Adaugă alertă de preț

Investiția în aur, partea 1: aurul de investiții

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Școala de Aur în data de 18.03.2022
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 15 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
Monedă de aur Filarmonica din Viena de 1 uncie

Pe blogul nostru, am analizat deja motivele pentru care fiecare dintre noi ar trebui să investim pentru a ne menține și crește puterea de cumpărare. În acest articol de debut al noii noastre serii, Investiții în aur, vă prezentăm una dintre cele mai populare forme de achiziție a metalului galben – cumpărarea de aur pentru investiții sub formă de lingouri și monede din aur.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce ar trebui să investim?

În următoarele articole, vom examina alte instrumente populare prin care un investitor individual poate investi în acest metal prețios. Printre acestea se numără fondurile tranzacționate la bursa de aur digital și de aur pe hârtie, acțiunile companiilor miniere de aur, precum și contractele futures și opțiuni pe aur.

Materialele din această serie se adresează investitorilor începători, dar și investitorii mai avansați pot beneficia de aceste informații. Scopul acestor articole este acela de a servi drept bază de pornire pentru a face alegeri în cunoștință de cauză în lumea diversă a aurului și de a oferi o idee exactă despre cum arată diferitele instrumente legate de aur și în ce fel pot fi utilizate.

În analiza de față vom afla:

– Când un activ se califică drept „aur pentru investiții”;

– Cum se formează prețul său;

– Avantajele și dezavantajele pe care le implică.

Detalii despre achiziția aurului pentru investiții

Investiția în aur reprezintă achiziționarea de monede sau lingouri fizice din aur de la un comerciant autorizat, uneori numit dealer de aur. Odată cu tranzacția, cumpărătorul preia proprietatea și posesia deplină a acestora. Achiziția poate avea loc fie online, fie într-o locație fizică.

În prezent, Tavex vinde aur și argint de investiții doar prin comenzi online (cu livrare la o adresă sau la sediul nostru) sau la sucursalele noastre fizice. Prețurile de „cumpărare” și de „vânzare” sunt disponibile pe site-ul nostru și sunt actualizate la fiecare 15 de minute pentru a le menține la zi cu prețurile globale ale aurului. Cumpărăm atât aur pentru investiții, cât și aur non-investițional, inclusiv bijuterii, medalioane și diverse tipuri de resturi din aur. Puteți vedea mai multe despre acest proces în categoria „Răscumpărare„.

Deși aurul fizic pentru investiții poate fi cumpărat pe internet, acesta nu este aur digital. În cazul aurului digital, consumatorul nu primește lingouri sau monede din aur, cel puțin până când nu le solicită și plătește o taxă plus costurile de transport. Vom afla mai multe despre diferitele tipuri de investiții acoperite de termenul larg de „aur digital” în următorul articol din această serie.

Ce este aurul pentru investiții

Autor John R.R. Tolkien a scris în Stăpânul Inelelor:

Nu tot aurul strălucește…

Nu orice aur este pentru investiții. Pentru a se califica ca atare, trebuie să fie un lingou sau o monedă din aur care să îndeplinească anumite criterii definite legal. Un lingou din aur reprezintă aur pentru investiții dacă are o puritate de cel puțin 0,995 (23,88 carate). Greutatea, puritatea, producătorul și numărul de serie trebuie să fie indicate pe suprafața lingoului.

O monedă din aur reprezintă aur pentru investiții atunci când:

– Este bătută (adică fabricată) după anul 1800;

– Este sau a fost mijloc legal de plată în țara de origine;

– Are o puritate de cel puțin 0,900 (21,6 carate);

– Este vândută la un preț care nu depășește cu mai mult de 80% prețul la vedere al aurului pe care îl conține.

Nu se percepe nicio taxă pe valoarea adăugată (TVA) pentru aurul de investiții. Lingourile și monedele de investiții pot fi și din alte metale. Acestea nu sunt scutite de plata TVA-ului.

Citiți mai multe despre acest subiect: Opt motive pentru a spune da aurului

Comisia Europeană publică anual o listă a monedelor eligibile pentru aurul de investiții. Pentru 2021, lista e disponibil aici.

Această analiză se concentrează doar asupra lingourilor și monedelor din aur care se califică drept aur pentru investiții. Alte produse din aur nu au aceleași caracteristici. De exemplu, prima lor de preț poate fi foarte mare și sunt supuse TVA-ului, ceea ce le subminează rentabilitatea ca activ de investiții. Monedele numismatice istorice au, de asemenea, un model de preț diferit. În articole separate vom analiza diferențele și detaliile dintre lingourile și monedele din aur și dacă bijuteriile reprezintă un vehicul de investiții adecvat.

Tipuri de aur în care se poate investi

Principala diviziune în ceea ce privește aurul pentru investiții este între lingouri și monede din aur. Dar produsele pot fi clasificate în funcție de mai mulți parametri, ceea ce arată câtă flexibilitate oferă această clasă de active.

O caracteristică ce poate fi folosită pentru a face o alegere este conținutul de aur pur. Monedele istorice din aur conțin, în general, impurități de alte metale, deoarece obișnuiau să fie folosite în plățile zilnice și necesitau un grad mare de rezistență, în timp ce aurul pur este relativ moale. Cele moderne sunt în mare parte din aur pur, cu o puritate de 0,9999, deoarece nu sunt produse cu scopul de a fi folosite pentru tranzacții. O excepție este moneda American Gold Eagle, care conține 91,67% aur pur, adică 22 de carate.

Aurul pentru investiții este disponibil într-o mare varietate de greutăți. Cele mai mici lingouri conțin 1 gram de aur pur, în timp ce cele mai mari conțin 12,5 kilograme sau 400 de uncii troy. Acestea sunt utilizate în principal în plățile bancare, ca rezerve ale băncii centrale și ca standard la unele burse. Monedele au, de asemenea, o gamă largă de conținut de aur pur. De exemplu, Panda Chinezesc este disponibilă în greutăți de 1, 3, 8, 15 și 30 de grame, iar Filarmonica din Viena în greutăți de 1/10 de uncie troy sau 1 uncie troy. În plus, monedele pot fi împărțite în istorice și contemporane.

De asemenea, poate exista o diferență în ceea ce privește puritatea aurului din produsele individuale. Monedele istorice din aur conțin, în general, impurități de alte metale, deci un conținut mai scăzut de aur. Cele moderne sunt în mare parte din aur pur, cu o puritate de 0,9999, deoarece nu sunt produse cu scopul de a fi folosite pentru tranzacții. Excepție fac monedele American Gold Eagle, care conțin 91,67% aur pur sau 22 carate.

Citiți mai multe despre acest subiect: Avem nevoie de un certificat de autenticitate pentru monedele din aur?

Nu în ultimul rând, produsele se pot distinge prin faptul că au sau nu un certificat de autenticitate. Lingourile din aur sunt de obicei însoțite de unul. Singura formă de certificare care atestă parametrii unui activ este cea emisă de rafinăria sau monetăria care l-a produs.

Vom discuta caracteristicile monedelor și ale lingourilor de aur mai în detaliu într-un articol viitor.

Cum se formează prețul aurului fizic de investiții?

Aurul pentru investiții este modalitatea clasică de achiziționare a metalului prețios. Acest lucru nu este o coincidență – cumpărarea și deținerea acestuia poate fi foarte accesibilă, contrar credinței populare conform căreia metalul prețios este un instrument doar pentru cei foarte bogați. Cel mai mic lingou de aur pentru investiții cântărește 1 gram și costă 316 RON la momentul redactării acestui articol. Dar cum se determină această valoare?

Prima de preț – naturală și de piață

Prețul lingourilor sau al monedelor din aur este determinat de aurul pur pe care îl conțin, de prețul la vedere al aurului la momentul achiziției și a primei de preț percepute. Exprimat în procente, reprezintă diferența dintre prețul la vedere și suma finală plătită de investitor. Aceasta face ca aurul pentru investiții să fie puțin mai scump decât prețul spot vizibil online, acest lucru datorându-se unor factori obiectivi.

Citiți mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Prima de preț are două componente. Cea dintâi este prima de preț naturală, care e formată din procesele de prelucrare fizică a aurului până la producție și livrarea produsului finit către comerciant. Prima de preț naturală reprezintă o parte mai mică din prețul final în cazul produselor din aur pentru investiții mai mari și o parte mai mare în cazul celor cu dimensiuni mai mici. Pur și simplu, costul de producție pentru un lingou din aur Valcambi de 100 de grame este mai mic decât pentru 100 de lingouri Valcambi de 1 gram. Prin urmare, prețul final al produselor mai mari este, în condiții de egalitate, mai apropiat de prețul spot al aurului decât cel al produselor mai mici.

Citiți mai multe despre acest subiect: Legile cererii și ofertei

A doua componentă este prima de piață. Aceasta reflectă cererea și oferta pentru un anumit produs pe piață. Ce s-ar întâmpla dacă rafinăriile și monetăriile ar reduce producția la nivel global, dar cererea de lingouri din aur ar fi mare? Prima lor de piață ar crește, respectiv prețul lor final ar crește. În cazul în care diferența dintre rata de „cumpărare” și rata de „vânzare” rămâne neschimbată, prețul la care consumatorii își pot vinde aurul de investiții dealerilor de aur va fi, de asemenea, mai mare.

Impactul asupra produselor individuale este același. În cazul în care rafinăriile au redus producția de lingouri mai mici, dar cererea lor nu s-a schimbat sau a crescut, componenta de preț va crește și ea, ceea ce va duce la prețuri finale mai mari de „cumpărare” și de „vânzare”.

Diferența de preț

Diferența dintre ratele de „cumpărare” și de „vânzare”, pe care comercianții de aur de renume o indică în mod clar pentru fiecare produs în parte, se numește diferență de preț sau marjă de preț. Ca și prima de piață, marja este determinată de cererea și oferta pentru un anumit produs. Dar uneori ia în considerare factori precum cantitățile de aur disponibile pe piețe sau volatilitatea prețului.

Atât prețul la vedere, cât și prima și marja se pot modifica. În plus, produse diferite pot avea prime diferite, chiar dacă conțin aceeași cantitate de aur pur. Să vedem de ce.

Câteva exemple de diferențe și prime diferite

Diferențele de preț sunt cauzate tocmai de diferențele de primă, de marjă sau de ambele în același timp. Este relativ obișnuit ca monedele Vultur American de 1 uncie să fie mai scumpe decât monedele Cangur Australian de 1 uncie. Motivul? Uneori, Monetăria SUA nu poate produce cantități suficiente pentru a satisface cererea mare. Acest lucru duce la creșterea primei de piață a monedei și, în consecință, a prețului final al acesteia.

Monedă de aur Cangur Australian din anul 2019

În mare parte din cauza primei naturale, lingoul Valcambi de 1 uncie are o primă de preț ușor mai mică decât, de exemplu, moneda din aur de 1 uncie a Filarmonicii Viena. În alte condiții, este mai ieftin să produci un lingou decât o monedă cu un conținut și o puritate echivalente de aur.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cu ce monetării și rafinării lucrează Tavex

Nu în ultimul rând, produsele emise în tiraj limitat, cum ar fi Lunarele Australiene, pentru care nu există o nouă ofertă, pot avea o primă și o răspândire mult mai mari decât cele produse în masă. Designul lor se schimbă anual în funcție de anul calendaristic chinezesc și sunt produse în număr precis pentru fiecare greutate. Prin urmare, monedele din emisiuni anterioare pot avea un preț final mai mare decât monedele cu același conținut de aur.

Prima de preț este singura majorare pe care consumatorii o plătesc atunci când cumpără aur pentru investiții – nu există taxe sau comisioane suplimentare. Singurele alte costuri posibile sunt legate de depozitare și de livrarea la o anumită adresă. Aceasta din urmă poate fi evitată cu ușurință, chiar și în cazul comenzilor online, prin ridicarea produselor de la un birou fizic. Protejarea aurului fizic este o întrebare deschisă la care numai cumpărătorul poate răspunde.

Depozitarea aurului fizic pentru investiții

Aurul pentru investiții este un obiect fizic (monedă sau lingou), iar depozitarea acestuia reprezintă o parte importantă a investiției. Deși ne abținem de la a face recomandări specifice, sfatul nostru ar fi să nu neglijăm acest aspect al investițiilor. În mod obișnuit, alegerea se reduce la depozitarea într-un seif de reședință, într-un seif extern sau într-o cutie de valori.

Citiți mai multe despre acest subiect: Şase sfaturi pentru depozitarea sigură a metalelor prețioase acasă

În funcție de preferințele personale, de cantitatea de aur deținută și de nivelul de toleranță la risc al fiecărui investitor în parte, investiția în securitate poate varia de la deloc (de exemplu, ascunderea lingourilor sau a monedelor acasă), la o taxă recurentă (închirierea unui seif sau a unei casete de valori), la o taxă unică, dar potențial mai mare (construirea sau cumpărarea unei casete de valori acasă).

Lingou de aur Valcambi Suisse de 10 grame

În cazul aurului pentru investiții, obiectele fizice mici pot avea o valoare foarte mare. Un lingou de 100 g de aur Valcambi are dimensiunile de 27 x 47 x 4,50 mm. La momentul scrierii acestui articol prețul său este de peste 27.209,82 RON sau 5.500 de EUR. Respectiv, depozitarea acestora nu necesită neapărat spații mari.

Pro și contra aurului fizic de investiții

Investitorii în aur de investiții au parte de multe avantaje. Printre cele mai importante se numără faptul că au o expunere la prețul global la vedere al aurului pentru o primă relativ mică și unică. Acesta este motivul pentru care popularitatea sa este în creștere.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cererea de aur pentru investiții a atins un maxim al ultimilor 8 ani

Cererea crescută este observată la nivel global, iar anumite piețe, inclusiv Peninsula Balcanică, înregistrează de ani de zile tendințe de creștere.

Avantajele aurului de investiții

 • Aurul pentru investiții este unul dintre cele mai bune instrumente pentru conservarea pe termen lung a puterii de cumpărare;
 • Achiziția este ușoară, rapidă și accesibilă, iar același lucru este valabil și în cazul vânzării;
 • Lingourile și monedele din aur stochează o mare cantitate de valoare într-un volum fizic mic;
 • În Europa, aurul ca investiție fizică este considerat un activ la fel de sigur ca și banii;
 • Multe produse din această categorie au astăzi curs legal;
 • În afară de eventualele costuri de expediere și depozitare, nu există comisioane sau taxe suplimentare pe care le plătesc consumatorii. Astfel, valoarea investiției nu scade în timp, așa cum se întâmplă în cazul multor alte instrumente;
 • Comerțul cu aur de investiții este scutit de taxa pe valoarea adăugată;
 • Nu există o terță parte care să se interpună între proprietarul aurului fizic de investiții și bunul său – chiar și în caz de forță majoră sau de cataclism, monedele și lingourile din aur sunt disponibile și pot fi schimbate în valută sau folosite ca atare. Astfel, investitorii în aurul de investiții sunt efectiv independenți de alte instituții – un avantaj pe care nu îl pot obține de la niciun alt activ;
 • Deoarece lingourile și monedele din aur sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni, acestea oferă flexibilitate, o gamă largă de opțiuni și accesibilitate atât la cumpărare, cât și la o eventuală vânzare;
 • Aurul este cunoscut și recunoscut în întreaga lume și tranzacționat la un preț clar și anticipat, oferind astfel deținătorilor opțiuni nelimitate de utilizare a fondurilor investite în aur, în special în perioade de nevoie;
 • Aurul pentru investiții este un activ foarte lichid – adică poate fi schimbat rapid și ușor cu alte monede în caz de nevoie;
 • Permite conservarea unei valori foarte mari într-un volum fizic mic;
 • Achiziționarea acestuia este anonimă și, până la anumite sume, nu necesită intermedierea unei terțe părți;
 • Aurul fizic este etern;
 • Poate fi folosit drept cadou;
 • Monedele și lingourile de aur PAMP au un design artistic care adaugă valoare estetică.

Dezavantajele aurului de investiții

 • Necesită un loc sigur de depozitare – acest lucru poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj, în funcție de situația specifică și de nevoile utilizatorului;
 • În cazul în care monedele sau lingourile sunt deteriorate, este posibil ca acestea să nu poată fi cumpărate la prețul lor de aur pentru investiții, ci la preț de deșeuri din aur. Trebuie avut în vedere faptul că monedele moderne nu pot fi deteriorate, iar lingourile nu trebuie scoase din ambalajul lor de protecție, care adesea servește și ca certificat de autenticitate;
 • Este recomandabil să cumpărați produse de la un comerciant de renume, cu o istorie pe piață, care lucrează direct cu cele mai cunoscute rafinării și monetării de pe piață, deoarece există și contrafaceri;
 • Aurul pentru investiții nu plătește dividende, respectiv nu este un instrument care oferă un randament pasiv.

Concluzie

Consumatorii ar trebui să selecteze cu atenție produsele care corespund obiectivelor lor specifice de investiții pentru a construi în mod corespunzător un portofoliu de investiții în aur sau pentru a diversifica o parte din portofoliul lor în monede sau lingouri din aur. Atunci când cumpără obiecte fizice din aur, consumatorii trebuie să ia în considerare și depozitarea acestora. Nu în ultimul rând, ar trebui să cumpere de la comercianți de renume, de preferință de la cei care activează pe piață sau pe piețe de mult timp și care lucrează direct cu cele mai mari rafinării și monetării.

Cumpărarea aurului pentru investiții aduce multe beneficii investitorilor, majoritatea dintre acestea fiind unice pentru acest activ. Nu este o coincidență faptul că monedele și lingourile de aur au fost folosite ca bani de milenii. Ele au rămas astfel până în prezent, fiind mijloc legal de plată.

Pornind de la faptul că lingourile și monedele din aur reprezintă unul dintre cele mai bune active pentru stocarea puterii de cumpărare pe termen lung, trecând prin capacitatea de a fi cumpărate și vândute la nivel global și terminând cu faptul că aurul fizic de investiții poate fi folosit în caz de urgență, chiar și în cazul unor tulburări foarte grave, nu este surprinzător faptul că acest activ este din ce în ce mai popular în întreaga lume, mai ales în contextul inflației ridicate, al instabilității geopolitice și al riscurilor pentru sistemele economice.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 15 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești