Adaugă alertă de preț

Când prețul scade este momentul oportun pentru investiții în aur, fapt dovedit de acțiunile fondurilor

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 15.07.2021
Preț aur (XAU-RON)
10734 RON/oz
  
- 88 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
Lingouri de aur de investiții

Luna iunie a fost cea mai slabă lună de la sfârșitul anului 2016 până acum, iar investiția potențială în aur părea pentru mulți o mișcare greșită. În iunie, metalul prețios a scăzut cu 7,6%, iar cotația London Bullion Market Association (LBMA) a scăzut cu 7,1%. Drept urmare, în prima jumătate a anului 2021 prețul aurului a scăzut cu 6,6%. Am văzut această scădere raportată la aproape toate valutele, cu excepția yenului japonez și a lirei turcești.

Citiți mai multe despre subiect: Cum aurul salvează oamenii de fiasco-ul lirei turcești?

Cu toate acestea, fondurile tranzacționate la bursă (ETF) au acționat fără precedent – pe fondul unei scăderi a prețurilor, au crescut activele în aur pe care le dețin. În acest articol, vom analiza dinamica ce a condus la fluctuații ale valorii sale, istoria fondurilor tranzacționate la bursă și importanța investiției lor tot mai mari în aur.

Tabel: Cele mai nefaste luni pentru prețul aurului în funcție de LBMA (schimbare procentuală la sfârșitul perioadei)

 

Luna

Scăderea lunară a prețului aurului (în %)
martie 1980 -21.4
noiembrie 1978 -20.5
octombrie 2008 -18.8
februarie 1983 -16.6
iunie 2013 -14.7
septembrie 1975 -14.4
ianuarie 1981 -13.9
iunie 1981 -12.0
martie 1982 -11.8
noiembrie 1969 -10.8
septembrie 2011 -10.8
august 1973 -9.7
iulie 1976 -9.2
martie 1990 -9.0
iulie 1984 -9.0
februarie 1988 -8.9
mai 1982 -8.8
ianuarie 1976 -8.7
aprilie 2004 -8.4
august 1976 -8.3
august 2008 -8.3
august 1993 -8.2
iunie 2006 -8.2
aprilie 2013 -8.1
Iulie 2015 -8.1
noiembrie 2016 -8.0
decembrie 2012 -7.6
aprilie 2008 -7.4
mai 1974 -7.1
martie 2012 -7.1
IUNIE 2021 -7.1
septembrie 1988 -7.1

Sursa: Rezerva Federală St. Louis

De ce a scăzut prețul aurului în iunie și de ce acum crește din nou?

Motivul scăderii prețului aurului a fost legat de previziunea că marile economii globale revin pe creștere și că inflația începe să scadă. La mijlocul lunii iunie, dolarul a înregistrat o relativă stabilitate față de alte valute, iar indicele dolarului a crescut la cel mai înalt nivel de la sfârșitul lunii martie.

Nu în ultimul rând, în iunie, a existat o ușoară creștere a ratelor dobânzilor la obligațiunile de stat din SUA. Totuși, a fost o creștere extrem de mică și de scurtă durată. Ulterior, profitabilitatea acestora a scăzut la nivelul de la sfârșitul lunii februarie. Ratele dobânzii guvernului SUA sunt un ghid important pentru modificările prețului aurului și e bine să le avem în vedere atunci când monitorizăm oscilațiile de preț ale aurului.

Astfel, motivele care au dus la scăderea accentuată a prețului aurului în iunie nu mai sunt observate pe piețe.

Graficul 1: Randament valori mobiliare deținute de guvernul SUA

Randament valori mobiliare deținute de guvernul SUA

Sursa: Departamentul Trezoreriei SUA

În prezent, asistăm la o o situație diferită. Banca Centrală Europeană și-a schimbat obiectivul de inflație, astfel încât să poată crește tipărirea banilor aproape la infinit. Acest lucru va submina puterea de cumpărare a euro.

Mai multe despre acest subiect: Sfârșitul banilor fiat: cum băncile centrale leagă recordul inflației de criza coronavirusului

În Statele Unite, imaginea de ansamblu nu este prea încurajatoare. În luna mai (datele pentru luna iunie nu erau disponibile la momentul redactării articolului), dolarul american a înregistrat cea mai rapidă depreciere din 2008. Din ce în ce mai mulți analiști se așteaptă ca inflația să rămână ridicată în următorii câțiva ani. Bank of America s-a alăturat recent acestui punct de vedere, aflat în opoziție cu poziția președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, care susține că subminarea puterii de cumpărare a dolarului este un fenomen „de tranziție”.

E bine să faci invesții în aur când prețul e în scădere?

Înainte de a discuta despre aur ca investiție instituțională, e bine să avem o privire de ansamblu. Când prețul aurului crește, fondurile tranzacționate la bursă cresc volumul de achiziții. În schimb, pe măsură ce prețul scade, își reduc rezervele de aur.

Acest comportament este complet logic, având în vedere modul în care operează fondurile tranzacționate la bursă. ETF-urile dețin o anumită cantitate de aur fizic față de acțiunile pe care le emit. În acest canal alternativ de investiții în aur, investitorii nu cumpără metalul, ci acțiunile fondurilor tranzacționate la bursă, care sunt o „reflexie” a prețului său.

Grafic 2: Cantitatea de aur a fondurilor tranzacționate, în funcție de regiune și prețul aurului la sfârșitul lunii iunie 2021

Cantitatea de aur a fondurilor tranzacționate, în funcție de regiune și prețul aurului la sfârșitul lunii iunie 2021

Sursa: World Gold Council

Relația dintre prețul aurului și investițiile în ETF este mereu aceeași, de obicei cu un decalaj extrem de mic. În iunie, însă, a avut loc un fenomen aproape fără precedent: deși prețul aurului a scăzut brusc, fondurile tranzacționate la bursă nu numai că nu și-au redus rezervele nete, ci le-au crescut. ETF-urile nete au vândut 23,7 tone și au cumpărat 26,6 tone de aur. Astfel, rezervele lor de aur au crescut cu aproape 3 tone la nivel global.

Datele Consiliului Mondial al Aurului arată că scăderea ușoară din Europa (-0,6% față de luna mai) a fost complet compensată de America de Nord (+ 0,6%) și Asia (+ 1,7%). Astfel, la sfârșitul lunii iunie, fondurile tranzacționate la bursă dețineau 3,6 mii tone de aur.

Deși astăzi rezervele lor de aur sunt sub recordul absolut din vara și toamna anului trecut, de la criza financiară din 2008, rezervele ETF au crescut cu un procent impresionant de 230%.

De ce ETF-urile și-au mărit investițiile în aur?

Dinamica la care am asistat este atât de ciudată încât necesită explicații. Există cel puțin 2 motive pentru comportamentul fondurilor tranzacționate la bursă:

– Se așteaptă o scădere de scurtă durată a prețului aurului

Dacă o categorie de instituții a vândut întotdeauna aurul când prețul său a fost în scădere, dar încetează brusc să mai facă acest lucru, cu cel mai dramatic declin din ultimii ani, este clar că nu se așteaptă ca declinul să dureze mult. Retrospectiv, știm că exact așa s-a întâmplat. La o diferență de o lună, prețul aurului a crescut din nou și a depășit limita psihologică de 1.800 dolari pe uncie;

– ETF-urile continuă să vadă aurul ca pe o investiție bună, în ciuda prețului său în scădere

Scăderea accentuată de peste 7% în doar o lună ar putea părea un „colaps total” al aurului. Nu este cazul. Metalul prețios continuă să fie văzut ca un salvator al puterii de cumpărare.

Acest lucru este valabil nu numai pentru fondurile tranzacționate la bursă, ci și pentru băncile centrale, cealaltă categorie majoră de investitori instituționali în aur. În iunie, băncile centrale din întreaga lume au continuat să cumpere aur. Acțiunile instituțiilor financiare și ale ETF-urilor arată clar că investițiile în acest metal prețios sunt sigure și profitabile.

Mai multe despre acest subiect: Consiliul Mondial al Aurului: Băncile Centrale vor continua să cumpere aur

Concluzie

Ca și în viață, în lumea investițiilor, faptele spun mai mult decât cuvintele. Acestea relatează povestea stabilității aurului și a instabilității banilor fiduciari. Fluctuația pe termen scurt a metalului prețios, cauzată de un optimism nefondat pe piețe, a dus la randamente bune pentru investitorii instituționali.

Nu există altă cale când fundamentul din spatele prețului aurului rămâne stabil. Soliditatea se datorează acțiunilor bancherilor centrali, care trimit inflația la niveluri fără precedent și suprimă ratele dobânzii. Deoarece nu au nicio perspectivă să se schimbe în curând, prețul aurului va primi sprijin garantat.

În titlu, am folosit expresia „moment ideal”, deoarece în climatul economic actual, astfel de scăderi ale prețurilor reprezintă o oportunitate foarte bună de a investi în aur. Acțiunile instituțiilor, întorcând spatele dinamicii tradiționale, o demonstrează. De aceea, este important să le monitorizăm acțiunile și să vedem unde  își direcționează banii, mai ales atunci când vorbim despre fenomene fără precedent, cum ar fi achiziționarea de aur din fonduri tranzacționate la bursă.

Preț aur (XAU-RON)
10734 RON/oz
  
- 88 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești