Adaugă alertă de preț

Leul românesc - o istorie de peste patru secole

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Blog în data de 21.02.2024
Preț aur (XAU-RON)
10780 RON/oz
  
+ 36 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON
Leu românesc, 100 de lei, Ion Luca Caragiale

Leul românesc este moneda națională a României, de curs legal. Este astfel de peste 150 de ani. Dar istoria valutelor folosite pe teritoriul României de astăzi datează de două milenii și jumătate. 

Începuturile leului românesc

Denumirea leului românesc provine de la utilizarea pe teritoriul României de astăzi a unor monede olandeze de argint numite Leeuwendaalder („taleri – leu” din olandeză) apărute în secolul al XVII – lea pe teritoriul României de astăzi. Acestea aveau reprezentat un leu pe spate, ceea ce a dus la denumirea monedei de leu („lion” în limba engleză).

Până la adoptarea legii care a făcut din „leu” mijloc legal de plată în România, în 1867, multiple alte monede au fost folosite pentru schimb în cele trei principate: Transilvania, Moldova și Muntenia. 

Printre acestea se numărau ducați, „oboli”, „dinari”, „guldeni”, „taleri”, „galbeni”, „zloți”, „creițari”, etc. Potrivit dovezilor istorice, mai mult de 100 de monede au ajuns în principate până la promulgarea „leului” ca mijloc legal de plată.

Nașterea leului românesc în secolul al XIX-lea

La 22 aprilie 1867, regele Principatelor Moldovei și Țării Românești face „leul” mijloc de plată legal al țării formate din cele două principate. Din cauza opoziției puternice a Imperiului Otoman, a fost nevoie de trei ani pentru ca primul leu să intre în circulație.

Între 1867 și 1877, au fost introduse următoarele valori în lei:

Metalul folosit pentru monede Denominări Sumă
Aur 5 lei, 10 lei and 20 lei 102.000 de lei
Argint 50 “bani”, 1 leu, 2 lei and 5 lei 4 milioane de lei
Bronz 1 ban, 2 bani, 5 bani, 10 bani 14 milioane de lei

 

Primele monede românești au fost din aur și argint, asemeni standardelor din Uniunea Monetară Latină. Ideea era de a avea monede care să poată fi recunoscute în alte țări europene și de a spori comerțul.

Leul românesc în secolul XX

În timpul războaielor mondiale, România a renunțat la convertibilitatea leului în aur și argint. Acest lucru a dus la o depreciere accentuată a leului în raport cu ambele metale. În cazul aurului, leul românesc a pierdut aproape 3000% din valoarea sa.

În acest fel, țara a trecut la un standard de monedă fiat. Cu ajutorul acesteia, Banca Națională a României a fost capabilă să creeze bancnote și monede de lei românești din nimic.

Mai multe despre subiect, aici: Ce este inflația?

În perioada comunistă, leul românesc a fost denominat de două ori, din cauza inflației în continuă creștere. După căderea regimului, leul românesc a fost împins într-o hiperinflație. Între 1990 – 2000, România a înregistrat cea mai mare rată de inflație din istoria sa – 317%.

Noul leu românesc

La 1 iulie 2005, a fost introdus noul leu românesc (RON). Acesta a înlocuit vechiul leu românesc (ROL) la un curs de schimb de 1 RON = 10.000 ROL. Noile bancnote românești au fost confecționate din polimer, în loc de hârtie. 

Acesta este utilizat și în prezent pentru producerea lor. Decizia a fost luată după emiterea specială, în 1999, a unei bancnote din polimer de 2.000 de lei, care a marcat evenimentul ultimei eclipsei solare al mileniului.

Bancnota de 2.000 de lei românești din 1999

Bancnotă de 2000 de lei românești, 2000 de lei din 1999

Bancnota românească a fost prima din Europa care a fost realizată vreodată din polimer. Designerul a fost Nicolae Săftoiu, cel care a realizat designul pentru toate bancnotele emise de Banca Națională a României în perioada 1991 – 2001.

Designul bancnotelor ale noului leu românesc a rămas similar cu cel al bancnotelor al leului românesc vechi. Câteva personalități au fost mutate de la o valoare nominală la alta. Bancnotele românești sunt:


Monedele românești aflate în circulație se numesc „bani” și sunt denominate: 1 ban, 5 bani, 10 bani și 50 de bani.

De când a fost introdus noul leu românesc, din cauza tipăririi continue de bani, acesta și-a pierdut 60% din puterea de cumpărare, măsurată în bunuri și servicii.

După pandemie, Banca Națională a României a introdus bancnota românească de 20 de lei. Aceasta o înfățișează pe prima femeie din România care a luptat într-un război. Ecaterina Teodoroiu a condus armata română în timpul Primului Război Mondial, în bătălia de la Mărășești, unde a murit luptând pentru recucerirea teritoriilor românești pierdute în 1917.

Bancnotă de 20 de lei românești, Ecaterina Teodoroiu

Aversul bancnotei de 20 de lie românești, Exaterina TeodoroiuReversul bancnotei de 20 de lei românești, Ecaterina Teodoroiu

Elementele de siguranță ale leilor românești

Leii noi românești au următoarele caracteristici de siguranță:

  • valoarea nominală înscrisă pe spatele bancnotelor, vizibilă la lumina UV,
  • fir de siguranță care trece prin mijlocul bancnotei,
  • bancnotele cu o valoare nominală mai mare de 50 de lei prezintă o perforație cu valoarea nominală a bancnotei,
  • microtext în valoarea nominală reprezentată pe fața bancnotei, în colțul din stânga jos,
  • filigran,
  • imprimări în relief pe elementele principale ale bancnotei – portretul personalității reprezentate; efigii reprezentate pe spatele bancnotelor.

De asemenea, bancnotele de lei românești polimerice au o senzație diferită atunci când sunt ținute în mână, comparativ cu foliile de plastic obișnuite. Aceste caracteristici asigură securitate pentru moneda națională, contrafacerea fiind un proces anevoios și foarte greu de realizat.

Preț aur (XAU-RON)
10780 RON/oz
  
+ 36 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești