Adaugă alertă de preț

De unde pot să cumpăr aur de investiții în România?

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Blog în data de 05.12.2023
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 8 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
Cumpărare aur, monede de aur, aur de investiții

Aurul de investiții fizic, sub formă de monede de aur sau lingouri de aur, este cea mai bună modalitate de protecție împotriva inflației pe termen lung. Dar ce ar trebui să căutați atunci când vă întrebați: „De unde pot să cumpăr aur de investiții?”. 

La urma urmei, trebuie să vă asigurați că investițiile dumneavoastră sunt legitime și că vă vor aduce beneficii în viitor.

Mai multe despre subiect, aici: Milenialii se întorc către aur pentru a-și proteja investițiile

Așadar, haideți să vedem cum ar trebui să arate procesul de căutare a unui comerciant de metale prețioase. De ce anume trebuie să țineți cont? De ce este atât de important să alegeți un comerciant legitim de aur de investiții? Dar, înainte de a răspunde la toate aceste întrebări, să vedem mai întâi ce este aurul de investiții.

Ce este aurul de investiții?

Aurul de investiții este clasificat în lingouri și plăci de aur, precum și în monede și medalii de aur. Acestea sunt produse de investiții care implică rafinarea de aur neprelucrat, și aducerea acestuia la anumite standarde internaționale.

Lingourile de aur de investiții

În cazul lingourilor de aur și plăcilor de aur, acestea:

 • trebuie să aibă un conținut de aur pur de cel puțin 99,5%,
 • să nu fie vândute cu o primă de preț mai mare de 80%.

Lingourile de aur cu o greutate de până la 100 de grame, vin sigilate în pachete de plastic reprezentând certificatele de autenticitate ale acestora. 

Mai multe despre acest subiect, aici: Investiția în aur, partea 1: Aurul de investiții

Ambalajele trebuie să prezinte informații despre greutate, conținutul de aur pur, numărul de serie și rafinăria care a produs lingoul de aur. Deoarece aceste ambalaje certifică lingourile de aur, este obligatoriu să le păstrăm intacte sub orice formă.

Monedele de aur de investiții

Când vorbim despre monedele de aur și medaliile din aur, pentru ca acestea să fie clasificate ca produse din aur pentru investiții sunt obligatorii următoarele:

 • să aibă un conținut de aur pur de cel puțin 90%,
 • să fi fost emise după anul 1800,
 • să fi avut sau să aibă încă curs legal în țara care le-a emis,
 • să aibă o valoare nominală (de exemplu, 20 de franci, 1 sau 4 ducați, 100 de euro, 100 de dolari etc.), singura excepție fiind Krugerrandul Sud-African,
 • să nu fie vândute cu o primă de preț mai mare de 80%,
 • să prezinte anul de emitere.

Monedele de aur se certifică prin trăsăturile lor unice. Acestea sunt greutatea, puritatea aurului, grosimea și diametrul, detaliile de pe monedă și anumite măsuri de securitate implementate de monetărie. 

Ultima particularitate este cea mai bine pusă în evidență în cazul monedelor de aur Frunza de Arțar Canadiană și Britannia. Cea din urmă este considerată „cea mai sigură monedă de aur din lume împotriva contrafacerii”.

Monedă de aur Britannia de 1 uncie

Monedă de aur Britannia, o uncie, aur de investiții

În niciunul dintre aceste cazuri (lingouri de aur sau monede de aur) nu sunt valide certificate de autenticitate emise de comerciant. Doar rafinăria sau monetăria produselor de aur de investiții pot emite documente care să dovedească autenticitatea acestora. 

Singurele monede de aur de investiție acceptate la nivel internațional, care prezintă certificate de autenticitate, sunt monedele de aur Frunza de arțar Canadiană seria „Call of the Wild”. Acestea vin sigilate în ambalaje de plastic, la fel ca lingourile de aur. Acestea sunt, de asemenea, cele mai pure monede de aur emise, cu un conținut de aur pur de 99,999%.

Monedă de aur Frunză de Arțar Canada de 1 uncie, seria „Call of the Wild” 2017

Monedă de aur frunza de arțar Canadiană seria „Call of the Wild”, aur de investiții

De asemenea, în țările membre ale Uniunii Europene, nu se percepe nicio taxă pe valoarea adăugată sau taxă de vânzare asupra prețului produselor de aur de investiții. În cazul monedelor și medaliilor de aur, lista celor scutite de TVA este disponibilă public.

De unde cumpăr aur de investiții?

Când vine vorba despre a cumpăra aur de investiții fizic, acest lucru se face printr-un comerciant de metale prețioase autorizat. Alegerea unui astfel de comerciant trebuie să fie un proces minuțios. Este necesar să vă asigurați că investițiile dumneavoastră în aur sunt sigure, iar lingourile și monedele de aur sunt autentice.

Ce trebuie să căutați la un comerciant de aur de investiții de încredere?

Cele mai importante criterii care trebuie urmărite atunci când decideți dacă un dealer de aur merită sau nu atenția dumneavoastră sunt:

 • prețul de „cumpărare” al aurului, dar și cel de „vânzare” sunt întotdeauna disponibile public și sunt actualizate în mod constant, în funcție de prețul internațional al aurului,
 • acceptă să cumpere produse de aur de investiții care fac parte din portofoliul său, chiar dacă nu le-ați cumpărat de la acesta,
 • tranzacționează produse de aur de investiții recunoscute la nivel internațional de la rafinării și monetării precum Valcambi, Metalor, PAMP, Argor-Heraeus, Monetăria Regală, Monetăria Austriei, Monetăria Perth, etc,
 • acceptă să negocieze un preț mai bun în cazul unor cantități mai mari de aur de investiții,
 • nu propune spre vânzare produse care nu sunt de investiții, cum ar fi bijuteriile sau monedele numismatice, pentru care se aplică TVA și prime de preț mai mari,
 • acceptă să tranzacționeze cu produse de aur de investiții având o greutate mai mare (de exemplu, 50 de grame, 100 de grame sau chiar mai mult),
 • este deschis în ceea ce privește procedurile sale și este în conformitate cu cerințele legislației în vigoare.

Aceștia sunt principalii factori pe care ar trebui să vă bazați pentru a decide de la cine să cumpărați aur de investiții. Dar poate că unul mai important este relația lor cu clienții. 

Mai multe despre subiect, aici: Practici neloiale pe piața de aur de investiții din România. Iată cum să le eviți

Un dealer profesionist de metale prețioase își va ajuta clienții să înțeleagă ce este aurul de investiții, ce influențează piața aurului, de ce anumite proceduri de achiziție a produselor de aur de investiții sunt așa cum sunt. Interesul lor de a vă oferi cea mai bună opțiune de a investi, nu doar de a vinde un anumit produs de aur de investiții, este foarte important.

Mai multe despre subiect, aici: Cu ce rafinării și monetării lucrează Tavex?

Din acest motiv, vă recomandăm să citiți recenziile clienților care au avut interacțiuni cu dealerul de aur. Faceți toate investigațiile necesare astfel încât să luați cea mai sigură decizie. La sfârșitul zilei, banii dumneavoastră sunt în joc.

Merită să cumpăr aur oferit de Banca Națională a României?

Aurul oferit de către Banca Națională a României nu respectă în totalitate caracteristicile a ceea ce este numit aur de investiții. Pentru ca un lingou de aur al BNR (sau o monedă de aur a BNR) să se considere aur de investiții, acesta trebuie să fie recunoscut la nivel mondial. 

Întrucât BNR emite lingouri de aur și monede de aur într-un număr limitat, acestea nu îndeplinesc criteriul de recunoaștere mondială al aurului de investiții. Acest lucru înseamnă că, la momentul revânzării, lingoul sau moneda se va achiziționa ca material de aur pur.

Merită să cumpăr aur de la un amanet?

Amanetele din România lucrează, primordial, cu bijuterii de aur. Întrucât acestea nu sunt produse investiționale, nu este recomandat să tranzacționați cu acestea. Totuși, există și posibilitatea de vânzare a unor produse de aur de investiții către amanete.

Prețul pentru aur al amanetelor nu este oferit pentru calitatea de produse de investiții ale lingourilor sau monedelor. Acestea achiziționează strict aurul pur, ceea ce implică un preț de cumpărare mai mic. 

Din acest motiv, în cazul în care doriți să realizați tranzacții cu aur de investiții, este recomandat să o faceți alături de un comerciant de metale prețioase autorizat. 

Cum să cumpăr aur de investiții în România?

Considerând legislația în vigoare din România, puteți cumpăra aur fizic de investiții în trei moduri diferite. 

Vă vom prezenta modalitățile prin care puteți cumpăra produse de aur de investiții de la Tavex, cu proceduri actualizate:

 • cu numerar, până la 10.000 de lei pe zi pe persoană fizică, sau 5.000 de lei pe zi pentru persoanele juridice, 
 • cu cardul, pe site-ul nostru, pentru sume de până la 10.000 RON (practică ce va fi disponibilă în curând și în birourile noastre),
 • printr-un transfer bancar, pentru orice sumă.

În cazul tranzacțiilor în numerar, legislația nu permite plăți mai mari de 10.000 RON pe zi pentru persoanele fizice. În cazul în care un comerciant de metale prețioase este dispus să facă tranzacții peste această sumă, nu cumpărați de la acesta și nu vindeți către acesta. Este obligatoriu ca fiecare dealer să se conformeze legislației în vigoare.

În cazul tranzacțiilor prin transfer bancar, legislația impune ca pentru sume cuprinse între 75.000 și 250.000 RON să completați două formulare: privind originea fondurilor și formularul Persoană Expusă Politic, în care precizați dacă sunteți sau nu funcționar guvernamental. 

Pentru tranzacțiile cu o valoare mai mare de 250.000 RON, este necesară o documentație care să dovedească originea fondurilor (de exemplu, extras de cont bancar, dovadă de plată a dividendelor, registru de tranzacții etc.). De asemenea, va trebui să completați un formular Know Your Customer („Cunoaște-ți Clientul”), care face parte din procedura noastră de combatere a spălării banilor.

Concluzii

Atunci când vă decideți să achiziționați aur de investiții fizic, trebuie să fiți prudent. Puteți găsi destul de mulți comercianți de metale prețioase în România care respectă toate reglementările, dar nu ezitați să le puneți la îndoială procedurile

Există legi în vigoare care trebuie respectate. De asemenea, dacă o afacere pare prea bună pentru a fi adevărată, atunci cu siguranță este ilegitimă. A cumpăra aur de investiții presupune o tranzacție corectă pentru ambele părți.

Este o bună practică pentru a vedea dacă dealer-ului îi pasă de clienții săi. Tavex este cel mai bun exemplu din România când vine vorba de deservirea clienților în domeniul aurului de investiții. Standardele noastre asigură un tratament corect al clienților noștri și respectarea tuturor reglementărilor în vigoare.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 8 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești