Adaugă alertă de preț

Ce este aurul de investiții?

Published by Daniel Vasilev in category Școala de Aur, Finanțe personale on 31.05.2022
Gold price (XAU-RON)
8 666 RON/oz
  
- 11 RON
Silver price (XAG-RON)
101 RON/oz
  
+ 1 RON

În cea mai mare parte a istoriei omenirii, aurul a fost instrumentul folosit în loc de bani. Acest lucru nu a fost întâmplător. Metalul galben își păstrează bine valoarea pe termen lung, iar în istoria economică modernă, aurul este salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză și alte șocuri.

În acest articol vom afla ce este exact aurul de investiții. Vom afla, de aemenea, dacă aurul de investiții este supus TVA-ului, alături de modalitatea prin care investitorii își pot vinde monedele sau lingourile, în cazul în care decid să facă acest lucru.

Ce este aurul de investiții – definiție și tipuri

Multe instrumente de investiție sunt produse din metal, având propria cerere și ofertă (respectiv prețul) și sunt tratate în moduri diferite prin lege, detaliu de mare importanță, după cum vom clarifica ulterior.

Citește mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului

Aurul de investiții este un activ definit legal. Pentru a fi clasificat ca aur de investiții, un produs trebuie să îndeplinească anumite criterii. În primul rând, ar trebui să fie sub forma unui lingou din aur, a unei monede din aur sau a unei plăci de aur.

Monedă de aur de investiții

Pentru a fi luată în conisderare ca aur de investiții, o monedă din aur trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici:

  • A fost bătută (produsă) după 1800;
  • Are sau a avut curs valutar legal în țara de origine;
  • Are o puritate de cel puțin .900 (21,6 carate);
  • Se vinde la un preț care nu depășește cu mai mult de 80% prețul spot al aurului conținut în acesta.

Monedele care datează înainte de anii 1800 sunt considerate elemente istorice și valori culturale. Ele pot fi tranzacționate ca aur numismatic dacă au documentele necesare descrise în fiecare țară.

Având în vedere criteriile de mai sus, poate fi folosită o monedă din aur de investiții cu o valoare nominală de 100 de euro, așa cum este cazul monedei Filarmonica din Viena, pentru a cumpăra bunuri din magazin sau pentru a plăti taxe?

Moneda din aur Filarmonica din Viena

Moneda din aur Filarmonica din Viena

Conform legii – da , deși valoarea ”Filarmonicii” ca aur de investiții este incomparabil mai mare decât valoarea de mijloc legal de plată. La momentul redactării acestui articol, prețul monedei este de aproape 9,102.47 Lei, iar dacă este folosită ca instrument de plată, va putea cumpăra bunuri și servicii de doar 100 EUR.

Investiție lingou din aur sau țiglă

În măsura în care lingoul din aur reprezintă o cantitate turnată sau tăiată de aur, nu are atât de multe cerințe.

Lingou din aur PAMP Fortuna

Lingou din aur PAMP Fortuna

Cu toate acestea, puritatea sa trebuie să fie de cel puțin 0,995 miimi (23,88 carate). Acesta indică greutatea, eșantionul, producătorul și numărul de serie. Greutatea lingourilor de investiție poate varia considerabil – de la 1 gram la 12,5 kilograme (400 uncii troy). Acestea din urmă sunt standard în plățile interbancare și sunt adesea prezentate în filme.

Vom detalia diferențele și avantajele lingourilor și monedelor într-un alt articol.

Aur de investiții și taxa pe valoarea adăugată

Țările Uniunii Europene (UE) nu impozitează aurul de investiții cu taxa pe valoarea adăugată (TVA). Conform legislației europene, acesta este scutit de tarif în următoarele situații:

  • Oferirea de aur de investiții;
  • Achiziționarea acestuia în cadrul comunității;
  • Importurile de aur de investiții.

Lista monedelor de aur de investiții din Uniunea Europeană scutite de TVA este publicată anual în Jurnalul Oficial. Este important de reținut că produsele de investiții realizate din alte metale (argint, platină etc.) pot fi supuse TVA-ului.

De asemenea, multe țări din afara UE nu percep TVA pe aur de investiții. Printre acestea se numără și Serbia, care a eliminat taxa în 2018. De atunci, rezervele de aur ale Băncii Centrale Sârbe s-au dublat. Indiferent de tratamentul fiscal, produsele care se califică drept aur de investiții sunt recunoscute la nivel global, ceea ce înseamnă că, în general, pot fi cumpărate și vândute la un preț clar în avans. Acest lucru este valabil mai ales în cazul dealerilor reputați.

Investiția în aur și menținerea puterii de cumpărare

Deoarece este scutit de TVA, aurul de investiții este instrumentul care se apropie foarte mult de prețul spot al aurului . Este, de asemenea, un activ care și-a menținut puterea de cumpărare cu mare succes în ultimele cinci decenii, potrivit datelor.

Aurul de investiții are diferite forme de a identifica cerere. Este folosit ca rezervă de băncile comerciale și centrale, care în curând vor fi tratate ca un activ fără riscuri, de fondurile tranzacționate la bursă de aur și ca salvator al puterii de cumpărareîn situații de criză și inflație.

Infografic : Prezentarea aurului și a piețelor de valori

Alte produse din aur nu urmăresc îndeaproape prețul spot al metalului, chiar dacă sunt în formă de monede și lingouri. Iată două exemple:

  • Monedele și lingourile de colecție
  • Adaosul comercial poate fi foarte mare și în unele cazuri supus TVA-ului atunci când marja comerciantului depășește 80% din valoarea metalului din acestea. În afara cercurilor colecționarilor, acestea sunt în general vândute ca resturi de aur sau argint.
  • Bijuterii – Nu sunt o investiție deoarece includ în prețul lor final prima de producție, care este aproximativ egală cu valoarea metalului prețios, și cota de impozitare. La fel ca în cazul obiectelor de colecție, acestea sunt vândute ca resturi de aur.

Ce se întâmplă cu aurul meu de investiții dacă vânzătorul dă faliment?

Produsele care se încadrează în definiția aurului de investiții sunt, în general, recunoscute la nivel mondial. În general, chiar și în cazul falimentului comerciantului de la care a fost achiziționat, proprietarul acestuia este capabil să-l vândă în întreaga lume. Dealerii de aur reputați au rate de cumpărare și vânzare disponibile public și actualizate constant. În cazul Tavex, acestea se modifică la fiecare cincisprezece minute pentru a reflecta modificările prețului global spot al aurului. Astfel, investitorul are claritate cu privire la valoarea pe care o poate obține în raport cu moneda sa din aur sau lingoul din aur. Am discutat în detaliu prețul aurului de investiții în articolul de mai jos:

Citește mai multe despre acest subiect: Investiția în aur partea 1: Investiția în aur

Ceea ce a fost descris până acum este adevărat pentru produsele de aur de investiții de renume mondial – lingourile PAMP și Valcambi , Filarmonica Austriacă, Cangurul Australian, Krugerrand, Ducat, Napoleon și alții, dar ce zici de un produs de marcă precum lingoul Tavex? Principiile expuse mai sus se aplică și lui. Este aur de investiție produs de o rafinărie renumită – Nadir. Ca atare, poate fi vândut altor dealeri la un preț apropiat de bursă, în scenariul foarte puțin probabil ca Tavex să aibă dificultăți financiare.

You might also like to read