Adaugă alertă de preț

Ce este aurul de investiții?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Școala de Aur, Finanțe personale în data de 31.05.2022
Preț aur (XAU-RON)
11123 RON/oz
  
+ 49 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
+ 1 RON
Monedă de aur, lingou de aur, aur de investiții

În cea mai mare parte a istoriei omenirii, aurul a fost instrumentul folosit în ca bani. Acest lucru nu a fost întâmplător. Metalul galben își păstrează bine valoarea pe termen lung, iar în istoria economică modernă, aurul de investiții este salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză și alte șocuri.

În acest articol vom afla ce este mai exact aurul de investiții. Vom afla, de aemenea, dacă aurul de investiții este supus taxării, alături de modalitatea prin care investitorii își pot vinde monedele și lingourile de aur, în cazul în care decid să facă acest lucru.

Ce este aurul de investiții – definiție și tipuri

Multe instrumente de investiție sunt produse din metal, având propria cerere și ofertă (respectiv prețul) și sunt tratate în moduri diferite prin lege, detaliu de mare importanță, după cum vom clarifica ulterior.

Citește mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Aurul de investiții este un activ definit prin lege. Pentru a fi clasificat ca aur de investiții, un produs trebuie să îndeplinească anumite criterii. În primul rând, ar trebui să fie sub forma unui lingou de aur, a unei monede de aur sau a unei plăci de aur.

Monedă de aur de investiții

Pentru a fi luată în considerare ca aur de investiții, o monedă de aur trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici:

  • A fost produsă după anul 1800;
  • Are sau a avut curs de schimb legal în țara de origine;
  • Are o puritate de cel puțin .900 (21,6 carate);
  • Se vinde la un preț care nu depășește cu mai mult de 80% prețul internațional al aurului conținut în acesta.

Monedele care datează înainte de anul 1800 sunt considerate elemente istorice de valori culturale. Ele pot fi tranzacționate ca aur numismatic dacă au documentele de autenticitate necesare.

Având în vedere criteriile de mai sus, poate fi folosită o monedă de aur de investiții cu o valoare nominală de 100 de euro, așa cum este cazul monedei Filarmonica din Viena, pentru a cumpăra bunuri din magazin sau pentru a plăti taxe?

Monedă de aur Filarmonica din Viena

Monedă de aur Filarmonica din Viena, aur de investiții

Conform legii – da, deși valoarea Filarmonicii din Viena ca aur de investiții este incomparabil mai mare decât valoarea ca mijloc legal de plată. La momentul redactării acestui articol, prețul monedei este de aproape 10.000 de lei, iar dacă este folosită ca instrument de plată, poate cumpăra bunuri și servicii de doar 100 EUR.

Lingou de aur de investiții

În măsura în care lingoul de aur reprezintă o cantitate turnată sau tăiată de aur, nu are atât de multe cerințe.

Lingou de aur Valcambi 10 grame

Lingou de aur Valcambi de 5 grame, aur de investiții

Cu toate acestea, puritatea sa trebuie să fie de cel puțin 0,995 miimi (23,88 carate). 

Lingourile vin sigilate în ambalaje de plastic, care reprezintă certificatul lor de autenticitate. Aceste ambalaje indică greutatea, eșantionul, producătorul și numărul de serie. 

Greutatea lingourilor de investiție poate varia considerabil – de la 1 gram la 12,5 kilograme (400 uncii troy). Acestea din urmă sunt standard în plățile interbancare și sunt adesea prezentate în filme.

Aurul de investiții și taxa pe valoarea adăugată

Țările Uniunii Europene (UE) nu impozitează aurul de investiții cu taxa pe valoarea adăugată (TVA). 

Conform legislației europene, aurul de investiții este scutit de taxare în următoarele situații:

  • Oferirea de aur de investiții;
  • Achiziționarea acestuia în cadrul comunității;
  • Importurile de aur de investiții.

În cazul monedelor de aur numismatic, acestea pot fi supuse taxei pe valoarea adăugată. Lista monedelor de aur din Uniunea Europeană, scutite de TVA, este publicată anual în Monitorul Oficial. Este important de reținut că produsele de investiții realizate din alte metale (argint, platină etc.) pot fi supuse TVA.

De asemenea, multe țări din afara UE nu percep TVA pentru aurul de investiții. Printre acestea se numără și Serbia, care a eliminat taxa în 2018. De atunci, rezervele de aur ale Băncii Centrale Sârbe s-au dublat. 

Indiferent de tratamentul fiscal, produsele care se califică drept aur de investiții sunt recunoscute la nivel global, ceea ce înseamnă că, în general, pot fi cumpărate și vândute la un preț clar, cunoscut în avans. Acest lucru este valabil mai ales în cazul comercianților reputați.

Investiția în aur și menținerea puterii de cumpărare

Deoarece sunt scutite de TVA, produsele de aur de investiții sunt instrumente cu prețuri care se apropie foarte mult de prețul internațional al aurului. Aurul de investiții este, de asemenea, un activ care și-a menținut puterea de cumpărare cu mare succes în ultimele cinci decenii, potrivit datelor.

Pentru a identifica cererea de aur de investiții, pot fi observate diferite trenduri. Acesta este folosit ca rezervă de băncile comerciale și centrale, care în curând vor trata aurul de investiții ca un activ fără riscuri, de fondurile tranzacționate la bursă de aur și ca salvator al puterii de cumpărare în situații de criză și inflație.


Alte produse de aur nu urmăresc îndeaproape prețul spot al metalului, chiar dacă sunt în formă de monede și lingouri. 

Iată două exemple:

  • Monedele și lingourile de colecție

Adaosul comercial poate fi foarte mare, și în cazurile în care marja comerciantului depășește 80% din valoarea metalului prețios din acestea, produsele sunt supuse TVA. În afara cercurilor colecționarilor, acestea sunt în general vândute ca resturi de aur sau argint.

  • Bijuteriile

Nu sunt o investiție deoarece includ în prețul lor final prima de producție, care este aproximativ egală cu valoarea metalului prețios, dar și taxa pe valoarea adăugată. La fel ca în cazul obiectelor de colecție, acestea sunt vândute ca resturi de aur.

Ce se întâmplă cu aurul meu de investiții dacă vânzătorul dă faliment?

Produsele care se încadrează în definiția aurului de investiții sunt recunoscute la nivel mondial. În general, chiar și în cazul falimentului comerciantului de la care a fost achiziționat produsul, proprietarul acestuia este capabil să-l vândă în întreaga lume. 

Dealerii de aur reputați au rate de cumpărare și vânzare disponibile public și actualizate constant. În cazul Tavex, acestea se modifică la fiecare 15 minute pentru a reflecta modificările prețului spot al aurului. 

Astfel, investitorul are claritate cu privire la valoarea pe care o poate obține în raport cu moneda sa de aur sau lingoul de aur. Am discutat în detaliu despre prețul aurului de investiții în articolul de mai jos:

Citește mai multe despre acest subiect: Investiția în aur partea 1: Investiția în aur

Ceea ce a fost descris până acum este adevărat pentru produsele de aur de investiții de renume mondial – lingourile PAMP, Valcambi, Argor-Heraeus, Filarmonica Austriacă, Cangurul Australian, Krugerrand, Ducat, Napoleon și altele. În aceeași categorie se încadrează și lingoul de aur Tavex

Lingoul este aur de investiție produs de o rafinărie renumită – Nadir. Ca atare, poate fi vândut altor dealeri la un preț apropiat de bursă, în scenariul foarte puțin probabil ca Tavex să aibă dificultăți financiare.

Preț aur (XAU-RON)
11123 RON/oz
  
+ 49 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești