Adaugă alertă de preț

Care este prețul real al aurului?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 09.07.2021
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
Prețul aurului, aur de investiții,

De obicei, în mass-media, este vehiculată o singură valoare a aurului care crește sau scade. Dar, metalul prețios are multe valori, deoarece este comercializat pe diferite piețe, iar cunoașterea dinamicii acestora este importantă nu numai pentru investitori, ci și pentru ceea ce se întâmplă în economie în ansamblu.

Deși e considerat de unii doar un activ de investiții, aurul are o serie de alte aplicații și nu are un singur preț. Acesta este tranzacționat de diferiți agenți economici în mai multe piețe separate, ceea ce permite investitorilor nu numai să profite de fluctuațiile din diferite segmente, ci și de discrepanța de preț de pe diferitele piețe, care se numește spread.

Cele mai importante piețe de aur

Keith Winner, un veteran al comerțului cu aur și președinte al Gold Standard Institute, a identificat cele trei piețe de frunte ca fiind:

  • spot (la London Metal Exchange);
  • futures (la COMEX din New York);
  • aur comercial – monede fizice și lingouri.

Deși sunt influențate de cerere și ofertă diferite, diferența dintre prețul spot și cel futures nu este de obicei mare. De exemplu, pe 12 octombrie 2020, prețul spot la Londra a fost de 1.922,55 dolari pe uncie troy, iar aurul livrat în decembrie pe COMEX s-a tranzacționat cu 1.927,60 dolari pe uncie troy.

Piețe spot și futures pentru aur

O piață în care contractele futures au o primă peste (adică sunt mai scumpe decât) prețul spot se numește piața. „Un ghid pentru piața metalelor prețioase din Londra”, publicat de London Bullion Market Association, explică de ce:

„De obicei, rata dobânzii la aur este mai mică decât rata dobânzii la dolar. Acest lucru face ca valoarea forward a metalului să fie pozitivă, ceea ce înseamnă că este mai mare decât prețul spot. În cazuri foarte rare, când există o lipsă de metal care poate fi utilizată pentru leasing, costul împrumutului de aur poate depăși valoarea împrumutului de dolari. În acest scenariu, diferențialul forward devine o valoare negativă, iar prețul viitor este mai mic (cu alte cuvinte, există o reducere comparativ cu prețul spot), iar situația se numește retrogradare .”

Un alt motiv pentru care contractele futures au o primă peste prețul spot este cel al depozitării aurului. Când un investitor cumpără dreptul de a achiziționa un activ la un moment dat, aurul trebuie păstrat undeva până la scadență. Costul acestui serviciu este inclus și în prețul futures, făcându-l mai scump decât spotul.

Dar, indiferent dacă avem de-a face cu o piață de tip contango sau backwardation, diferența între spot și prețul futures al aurului rămâne, în general, mică. Tendința de echilibru a celor două valori nu este o coincidență sau o consecință a faptului că se tranzacționează aceeași marfă, ci rezultatul cererii de rentabilitate din partea comercianților și a legii economice a cererii și ofertei.

Arbitrajul – corector al fluctuațiilor de preț al aurului

Când diferența dintre cele două tipuri de prețuri crește (de exemplu, prețul futures crește semnificativ deasupra spotului) participanții la piață au un stimulent să cumpere aur la valoarea actuală din Londra și să îl vândă la prețul futures din New York, de exemplu. O tranzacție în care un activ este cumpărat simultan pe o piață și vândut în alta se numește arbitraj.

Acest lucru nu poate dura însă la nesfârșit. Când au loc astfel de tranzacționări, crește cererea pe o piață unde valoarea mărfii este mai mică (în cazul nostru aurul spot), dar și oferta pe piața unde prețul este mai mare (adică aurul futures). Astfel, prima de preț este redusă, iar la un moment dat arbitrajul nu va mai fi profitabil.

Criza Covid19 și creșterea diferenței de prețuri

Arbitrajul pe ambele piețe necesită topirea aurului, întrucât London Metal Exchange și COMEX permit tranzacționarea în cantități diferite, standardul fiind de 400 uncii troy în Londra și 100 uncii troy în New York. Această operațiune este de obicei ieftină, dar odată cu declanșarea pandemiei în primăvara anului 2020, piața de profil s-a confruntat cu o provocare neașteptată. În timpul carantinei, multe rafinării și-au oprit activitatea, iar aurul nu a mai putut fi topit la standardele anterioare.

Din cauza incertitudinii generale, achizițiile de fonduri și contractele futures tranzacționate la bursă au crescut considerabil în primă fază, ceea ce a dus la aprecierea masivă a aurului. Ulterior, din cauza blocării arbitrajului și a influenței reciproce a prețurilor futures, diferența dintre prețurile futures și cele spot a crescut la 15% (aproximativ 70 de dolari pe uncie).

Evoluția cererii de aur de pe piața globală

Diferențele s-au mai estompat în mai 2020, după reluarea activității rafinăriilor din Elveția, care sunt un jucător important pe piața de profil. Potrivit Commerzbank, acestea au capacitatea de a rafina 1.500 de tone de aur pe an, cantitate care reprezintă aproximativ o treime din cantitatea totală de aur rafinat la nivel global. Astfel, arbitrajul a putut restabili echilibrul dintre prețurile spot și futures, dirijând aurul de la Londra la New York.

Astfel, când contractele futures din martie și aprilie au atins maturitatea în iulie, creșterea cererii de instrumente financiare a dus la cea mai mare ofertă de aur din istoria COMEX, în valoare de 3,27 milioane uncii, în condițiile în care cantitățile de aur tranzacționate în general sunt de obicei semnificativ mai mici.

Livrările de aur fizic la bursa COMEX

Futures și efectul de pârghie

Pârghia, cunoscută și sub denumirea de efect de pârghie, permite traderilor să încheie tranzacții de mare valoare cu investiții proprii reduse, ceea ce face ca investițiile în contracte futures să fie și mai accesibile investitorilor obișnuiți. Cu o rată de pârghie de 20:1, de exemplu, o investiție de 1.000 USD poate aduce în valoare de 20.000 USD. Asta face ca profitul, dar și riscurile să fie mult mai mari decât capitalul inițial.

Pârghia tranzacțiilor futures este, de asemenea, afectată în mod disproporționat de modificările prețului aurului. Deoarece raportul dintre capitalul propriu și capitalul închiriat este de 1:20 pe uncie, dacă crește chiar cu 1%, efectul real asupra investitorului va fi echivalent cu o creștere a valorii pentru el cu 20%.

Iată cum arată modul de tranzacționare a pârghiei. Dacă prețul unei uncii troy este de 500 USD și COMEX poate fi tranzacționat cu un minim de 100 uncii troie, iar pârghia este de 15: 1, atunci investitorul va putea gestiona 100 uncii troie cu fonduri proprii în valoare de 3,3 mii USD.

Preț spot și aur comercial

În timp ce prețurile spot și futures sunt de obicei echilibrate prin arbitraj, lucrurile sunt diferite în cazul  aurului comercial, care este singurul activ în afara bursei. Valoarea sa este influențată de majorările percepute de dealeri, lcare cuprind nu doar comisionul acestora, ci și costurile de comercializare, depozitare și asigurare a produselor. În cazul monedelor, prețul este influențat și de raritatea lor. Totodată, prețul plătit de clienții finali depinde și de capacitatea de producție a pieței de profil, valoare care este variabilă.

Pe de altă parte, echipamentele pentru producerea de monede și lingouri necesită investiții mari, iar nu de puține ori, până să devină complet funcționale, prețul aurului pe piața respectivă poate scădea. Trebuie să avem în vedere și faptul că investițiile în echipamente pentru producerea de monede și lingouri sunt mari și, în timp ce o mașinărie este instalată și funcționează, este posibil ca prețul aurului să fi început să scadă. În acest context, se întâmplă adesea să fie o lipsă de aur comercial pe o anume piață, ceea ce duce la o creștere a prețului de vânzare a activelor fizice, care ajunge să fie format din prețul spot + un anumit procent. Cu cât crește cererea  față de ofertă, cu atât este mai mare acest procent. Asta ne permite să evaluăm situația unei piețe particulare, nu și a pieței aurului la nivel global.

Inelasticitatea ofertei, lipsa produselor fizice de aur pe piețe și aprecierea acestora au fost, de asemenea, observate în timpul pandemiei de Covid19. Spre exemplu, declanșarea pandemiei nu a făcut altceva decât să înrăutățească și mai mult criza în care se afla deja Turcia (criză declanșată de acțiunile băncii centrale și ale guvernului).  Astfel, din ianuarie și până la mijlocul lunii octombrie, lira turcească s-a depreciat cu 33% față de dolar.

După redeschiderea bazarelor, la începutul lunii iunie, turcii au început să cumpere lingouri și monede din aur, în încercarea de a-și proteja puterea de cumpărare. Astfel, tranzacțiile din Gold Bazaar au crescut și de 10 ori, media zilnică urcând de a 205 kg la 2 tone.

În aceste condiții, chiar și cu program de lucru extins și fără sărbători, rafinăria națională nu a mai putut face față cererii record. Prin urmare, în perioada ianuarie – august, importurile de aur au crescut cu 153%, potrivit Ministerului Comerțului din Turcia. În august 2020, au fost zile când comercianții din bazar creșteau prețurile la obiectele din aur cu 1 liră turcească la fiecare 10 minute.

Pe scurt, cunoașterea diferitelor tipuri de preț al aurului, interacțiunea dintre acestea și factorii care influențează schimbările lor este esențială pentru investiții în aur profitabile. Mai mult, fluctuațiile de preț ale aurului pot fi un indicator bun al tendințelor de pe fiecare piață din lume.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești