

 

La tipărirea seriei din 1934, a treia promisiune – aceea de a se răscumpăra în aur la cerere – deja lipsește, atât de pe fața bancnotelor, cât și din Legea Rezervei Federale în sine. Standardul de aur din Statele Unite a scăzut oficial în acest an. Dacă înainte oricine putea să intre într-un birou al Ministerului de Finanțe sau într-o bancă a Rezervei Federale și să solicite să îi fie răscumpărate bancnotele în aur, acum nici o instituție nu mai este obligată să respecte această promisiune. Din anul 1934 Ministerul de Finanțe achiziționează aur de la companiile miniere de aur și alte bănci centrale la prețul de $35 per uncie, dar o astfel de obligație nu apare pe bancnota Rezervei Federale și nici în Legea privind Rezerva Federală. Promisiunea de a achiziționa aurul la prețul de $35 este una informală, președintele Roosevelt menționând că prețul „poate fi schimbat de către Ministrul finanțelor în orice moment, fără notificare prealabilă”.

 

În plus față de eliminarea promisiunii de răscumpărare în aur de pe fața bancnotelor Fed, seria din anul 1934 prezintă o caracteristică nouă: bancnotele Rezervei federale sunt deja un mijloc de plată legal pentru toate datoriile publice și private. Poate părea ciudat, dar în primii 20 ani de la constituirea Fed, bancnotele sale nu au putut rambursa în mod legal datorii. Dacă James datorează lui Judith $20, Judith poate refuza să primească de la James bancnote de la Rezerva Federală și să ceară altceva în schimbul acestora, cum ar fi bancnote din SUA, care reprezintă un mijloc de plată legal. Datorită amendamentului lui Thomas, din anul 1933, Judith deja are obligația de a accepta de la James bancnote de la Fed, pentru achitarea datoriei. Dacă stăm să analizăm de ce bancnotele de la Rezerva Federală nu au fost la început un mijloc de plată legal, cred că un motiv ar fi amintirea inflației din 1860, cauzate de greenbackșii legali. Dacă ceva nu primește statutul de mijloc de plată legal, atunci el nu poată să producă numeroase daune la nivel de preț.

Timp de aproape 30 de ani în băncile Rezervei Federale nu s-a schimbat nimic. Și așa până în anul 1963, când promisiunea de răscumpărare a banilor legali a fost desființată, lăsând doar condiția ca bancnota să fie un mijloc de plată legal pentru toate datoriile, publice și private.

 

 

Până în anul 1963 moneda hibridă americană (mongrel currency) a fost mai mult sau mai puțin ceva ce ținea de trecut. Încă din anul 1934 distribuirea publică a certificatelor de aur a fost ilegală. În ceea ce privește bancnotele băncilor naționale, acestea au început să fie „retrase” din anul 1935. În anul 1961 John F. Kennedy a inițiat acțiuni de retragere a certificatelor de argint cu valoare de $5. Retragerea certificatelor de $1 a fost puțin mai dificilă. Vă vine să credeți sau nu, dar la vremea respectivă nu exista bancnota Fed de $1. Timp de zeci de ani, întreaga cerere din țară de bancnote de $1 fost satisfăcută doar cu certificatele de argint ale Ministerului de Finanțe. Rezerva Federală a debutat în sfârșit cu prima sa bancnotă de $1 în anul 1963, după care Ministerul de Finanțe a început să anuleze certificatele de argint de $1.

Rezerva Federală nu a emis bancnote de $1 până în anul 1963. Anterior, toate bancnotele de 1 dolar erau sub formă de certificate de argint emise de Ministerul de Finanțe.

 

Dat fiind faptul că majoritatea monedelor guvernamentale paralele au fost retrase, promisiunea de a răscumpăra bancnotele Rezervei Federale cu bani legali începe să pară inutilă, și chiar să creeze confuzie. Așadar, această promisiune nu s-a mai inscripționat pe bancnote, deși ea încă există în secțiunea 16 din Legea privind Rezerva Federală. În 2017, puteți aduce bancnotele dvs. la Rezerva Federală pentru răscumpărare cu bani legali și obține în schimb alte bancnote Fed. Categoria banilor legali nu are sens.

 

Majoritatea cetățenilor nu știu cum funcționează sistemele monetare de bază, dar văd ceea ce este tipărit pe bancnote. Pentru public, setul de promisiuni de pe fața bancnotei Fed este unul dintre cele mai vizibile manifestări ale schimbării – de la harababura monedelor de hârtie, emise de două instituții diferite și legate de aur … la o monedă legală cu statut de mijloc de plată legal, emis de instituția monetară dominantă a SUA – Rezerva Federală (Ministerul de Finanțe fiind retras în plan secundar).

 

Au trecut mai bine de 50 de ani de la ultima schimbare a promisiunii de pe bancnotele Rezervei Federale. Ce promisiuni se vor face pe banii din SUA în viitor? Este greu de spus, întrucât nici măcar nu știm dacă banii de hârtie vor mai exista. Dacă Rezerva Federală își va actualiza vreodată moneda, introducând versiunea digitală, care să circule împreună cu emisiunile pe hârtie, cei responsabili de design vor trebui să se gândească la promisiunile care se vor face deținătorilor respectivelor tokene. Vor fi aceștia bani legali sau un mijloc legal de plată, vor fi acceptați pentru achitarea datoriilor fiscale? Acestea sunt întrebări pe care autoritățile monetare americane nu au fost nevoite să și le pună mult timp după epoca emiterii neorganizate de monedă  mongrel currency, când s-au introdus bani noi la fiecare 10-20 de ani.

Distribuiți aceasta postare
Categorii:  
Preț aur (XAU-BGN)
3145.02 BGN/1uncie - 0.11 BGN
Preț argint (XAG-BGN)
39.7052 BGN/1uncie + 0.00 BGN
RSS

Obțineți informații despre piață pe adresa de email.

Obțineți cele mai noi articole din "Jurnalul Aurului”.

Abonați-vă la newsletter-ul lunar

Comentarii

Adăugați primul comentariu
Adăugați un comentariu

Pentru a lăsa un comentariu la acest articol trebuie mai întâi să vă accesați contul Tavex

Preț aur (XAU-BGN)
3145.02 BGN/1uncie - 0.11 BGN
Preț argint (XAG-BGN)
39.7052 BGN/1uncie + 0.00 BGN
RSS

Obțineți informații despre piață pe adresa de email.

Obțineți cele mai noi articole din "Jurnalul Aurului”.

Abonați-vă la newsletter-ul lunar

Articole recomandate

Evoluția promisiunilor făcute pentru bancnotele din Rezerva Federală

De ce să comand valută online?

Economia încălzirii globale

 

Veți primi cele mai recente informații disponibile și oferte exclusive pentru produsele noastre.

Cine suntem? Vezi povestea noastră!

Faceți clic aici
0 PRODUS