Adaugă alertă de preț

Puterea de cumpărare în Europa protejată cu aur de investiții

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Finanțe personale în data de 30.05.2022
Preț aur (XAU-RON)
10786 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Trecem printr-o perioadă cu inflație ridicată, incertitudine economică și cel mai grav conflict militar din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace și, în acest context, puterea de cumpărare se poate păstra cu aur de investiții? Prețul metalului galben a scăzut în ultimele două luni, iar prețurile de consum în România, Bulgaria și Serbia sunt de 13,8, 14,4 și respectiv, 9,6%. Se pare că aurul nu mai este un apărător cheie împotriva inflației. În această analiză vom arăta dacă realitatea este într-adevăr acesta.

Alăturați-vă grupului de Facebook „Povești despre Economie și aur” pentru a afla cele mai recente știri legate de economie, investiții, finanțe personale și inflație din România.

Poate exista o scădere a prețului aurului și în același timp să continue să ne protejeze de inflație? Răspunsul scurt: nu. Dar prețul aurului nu scade, ci crește.

De regulă, valoarea metalului prețios este măsurată în dolari pe uncie troy, însă, e important să ne uităm la valoarea exprimată în moneda americană. Acesta este de obicei prețul despre care se discută în mass-media. Dar, în calitate de consumatori ai Europei, prețul aurului care contează pentru noi este în euro/uncie troy. Și, prin prisma monedei unice, imaginea este destul de diferită decât atunci când valorificăm aurul prin prisma dolarului.

Prețul aurului în moneda locală

De la începutul anului 2022,  prețul aurului în dolari a crescut cu „doar” 2,8 %. Spunem „doar”, dar metalul se comportă mult mai bine decât alte active de investiție riscante. Indicii bursieri ( S&P 500: -17,8%, Nasdaq: -28,5%, Dow Jones: -12,7%) și criptomonedele (bitcoin: -38,8%, eter: -48,3%) au înregistrat un declin serios .

În aceeași perioadă, dolarul american s-a apreciat față numeroase valute la cea mai mare valoare din aproape 20 de ani. Valoarea sa este măsurată de așa-numitul index al dolarului. Prețul aurului a crescut și el, în pofida creșterii paralele a dolarului. Odată cu această creștere a monedei americane, un euro a fost schimbat pentru scurt timp cu 1,0 37 dolari în 12 mai 2022. Acesta este cel mai mic preț al euro față de dolar din ultimele  două decenii. Ulterior, dolarul a scăzut ușor până la 1,07.

Citește mai multe despre acest subiect: Investiția în aur partea 1: Aurul de investiții

Tot de la începutul anului 2022, prețul aurului în euro a crescut cu 8,89% (în momentul redactării acestui articol). În cazul aurului de investiții, creșterea este mai mare când vine vorba de unele produse, din cauza întârzierilor în producție și aprovizionare de către rafinării . Vom analiza subiectul mai detaliat în altă parte.

Tabel : Prețul aurului per uncie troy în monedă locală, conform perioadelor

dolar euro yeni lire sterline
de la începutul anului 2022 2,8% 8,89% 12,7% 10,6%
primul trimestru al anului 2022 7,5% 9,9% 13,4% 9,6 %
de la sfârșitul lunii aprilie 2021 4,9% 18,7% 21,5% 16,2%

Sursa: Tradingview; calculele proprii

În afara Statelor Unite, unde dolarul în creștere acționează ca o frână asupra metalului prețios, aurul de investiții rămâne alegerea logică pentru investitorii care doresc să-și protejeze puterea de cumpărare și să se protejeze de riscurile de mediu. În ultimul an, inclusiv la începutul lui 2022, a adus randament mult mai mare decât instrumentele alternative. Ceea ce este mai important pentru noi în Europa este că aurul de investiții protejează cu succes investitorii de inflația oficială .

Citește mai multe despre acest subiect: Cererea de aur de investiții din prima jumătate a anului este cea mai mare din 2013

Prin urmare, nu este o coincidență

faptul că achizițiile de aur de investiții ale investitorilor finali și instituții continuă să crească. Fondurile de aur tranzacționate la bursă, de exemplu, au cumpărat 311 tone de aur de la începutul anului. Trendul și diferitele segmente de consum s-au intensificat în primul trimestru al anului, așa cum am comentat în analiza de mai sus.

Investiție în aur în detrimentul altor instrumente

După comparația aurului de investiții cu inflația, putem analiza cum funcționează metalul în comparație cu investițiile alternative. În articolul de mai jos, am analizat dinamica așteptată a instrumentelor individuale și a banilor fiat odată cu creșterea ratei cheie a dobânzii.

Citește mai multe despre acest subiect: Bursă, aur și inflație – ce se întâmplă când dobânda crește

Analiza noastră privind motoarele din spatele prețului criptomonedelor este disponibilă aici, iar aici am discutat despre acțiuni și relația lor cu politicile Rezervei Federale. Revenind la evenimentele de anul trecut, acesta e parcursul prețului aurului în lume.

Infografic : Investiții în aur, acțiuni, criptomonede și inflație – prezentare recentă

Datele arată clar performanța bună a aurului de investiții, mai ales în Europa. În fiecare dintre perioadele analizate, este înaintea investițiilor alternative și a inflației.

Concluzie

Atunci când vă orientați către aur de investiții, trebuie luate în considerare și mișcările valutei în care este denominat. În caz contrar, investitorul nu vede imaginea completă.

Citește mai multe despre acest subiect: Aurul – salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză

Cel puțin deocamdată, metalul galben rămâne o ancoră a puterii de cumpărare în caz de incertitudine financiară. Și economia europeană e posibil să întâmpine turbulențe mari, sub forma unei crize economce. Factorii care afectează negativ piețele precum sectorul imobiliar și economia în ansamblu pot duce la creșterea prețului aurului. Când activele riscante se depreciază, este logic ca investitorii să caute salvatorul tradițional al puterii de cumpărare.

 

Preț aur (XAU-RON)
10786 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești