Adaugă alertă de preț

Schimb Valutar prin Tavex

Prețuri actualizate în urmă cu 6 min.
Unde călătorești?
1 USD
=4,67 lei
5 USD
=23,34 lei
10 USD
=46,68 lei
15 USD
=70,02 lei
20 USD
=93,36 lei
30 USD
=140,04 lei
40 USD
=186,72 lei
50 USD
=233,40 lei
100 USD
=466,80 lei
150 USD
=700,20 lei
200 USD
=933,60 lei
300 USD
=1400,40 lei
500 USD
=2334,00 lei
1000 USD
=4668,00 lei
Curs fix pentru 1 oră
Identificarea se face pe baza adresei de email
Curs fix pentru 1 oră! Acum poți să beneficiezi de cursul fix dacă vii la biroul nostru din . Odată ajuns acolo, identificarea se face pe baza email-ului . Îndrumări către birourile Tavex
Cursul fix este blocat până la ora .
Detalii transfer de bani
EUR 1000
SEK9555
Rată de schimb0.6547
Comision2 EUR
Rotunjire0.1 EUR
Total de plată1002 EUR
Destinatarul primește9555 SEK
Your transfer details have been expired

Ce este moneda?

În mod colocvial, moneda este o unitate monetarăa unei țări. Din punct de vedere economic, termenul este mai cuprinzător. Să vedem definiția sa, parametrii săi, inclusiv ce este un curs de schimb, și să înțelegem de ce până și leul românesc este, în practică, o monedă.

Definiția monedei

O monedă este mijlocul legal de plată și unitatea monetară a unei țări, adică bancnotele și monedele sale. Aceasta este definiția pe care o regăsim și în legea monetară românească.

În funcție de criterii, pot exista diferite tipuri. Pornind de la definiție, leul românesc este moneda națională a României, iar dolarul american este moneda de rezervă internațională.

La momentul redactării acestui articol, euro este atât o monedă comună, cât și una internațională, întrucât nu are curs legal în această țară. În cazul în care țara noastră ar intra în zona Euro, ar păstra prima caracteristică, dar ar pierde-o pe cea de-a doua.

Termenul derivă din latinescul valere, care înseamnă „având valoare”. După Renaștere, în timpul căreia orașele-stat italiene au fost cele mai importante societăți comerciale din Europa, s-a răspândit în limbile latine de pe Vechiul Continent. Din aceste limbi a trecut și în cele slave.

Rata de schimb a unei monede

Pentru a avea o idee despre cât valorează o monedă în raport cu altele, exprimăm valoarea lor folosind un curs de schimb. Ratele de schimb arată câte unități dintr-o monedă pot fi cumpărate în schimbul unei unități din altă monedă.

În țara noastră, Banca Centrală a României publică în fiecare zi lucrătoare cursurile de referință pentru principalele valute în raport cu leul, precum și prețul curent al aurului pentru ziua respectivă.

Este mult mai ușor de calculat câți bani se vor primi folosind un calculator valutar. La Tavex, în calitate de dealer de renume, punem la dispoziția clienților și vizitatorilor noștri unul online gratuit. În afară de calculatorul valutar, precizăm în mod clar ratele noastre de cumpărare și vânzare.

Denumire și cod valutar

Pe lângă cursul de schimb, fiecare monedă are un nume și un cod unic din trei litere, utilizat în întreaga lume. Motivul este că, uneori, sistemul monetar suferă o schimbare semnificativă, dar păstrează numele monedei. România este un bun exemplu în acest sens.

După hiperinflația din țară de la sfârșitul secolului al XX-lea, moneda locală a trecut printr-o denominare, unde 10 mii de „lei vechi” echivalau cu 1 leu nou. În acest proces, a fost schimbat și codul monedei, din ROL în RON. Acesta din urmă este folosit și în prezent.

Casa de schimb valutar

Stabilirea valorii unei monede în raport cu alta reprezintă un sistem monetar cunoscut sub numele de Consiliu Monetar.

Foarte simplu spus, în cadrul unei astfel de structuri, banca centrală a unei țări nu are libertatea de a tipări bani fără a avea în rezervele sale o sumă echivalentă de euro. Din acest motiv se împiedică producerea inflației.

În prezent, multe țări se află într-un Consiliu Monetar, inclusiv Bulgaria. La sfârșitul anilor 1990, leva bulgărească a fost inițial ancorată la o rată fixă de marca germană și apoi la succesorul acesteia, euro.

Piața valutară

Valorile unei monede în raport cu alta se schimbă constant, nu doar o dată pe zi. Diferiți participanți de pe piața valutară globală pot beneficia sau suferi din această cauză. Este locul în care persoanele fizice, băncile centrale, companiile, fondurile de investiții, comercianții de valută și alții fac schimburi de fonduri în mod constant.

Unele dintre scopurile lor pot include speculații, împrumuturi, finanțarea proiectelor și creșterea rezervelor. Este important faptul că piața valutară este vitală pentru economia globală și pentru schimbul de mărfuri.

Deoarece dolarul american este moneda de rezervă a lumii, acesta este tranzacționat cel mai intens, de obicei în următoarele perechi valutare:

  • USD/EUR – cu euro;
  • USD/JPY – cu yenul japonez;
  • USD/GBP – cu lira sterlină;
  • USD/CHF – cu francul elvețian;
  • USD/CAD – cu dolarul canadian.

Întrebări frecvente

Ce este un curs de cumpărare și un curs de vânzare în schimbul valutar?

Cursul de cumpărare indică prețul la care noi, Tavex, cumpărăm o anumită monedă. Cursul de vânzare este prețul la care noi vindem clienților noștri.

De exemplu, dacă un utilizator are lei românești cu care dorește să cumpere euro, va achiziționa moneda unică la cursul de vânzare. În schimb, dacă are euro pe care dorește să îi vândă, trebuie să se uite la cursul nostru de cumpărare pentru euro.

Unde poate fi schimbată moneda?

Este recomandabil să cumpărați valută de la un dealer de renume, cum ar fi Tavex, care are o experiență semnificativă pe piața europeană și care publică în mod clar ratele de cumpărare și de vânzare.

Puteți achiziționa valută de la noi cu ușurință și în mod convenabil atât online, cât și la fața locului, la unul dintre birourile noastre fizice.

Este nevoie de precomandă pentru o anumită valută?

Uneori da, atunci când aveți nevoie să schimbați o sumă mai mare dintr-o valută.

În astfel de cazuri, vă recomandăm să ne contactați. Vom avea în mod special grijă să aveți la dispoziție suma dorită din respectiva valută.

Din cauza circumstanțelor din piață, diverse și uneori imprevizibile, recomandăm întotdeauna clienților să efectueze schimbul valutar cu cel puțin 1 – 2 săptămâni înainte, dacă știu data exactă când vor avea nevoie.

Percepeți taxe sau comisioane pentru schimbul valutar în locațiile dumneavoastră?

Lucrăm fără taxe și comisioane indiferent de valută. Beneficiați de cursul pe care îl vedeți afișat pe ecranele din sediile noastre și pe tavex.ro.

Schimbul valutar se poate efectua doar cu numerar.

Pentru ce sumă pot obține un curs valutar mai bun?

Contactați-ne în cazul în care doriți să schimbați mai mult de 20.000 RON și întrebați-ne despre cursul preferențial. Vom păstra prețul agreat cu dumneavoastră timp de 1 oră, indiferent de fluctuația pieței valutare.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că nu întotdeauna putem oferi o cotație mai bună pentru o anumită valută.

Citește-le pe toate
Tavex

Bucură-te de călătorii și mai mulți bani

Grupul Tavex are birouri în 10 țări europene. În timpul călătoriei, mergi la unul din cele 30 de sedii din Europa Centrală și de Nord și descoperă, probabil, cea mai profitabilă opțiune de schimb valutar!