Adaugă alertă de preț

Milenialii se întorc către aur pentru a-și proteja investițiile

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Știri de Aur în data de 01.08.2023
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 33 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON
Economisirea în aur de investiții

Se pare că milenialii (persoane născute între 1981 și 1996) sunt mai precauți când vine vorba de propriile investiții decât vârstnicii. Un raport despre ETF-urile de aur de investiții al State Street Global Advisors – a patra cea mai mare companie de administrare a activelor din lume cu $4,14 mii de miliarde de active sub management, a concluzionat că persoanele cu vârsta cuprinsă între 27 și 42 de ani aleg aurul ca cea mai sigură investiție pentru propriul viitor.

Haideți să vedem performanța acestora contra altor grupuri de vârstă și de ce aleg tinerii aurul drept o investiție sigură în sistemul financiar de astăzi.

Cât de mult se bazează milenialii pe aur?

Raportul arată că fiecare al cincilea investitor american deține aur în portofoliul de investiții. Procentul mediu al cantității de aur din portofoliu este de 14%. Într-un articol recent am menționat că aurul de investiții devine din ce în ce mai popular printre investitorii de rând din Statele Unite, fiind mai căutat decât acțiunile sau fondurile de investiții.

Vezi mai multe despre subiect aici: Aurul este pe locul 2 în topul activelor preferate de americani

Observăm că milenarii au încredere în metalul galben mai mult decât generațiile anterioare, din moment ce dețin 17% din portofoliul de investiții în aur. Generația X (născuți între 1961 și 1980) și generația „baby boomers” (născuți între 1946 și 1970) dețin 10% din portofoliul de investiții în aur.

De ce au încredere milenialii în aur?

George Milling – Stanley, strategist șef în aur al State Street Global Advisors, într-un interviu pentru Kitco a susținut:

În cei 50 de ani de când urmăresc aurul, creșterea anuală a prețului aurului în timp de recesiune a fost de 20%.

Dar aurul nu dă dovadă de performanță doar în timp de incertitudine ridicată. Milling – Stanley continuă prin a declara că în timpuri de incertitudine aurul performează „bine”, iar în timpuri de stabilitate financiară aurul se comportă „binișor”.

Acest lucru demonstrează din nou că aurul nu este o investiție doar pentru momente când economiile sunt în prăbușire, ci și în timpuri de creștere economică.

Investiții anterioare neperformante

Un alt motiv evidențiat de Milling – Stanley pentru care milenialii se întorc către aur este că au fost cea mai afectată generație de colapsul pieței crypto. Piața monedelor crypto a pierdut 66% din valoare în doar câteva săptămâni în 2022.

Pe parcursul ultimului an, Bitcoin a înregistrat o creștere de 16,5% a prețului. Un astfel de randament sună atrăgător, însă moneda a trecut prin multiple episoade de fluctuații ale prețului. Aceasta este exact problema pieței monedelor crypto: nu există active care să susțină o creștere constantă a prețului pe termen lung.

Vezi mai multe despre subiect aici: Bitcoin versus Aur 2: Mecanismele din spatele prețurilor

Decizia de a alege aurul ca investiție vine și în urma prăbușirii FTX și a regulării intense a burselor de monede crypto de către Congresul SUA și multe alte state din lume – cum ar fi China (care a interzis tranzacționarea monedelor crypto în 2021), Japonia, Canada, Marea Britanie, Australia, India, etc.

A economisi în aur e mai simplu

Aurul este unul dintre cele mai facile active pentru investiții. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie de o cunoaștere foarte detaliată a activului, spre deosebire de alte instrumente financiare, precum obligațiunile, acțiunile, contractele futures, opțiunile.

De asemenea, aurul prezintă două metode de investiții: fizic din partea unui comerciant autorizat de aur – precum Tavex, sau digital printr-un fond de tranzacționare.

Raportul arată că 47% din cei care investesc în aur aleg ETF-urile ca metodă de a investi, precum GLD sau GLDM.

Din 2018, când ETF-ul SPDR Gold MiniShares (GLDM) a fost introdus, investitorii de rând pot investi în fracțiuni de rezerve de aur cu sume începând de la doar $40.

Mai multe despre subiect aici: Ce sunt fondurile de aur tranzacționate la bursă?

Alături de Gold MiniShares, GLD, cel mai mare fond de tranzacții de aur din lume, e o altă metodă pe care milenarii o folosesc ca protecție împotriva inflației, singura diferență fiind că o acțiune a GLD – care reprezintă 1/10 uncii troy – costă $180,45/acțiune.

Aurul, inflația și instabilitatea financiară

În actualul stagiu al sistemului financiar global, inflația este încă o problemă considerabilă, datoria se adună continuu, iar cu ratele dobânzilor în creștere creditul devine din ce în ce mai scump. A nu se menționa criza bancară care a atins SUA la începutul anului și alte evenimente geopolitice. Toate aceste conving oamenii să se întoarcă înspre aur.

Concluzie

Aurul a demonstrat în repetate rânduri că este o investiție sigură în timp de incertitudine globală. În timp de criză financiară, geopolitică sau naturală, metalul galben are tendința de a oferi randamente mai mari decât alte active.

Mai multe despre subiect aici: Aurul de investiții strălucește în actuala criză financiară din SUA

În actuala situație nu doar americanii se întorc către aur. Conform Consiliului Global al Aurului, în 2022 băncile centrale din toată lumea au achiziționat cantități record de aur.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 33 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești