Adaugă alertă de preț

Practici neloiale pe piața de aur de investiții din România. Iată cum să le eviți

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Blog, Rafinării și monetării în data de 30.06.2023
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 45 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON
Monede din aur ale Filarmonicii din Viena, ducat austriac, suveran britanic, aur de investiții

În ultimii ani, metalele prețioase precum aurul de investiții și argintul au strălucit ca mijloc de protejare a puterii de cumpărare. Prețul aurului în euro, care este relevant pentru Europa și Balcani, a crescut cu aproape 35% din perioada de dinaintea pandemiei. În schimb, cel al argintului a crescut cu aproximativ 32%. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că cererea lor a crescut constant din 2019, ajungând la 1.237 de tone anul trecut, conform Consiliul Mondial al Aurului. Acestea sunt cele mai semnificative achiziții de lingouri și monede din aur din ultimul deceniu. Este de înțeles, întrucât metalele joacă un rol din ce în ce mai important în finanțele personale ale oamenilor din România.

Vezi mai multe despre subiect: Ce este aurul de investiții?

Având în vedere interesul crescut din partea cumpărătorilor finali, pot apărea unele abordări ale tranzacționării cu aur și argint de investiții, care nu sunt în favoarea cumpărătorilor. În acest articol, voi analiza mai întâi malpraxis-urile pieței românești de metal galben și apoi principiile bune de funcționare la care ar trebui să te aștepți de la partenerii de încredere. Scopul este clar – oamenii ar trebui să se poată informa înainte de a investi în stocarea energiei de cumpărare.

Practici incorecte pe piața aurului de investiții în România

Iată care sunt abordările cel mai des folosite de comercianții de aur de investiții fără scrupule din țara noastră. Acestea nu sunt clasificate în funcție de cât de des sunt identificate. De asemenea, nu este exclus ca unii dealeri să aplice mai multe practici incorecte.

1. O marjă foarte îngustă între prețurile de „cumpărare” și „vânzare” care nu se modifică

Marja este diferența dintre ratele de „cumpărare” și „vânzare”. Când vezi o marjă foarte strânsă, cum ar fi 1,25% sau 3%, pentru toate produsele disponibile ale unui dealer de aur de investiții, acesta este un semnal clar că ceva nu este în regulă. În acest caz, prețul de „cumpărare” este foarte apropiat de prețul de „vânzare”. Prin urmare, te poți întreba cum ți-ar cumpăra acest dealer produsele, cât de dispus este să încheie o tranzacție la acel preț și în ce cantități.

Vezi mai multe despre subiect: Investiția în aur, partea 1: Aurul de investiții

O marjă scăzută este uneori normală, dar pentru anumite produse individuale. În acest caz, un dealer poate avea un deficit sau un interes ridicat pentru o anumită monedă din aur sau lingouri și, prin scăderea marjei, poate încerca să stimuleze vânzările de la cumpărătorii finali.

2. Preț de „cumpărare” diferit pentru produsele achiziționate de la alt dealer

Fiecare comerciant de aur de investiții oferă lingouri și monede de investiții ale anumitor rafinării și monetării:Monetăria Austriacă (Munze Osterreich), PAMP, Valcambi , Argor Heraeus, etc. Mulți dealeri cumpără de la clienții finali toate produsele din catalogul companiei la prețul de „cumpărare” afișat. Însă, unii dealeri răscumpără strict produsele pe care clienții le-au achiziționat doar de la ei. Deci, prețul de „cumpărare” este valabil doar pentru produsele pe care le-ai cumpărat de la el.

De exemplu, dacă vrei să vinzi un lingou din aur de 1 gram PAMP, Argor-Heraeus sau Valcambi, pe care, însă, l-ai cumpărat din alt loc, atunci prețul poate fi cu aproximativ 5% mai mic decât cel anunțat.

Investiții lingouri din aur PAMP Fortuna și Valcambi

Aceasta nu este o practică obișnuită la nivel mondial pe piața aurului de investiții. Întrucât produsele de investiții sunt tranzacționate pe piață, ar trebui să poți să le vinzi la prețuri adecvate și cunoscute în avans, astfel încât să ai posibilitatea de a alege cui să le vinzi, în loc să te limitezi la un anumit dealer. Te sfătuim să cumperi produse numai de la dealeri care mențin prețurile aurului de investiții clar afișate, valabile pentru toți clienții.

Inutil să spun că, dacă prețul de „cumpărare” nu este precizat clar, acesta ar trebui să fie un semn negativ pentru orice consumator. Același lucru este valabil și în cazurile în care comerciantul cumpără fiecare produs pe gram deaur pur. De obicei, în acest fel, scopul este de a obține o afacere mai profitabilă, în special pentru vânzător.

3. Recomandarea produselor non-investiționale – bijuterii, aur numismatic și altele

Este posibil să întâlnești dealeri care sunt dispuși să-ți recomande să cumperi produse care nu legătură cu aurul pentru investiții. Ofertele pot include monede numismatice, ediții foarte limitate de colecție, bijuterii sau orice altceva. Indiferent de modul în care fiecare obiect este prezentat cumpărătorului, nu trebuie să fii indus în eroare. Niciuna dintre aceste categorii nu are caracteristicile aurului de investiții.

Monedele numismatice au un preț diferit față de aurul de investiții și se pot tranzacționa la o primă foarte mare față de prețul de piață al aurului. Nu este recomandat să cumperi de la persoane care nu au cunoștințe detaliate a diferitelor monede.

Bijuteriile nu reprezintă un „depozit de valoare”. Pe lângă taxa pe valoarea adăugată, care nu este aplicată la aurul de investiții, bijuteriile includ în prețul lor costul muncii bijutierului. În acest fel, cumpărătorul va pierde o mare parte din cheltuielile sale dacă dorește să le vândă ca „deșeuri din aur”.

Voi discuta despre dinamica diferitelor tipuri de aur în articolele viitoare. Cu toate acestea, este important ca orice consumator să fie prudent dacă un comerciant recomandă alte produse decât aurul de investiții ca mijloc de stocare a valorii.

4. Eșecul sau refuzul de a executa o tranzacție din cauza fluctuațiilor prețului aurului

Investițiile de tranzacționare cu aur sunt strâns legate de prețul de schimb al aurului. Fiecare dealer vinde sau cumpără produse de investiții la un anumit procent, fie că este peste sau sub acesta. De asemenea, atunci când cumpără produse de la rafinării sau alți dealeri, tranzacționează din nou la prețuri superioare celui de la bursă.

Se întâmplă ca un comerciant de aur de investiții să refuze să vândă sau să cumpere un produs de la un client, deoarece prețul de schimb a crescut sau a scăzut. De exemplu, în cazul în care dealerul a cumpărat un lingou de 100 g la prețul de 1.700 de euro, după 15 zile trebuie să vândă același lingou la prețul de numai 1.650 de euro.

Lingou de aur PAMP Fortuna

Aceasta este o practică neloială pentru clienți, întrucât toate prețurile de „cumpărare” și „vânzare” afișate pe site-ul unui anumit dealer ar trebui să fie valabile în orice moment. Comercianții onești oferă cumpărătorilor finali posibilitatea de a cumpăra sau de a vinde în orice moment, indiferent de cantitate și indiferent dacă prețul de schimb este mai mic sau mai mare decât prețul „cerut”.

5. Prețuri foarte mici pentru produsele care nu sunt disponibile

Un alt truc de vânzări este ca un dealer să facă publicitate la un preț de „vânzare” foarte mic pentru un produs care nu este disponibil. Scopul este ca mai mulți clienți să-l contacteze și ca el să le poată oferi o „opțiune alternativă” care s-ar putea dovedi mult mai costisitoare sau dezechilibrată pentru nevoile clientului. Te sfătuim să fii foarte atent la astfel de trucuri.

În cazurile în care o companie oferă posibilitatea de a precomanda aur de investiții, clientul trebuie să poată plăti pentru lingoul sau moneda din aur la prețul curent, anunțat de dealer.

6. Eliberarea de „certificate” suplimentare pentru aur de investiții

Este o practică obișnuită ca dealerii de aur de investiții să ofere „certificate” clienților lor pentru anumite produse. Trebuie să știi că, legal, doar rafinăria sau monetăria are dreptul să elibereze un certificat pentru produsul respectiv. Oricine se oferă să-ți elibereze propriul „certificat” încearcă să-ți câștige încrederea printr-o metodă necinstită. Astfel de documente nu au valoare reală și nu pot dovedi autenticitatea și conținutul de aur pur al unui produs.

Lingourile din aur pentru investiții au certificate incluse în ambalajul lor. De asemenea, dispun de un număr de serie care este gravat atât pe lingou, cât și pe ambalaj. Cele două elemente sunt inseparabile. Cel mai important aspect – sunt produse chiar în rafinării.

Vezi mai multe despre subiect: Top 10 cele mai mari rafinării de aur din lume

Cu monedele de investiții, lucrurile stau diferit. Un număr extrem de mic de monede au un certificat original eliberat de producător. Una dintre ele este Moneda din Aur Frunza de Arțar Canada (seria The Wild Calls), care este produsă ca un lingou din aur de investiții. Monedele din aur rămase sunt tranzacționate fără certificat.

Moneda din aur Frunza de Arțar Canada

Nu au un număr de serie, deci că este imposibil să atribui un certificat de o anumită monedă. Astfel, orice document de investiție prezentat pentru monede din aur se invalidează automat.

Un alt motiv pentru care nu prezintă un certificat este că au fost sau încă sunt mijloc legal. Fiecare monedă din aur de investiție are o valoare nominală. Un exemplu este Filarmonica din Viena de 1 uncie troy, care are o valoare nominală de 100 de euro.

Vezi mai multe despre subiect: Cu ce rafinării și monetării lucrează Tavex?

Autenticitatea unei monede din aur de investiții este determinată de caracteristicile sale fizice și de detaliile de pe monedă. Este recomandat să cumperi numai monede și lingouri de la dealeri care sunt reprezentanți direcți ai rafinăriilor și monetăriilor, cum ar fi Tavex. În acest fel, vei fi sigur că vei cumpăra un produs autentic.

Monedele și lingourile din aur de investiții sunt acceptate în mod egal de dealerii de aur de investiții renumiți, indiferent dacă cineva se prezintă cu un certificat sau nu.

7. Lipsa unei reduceri la cumpărarea unei cantități mai mari de lingouri sau monede din aur pentru investiții

Fiecare dealer își stabilește propriile prețuri, dar și ce reducere le-ar oferi clienților săi pentru a cumpăra cantități mai mari de aur. Unii marketeri încearcă să promoveze ideologia potrivit căreia nu există nicio modalitate de a oferi un preț mai bun atunci când un client cumpără o cantitate mai mare de aur, din cauza primei de rafinărie sau dintr-un alt motiv.

Dar, în realitate, se poate oferi o reducere și pentru achiziționarea a 1 gram din aur de investiții. Unii dealeri mai cinstiți anunță direct aceste reduceri pe site-urile lor și acolo poți vedea exact care sunt diferențele.

Vezi mai multe despre subiect: Sovereignul britanic – o monedă din aur peste care soarele nu apune niciodată

Asta nu înseamnă că se poate face întotdeauna o reducere pentru fiecare produs, inclusiv în cantități mari. Cu toate acestea, prețurile depind foarte mult de condițiile pieței și de alți factori. Totuși, când un vânzător neagă categoric chiar și posibilitatea unui astfel de lucru, acesta poate fi un avertisment.

8. Taxe ascunse și costuri suplimentare sau preț de „vânzare” nerealist

Se întâmplă ca dealerii de aur de investiții să aibă un preț de „vânzare” pe site-ul lor care nu este, de fapt, valabil. Acesta este un truc comercial pentru a te încuraja să cumperi un anumit produs de la ei, iar în momentul efectuării tranzacției vei înțelege că există taxe suplimentare pentru plată, iar prețul devine mult mai mare atunci când tranzacția este finalizată. Atenție la astfel de trucuri!

Orice comerciant de aur de investiții care vrea să fie corect ar trebui să aibă prețuri 100% transparente, iar clienții să fie informați cu privire la prețurile acestor produse. Clienții ar trebui să plătească doar prețul dezvăluit oficial pentru fiecare monedă sau lingou din aur de investiții.

9. Suntem într-o afacere puțin diferită, dar îți vom vinde și aur de investiții

Nu te sfătuim să cumperi aur de investiții de la persoane a căror afacere este diferită de tranzacționarea cu astfel de produse, chiar și în cazurile în care este similară. Doar pentru că un comerciant tranzacționează cu aur într-o formă sau alta nu îl face un partener adecvat de investiții în aur. Posibilitatea ca el să te inducă în eroare, chiar și fără să vrea din cauza ignoranței sau a lipsei profesionalismului, este mare. În multe cazuri, prețurile pe care le vei primi sunt mult mai mari decât cele normale de pe piață.

10. Pepitele mici sunt mai ușor de vândut decât cele mari

Aceasta este, din nou, o eroare comercială. Toate pepitele de investiție între 1 și 100 g pot fi vândute la fel de ușor. Nu există nicio regulă conform căreia un lingou din aur de 5 g este mai ușor de vândut decât un lingou de 50 g. Dacă un anumit dealer nu ar cumpăra un lingou de 50 sau 100 g de la tine, mai degrabă întreabă-te dacă acest dealer merită atenția ta și dacă poți avea încredere într-un astfel de partener.

Practici comerciale echitabile în cazul aurului de investiții

După trucurile populare ale pieței de aur de investiții din România, iată câțiva indicatori care arată că dealerul este un partener transparent și de încredere.

1. Prețurile actualizate de „cumpărare” și „vânzare” ale pieței

Dealerii de renume afișează prețuri de „cumpărare” și „vânzare” clare, care sunt actualizate împreună cu prețul global al aurului. În cazul Tavex, valorile pe care le văd clienții sunt actualizate la fiecare 15 minute.

2. Dealerul este dispus să tranzacționeze la aceste prețuri, fără restricții de cantitate

Dealerii de aur de investiții de renume trebuie să poată nu numai să vândă, ci și să fie dispuși să cumpere la propriile prețuri cotate în cantități mari de produse. Prin urmare, așa cum am comentat mai sus, faptul că incapacitatea/lipsa dorinței de a cumpăra lingouri sau monede de aur de investiții de la cumpărătorii finali, care au fost achiziționate de un alt comerciant, nu este o practică foarte corectă. Prin urmare, capacitatea unei companii de a face acest lucru este un mod transparent de a realiza afaceri.

De asemenea, dealerii de renume ar trebui să fie întotdeauna gata să livreze cantitatea convenită a produsului achiziționat la prețul la care a fost făcută tranzacția, chiar dacă livrarea va fi realizată ulterior și prețul aurului a crescut.

Fiecare achiziție de aur de investiții de către un client trebuie să fie însoțită de documentele relevante, cum ar fi chitanță și factură. Documentele nu sunt o dovadă a dreptului de proprietate sau o „garanție” a calității, dar arată că dealerul respectă cerințele legale.

3. Sfaturi obiective pentru clienți

Atunci când interacționează cu clientul, dealerii reputați și onești le înțeleg nevoile reale și îi sfătuiesc cu privire la un produs care i-ar încânta. Este posibil ca un dealer chiar să descurajeze un client să cumpere dacă aurul de investiții nu satisface nevoile lor reale.

Dealerii imparțiali de aur de investiții pot recomanda un produs care ar putea să nu fie disponibil. În schimb, cei opaci vor încerca să vândă lingourile din aur sau monedele pe care le au la dispoziție, indiferent dacă sunt sau nu cele mai potrivite pentru client.

Mulți dealeri cumpără de la clienții finali toate produsele din catalogul companiei la prețul de „cumpărare” afișat. Însă, unii dealeri răscumpără strict produsele pe care clienții le-au achiziționat doar de la ei.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
+ 45 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești