Adaugă alertă de preț

Bursă, aur și inflație: ce se întâmplă când dobânda crește?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Finanțe personale în data de 28.04.2022
Preț aur (XAU-RON)
10727 RON/oz
  
- 86 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Băncile centrale de top, inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei, au început să crească dobânda cheie. Acest lucru se întâmplă în contextul unei inflații record și a unor riscuri semnificative care distrug puterea de cumpărare a banilor din buzunarele noastre. Am evidențiat deja de ce este bine să investești într -o astfel de situație și de ce este logic să economisești în loc să cheltuiești în caz de inflație. Acum vom analiza ce se așteaptă să se întâmple cu active precum acțiunile, aurul de investiții și obligațiunile atunci când rata cheie a dobânzii crește.

Deocamdată, Banca Centrală Europeană nu se grăbește să ia astfel de măsuri. Dar suprimarea ratelor dobânzilor este cauza oricărei recesiuni. Aceasta duce la o creștere economică nesustenabilă, la creșterea creditului, a datoriilor și la umflarea bulelor.Astăzi, ratele sunt mai mari decât erau în criza datoriilor din 2008. Să nu uităm, de asemenea, că încă din 2021, Europa se afla în cea mai proastă situație financiară din istorie în ceea ce privește perturbarea unor indicatori importanți . Vom analiza ulteior piața imobiliară și posibilitatea unei crize.

Vezi mai multe despre subiectul: Anatomia crizelor și ciclul economic

În ansamblu, pe lângă economie, acțiunile Rezervei Federale din SUA au un impact direct asupra prețului aurului și al activelor riscante. Valoarea metalului prețios se formează în principal la bursa COMEX din New York și reflectă așteptările investitorilor americani. Dacă însă are loc o prăbușire a burselor sau a economiei, acțiunile Rezervei Federale pot duce la o creștere sau o scădere a altor instrumente și valute. Deci, să vedem ce a făcut Rezerva Federală, ce se așteaptă de la ea și la ce rezultat se poate ajunge.

Ce promite că va face Rezerva Federală?

Rezerva Federală a majorat rata cheie a dobânzii în martie de la 0 la 0,25%. Aceasta este prima sa creștere din 2018 până acum.

Aceasta este prima sa creștere din 2018 până acum. Potrivit comunicatului din ultima ședință a Comitetului Federal pentru Piețe Deschise, care decide cu privire la majorarea dobânzilor:

„Mulți participanți (la reuniune) au remarcat că una sau mai multe creșteri ale ratei dobânzii cheie pot fi luate în calcul în viitoarele reuniuni, mai ales dacă presiunile inflaționiste rămân sau cresc”.

Presupunând că banca centrală își îndeplinește cererea, rata cheie a dobânzii va crește la 2,5% până la sfârșitul anului. Să vedem ce se va întâmpla cu bursele cu fiecare ciclu de scădere și creștere a ratelor dobânzilor.

Prețul aurului și ciclurile bursiere în cazul ratelor dobânzilor în creștere

Ca și în ciclurile economice de boom-uri și recesiuni, începutul „ciclului bursier” poate fi considerat momentul în care banca centrală începe să scadă dobânda cheie. Sfârșitul ciclului este cea mai mare rată a dobânzii. În cadrul ciclului însuși pot exista „momente intermediare” în creșterea ratei dobânzii care nu ating vârful, dar care afectează piețele bursiere și metalele.

Începem analiza în 1971, deși în trecut au existat și alte cicluri pe burse. Până atunci, prețul aurului în dolari era fix și nu ne putem uita la dinamica acestuia. În ultimii cincizeci de ani, lumea nu a fost în etalonul standard de aur după ce președintele american Richard Nixon a eliminat „temporar” legătura dintre dolar și aur.

Vezi mai multe despre subiect: Lumea fără standardul de aur – efecte asupra finanțelor personale

Puteți vedea fiecare ciclu al infograficului de mai jos, selectând un anumit interval de timp din meniul derulant sau vizualizând graficele pentru întreaga perioadă.

Infografic 1 : Performanța bursieră și prețul aurului în cazul modificării ratei cheie a dobânzii


Datele arată clar la ce ne putem aștepta cu o creștere a ratei dobânzii cheie , deoarece acest scenariu a fost vizibil de mai multe ori în istorie. Mai jos, vom explica la ce ne putem aștepta și, mai important, care sunt motivele dinamicii din trecut și viitor:

1.     Creșterea prețului aurului

Prețul metalului galben este influențat de mulți factori, nu doar de rata dobânzii. Important este că o creștere a ratei cheie a dobânzii nu înseamnă pur și simplu o scădere a prețului aurului, ci, dimpotrivă, vârfurile acesteia au fost adesea observate la rate ridicate ale dobânzii.

Vezi mai multe despre subiect: Reducerea programului de relaxare cantitativă nu va opri inflația. Iată de ce! 

În prezent, există și alte motoare pentru creșterea prețului aurului. Metalul este un activ care funcționează bine în situații de criză , inflație și riscuri geopolitice. Toate cele trei amenințări sunt la cel mai înalt nivel din ultimele decenii. Acesta este în mare parte motivul pentru care aurul are performanțe bune în primul trimestru al anului 2022, în comparație cu instrumente precum acțiunile și bitcoin. În același timp, activele care sunt considerate a fi concurenți cu aur au performanțe foarte slabe, așa cum vom vedea în punctul trei de mai jos.

Infografic 2 : Prezentarea activelor (aur, burse, bitcoin) in primul trimestru al anului 2022


Dar este mai important să înțelegem logica aurului care are un efect pozitiv asupra ratelor dobânzilor. După cum arată infograficul, creșterea ratei cheie a dobânzii duce la prăbușirea piețelor de valori, a economiei (zonele gri arată recesiuni în Statele Unite) sau la ambele. În acest caz, investitorii apelează de obicei la active pentru a-și proteja portofoliul. Poate cel mai important astfel de instrument este aurul de investiții. Prin urmare, în timp ce alte instrumente sunt în scădere, există motive să ne așteptăm la o creștere a prețului aurului.

2.     Declin pe piețele bursiere

De la începutul secolului al XX- lea, piețele de valori au fost dependente de ratele dobânzilor. De exemplu, între 1920 și 1928 a scăzut de la 8,13 la 4,13%. Pe măsură ce a început să crească, „anii 20 furioși” s-au prăbușit și economia s-a transformat în Marea Depresiune.

Când Rezerva Federală scade în mod artificial rata cheie a dobânzii ( în special în combinație cu tipărirea constantă a din ce în ce mai mulți bani ), împrumutul devine mai accesibil. Una dintre destinațiile către care sunt direcționați banii nou creați este achiziționarea de acțiuni de pe burse. Prin urmare, indicii bursieri înregistrează o creștere disproporționat de mare determinată de creditul ieftin și de inflație. Dar când accesul la bani ușori se epuizează, piețele bursiere scad.

Vedeți mai multe despre subiectul: Aurul, salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză

Pentru a reveni la creștere (pe care o putem numi „inflație cu bule”), Rezerva Federală trebuie să reducă rata dobânzii cheie efectivă la un nivel mai scăzut decât a făcut-o în creșterea anterioară a pieței de valori. Prin urmare, între 2009 și 2015 și din 2019 până în martie 2022 rata dobânzii a fost la cea mai mică valoare din istorie – 0,8%.

Astfel, cu fiecare ciclu ulterior, indicii bursieri ating noi recorduri (adică bula devine mai mare), dar sunt mai volatili. În timp, ele explodează mai ușor, prăbușirile bursiere se înrăutățesc, iar ciclurile în sine sunt mai frecvente . Acest lucru se traduce printr-o prăbușire cu o creștere mai mică a ratei cheie a dobânzii decât era necesar în trecut. În 1980, rata efectivă a dobânzii de bază era de 22%. Următoarele scăderi ale bursei sunt observate la o rată a dobânzii de 9,5% (1990), 6,8% (2000), 5,4% (2007) și 2,4% (2019).

Tabel : Scăderea indicilor de la vârf la jos și precedând rata principală a dobânzii

An Nasdaq S&P 500 Dow Jones Rata cheie a dobânzii efective maximă 
1973-1974 _ -58,9% -48% -45% 13,3%
1980 _ -18,3% -18% -44% 19,85%
1982 _ -20,4% -33,2% -28,4% 22%
1987 (Lunia Neagră) -35,7% -30,3% -31,7% 16,17%
1989 – 1990 -30,1% -18,5% -17,8% 10,7%
2000 – 2002 ex. (balon dotcom) -75% -50,5% -27,5% 6,8%
2007 – 2008 (Marea recesiune) -51,8% -53,2% -50% 5,4%
2018 -21% -17,5% -14,1% 2,4%
2020 -29,3% -31,81% -33,9% 1,58%

Sursa : Rezerva Federală St. Louis , Macrotrends , calcule proprii

Dacă Rezerva Federală crește rata dobânzii cheie la 2,5%, având în vedere teoria și datele istorice, ne putem aștepta ca piețele de valori să sufere un alt declin foarte sever.

3.     Prăbușirea pieței obligațiunilor

Obligațiuni și aur – instrumente care concurează în atenția investitorilor. Dar piața de valori mobiliare din SUA și piețele obligațiunilor, în general, suferă o lovitură puternică. De la începutul anului, acest segment s- a prăbușit cu peste 8%, iar vânzarea de obligațiuni doar se intensifică.

Vezi mai multe despre acest subiect: Când prețul scade este momentul oportun pentru investiții în aur 

Ratele dobânzilor la obligațiuni sunt în creștere și sunt invers proporționale cu prețul lor. Adică, vedem creșterea ratelor dobânzilor atunci când prețul obligațiunii scade. Acest lucru se datorează faptului că investitorii fug de segment pentru că pierd obligațiuni – randamentele lor sunt distruse de inflația ridicată. Este cel mai mare dușman dintre toate instrumentele cu dobândă fixă .

În același timp, creșterea ratei dobânzii duce la o creștere a randamentului altor instrumente. Prin urmare, dacă un investitor își lasă banii în obligațiuni, se va confrunta cu un preț alternativ foarte mare. Reprezintă beneficiile pierdute ale investiției în alte active. Până acum, obligațiunile au fost lovite de două părți.

Dar cel mai devastator atac va veni chiar de la Rezerva Federală. Dacă credem promisiunea directorilor săi, va începe să vândă obligațiuni (adică va efectua o contracție cantitativă). Cu toate acestea, instituția a fost cel mai mare cumpărător al lor, achiziționând titluri de stat în valoare de aproximativ 3 trilioane de dolari în doi ani. Astfel, banca centrală datorează mai mulți bani Statelor Unite decât alte țări la un loc.

Când cel mai mare vânzător începe să vândă, probabil că vor urma și alții. Motivul – prețul obligațiunilor se va prăbuși. Acest lucru poate duce la o prăbușire și mai gravă a acestui tip de instrument. După patruzeci de ani de o piață de obligațiuni umflată, putem asista la începutul dramatic al declinului ei pe termen lung (bullshit market).

Va înceta inflația să crească?

Dacă o creștere a ratei dobânzii cheie ar putea duce la izbucnirea bulelor și ar putea amenința economia, rămâne întrebarea: vor opri acțiunile Rezervei Federale inflația? Până la urmă, tocmai „lupta împotriva inflației” este motivul pentru a crește ratele dobânzilor.

Răspunsul scurt este nu. Dobânda este un instrument eficient dacă este mai mare decât inflația. Apoi, instrumentele financiare precum obligațiunile obțin un randament net pozitiv , creditarea se micșorează și depozitele cresc. Este exact ceea ce s-a întâmplat întotdeauna în trecut, mai ales în anii 1980.

În prezent, rata cheie a dobânzii este dramatic mai mică decât inflația măsurată de indicele prețurilor de consum. Prin urmare, nu poate împiedica creșterea prețurilor, deși acestea ar putea exploda. Situația este exact aceeași și în Europa.

Infografic 3 : Ratele dobânzilor și indicele prețurilor de consum – istoric și azi


Astăzi, există „circumstanțe agravante” ale Rezervei Federale. Banca centrală continuă să imprime bani. O creștere a masei monetare reprezintă inflație și o creștere a prețurilor este doar una dintre consecințele sale. Nu există nicio modalitate de a opri inflația atâta timp cât instituția continuă să imprime. Deocamdată, Banca Centrală a spus că va începe să micșoreze suma de bani în circulație, dar asta este în viitor. Chiar dacă se va întâmpla, efectul său asupra prețurilor va fi limitat și întârziat.

Vezi mai multe despre subiectul: Ce este inflația

Situația este agravată de factori externi, printre care problemele de aprovizionare și războiul din Ucraina . Dar ele nu sunt cauza principală a inflației, ci imprimarea de bani fiat de către Banca Centrală. Absolut același lucru se observă în țări precum Turcia , doar că scara este diferită.

Concluzie

Politicile Rezervei Federale nu pot opri inflația în acest moment. Acest lucru face să fie inutil să investești în instrumente precum obligațiuni și numerar. Cel mai mare dușman al lor este inflația. În primul caz, investitorul va pierde, chiar și în ciuda ratelor dobânzilor, deoarece inflația este mai mare decât randamentele obligațiunilor . În al doilea, puterea de cumpărare pur și simplu se evaporă în timp.

Cu toate acestea, acțiunile băncii centrale pot prăbuși industrii întregi, iar odată cu ele, economia. Cel puțin conform teoriei și istoriei. Acest lucru riscă să transfere criza în Europa.

Din punct de vedere istoric, aurul a avut o performanță constantă în comparație cu alte active într-un mediu de inflație ridicată, creșterea ratelor dobânzilor și riscul de izbucnire a bulelor și a crizelor. În același timp, principalele sale alternative, în special obligațiunile, sunt susceptibile de a suferi o lovitură gravă. Prin urmare, merită să includeți metalul galben în portofoliul de investiții.

Preț aur (XAU-RON)
10727 RON/oz
  
- 86 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești