Adaugă alertă de preț

Sfârșitul banilor fiat

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 23.03.2021
Preț aur (XAU-RON)
11164 RON/oz
  
+ 90 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
+ 1 RON
bani, tipărire de bani, inflație, coronavirus

Performanța istorică a banilor fiduciari este extrem de slabă. Motivul constă în faptul că această formă de numerar depinde în totalitate de acțiunile politicienilor și guvernatorilor băncilor centrale. Mai mult, nu există o „ancoră” sau un activ fizic în baza căruia banii fiduciari pot fi schimbați astfel încât practicile instituțiilor în cauză să poată fi limitate.

În ultimul secol, băncile centrale capabile de politică monetară au urmărit în general o tendință pro-inflaționistă. Nu trebuie să uităm că definiția „inflației” vorbește despre o creștere a ofertei de bani, în timp ce o creștere a prețurilor de consum reprezintă doar una dintre consecințele tipăririi banilor.

În acest scop, voi analiza diferite valori ale ofertei de bani în prezent. În plus, voi explica de ce inflația sub formă de tipărire a banilor nu afectează la fel de repede bunurile de consum finale și de ce nivelul de trai nu se prăbușește în fața ochilor noștri, așa cum s-a întâmplat în alte contexte istorice.

Tipărirea dolarului și cazul Statelor Unite

Din 1913, dolarul și-a pierdut 99,6% din puterea de cumpărare, potrivit datelor Rezervei Federale St. Louis, o sucursală a Rezervei Federale SUA. De ce este atât de important acest aspect? Pentru că atunci a fost înființată însăși Rezerva Federală. Istoria ei arată că, în mai puțin de o sută de ani, a eșuat complet în una dintre funcțiile sale principale, numită și mandat : menținerea puterii de cumpărare a dolarului.

Subminarea puterii de cumpărare a americanilor și a tuturor oamenilor care folosesc dolarul, o monedă de rezervă la nivel global, se realizează prin creșterea constantă a ofertei de bani, pe de o parte, și prin abandonarea standardului de aur, pe de altă parte.

Abandonarea standardului de aur a avut loc formal în 1971, când președintele Richard Nixon a închis „fereastra de aur”. Cu toate acestea, în mod practic, nimeni nu a schimbat dolari cu aur în Rezerva Federală, ceea ce a permis presupusei bănci centrale „independente” să mențină o inflație ridicată.

Graficul 1: Oferta de bani în Statele Unite

Oferta de bani în Statele Unite

Sursa : Rezerva Federală St. Louis

În mod deliberat, graficul exclude istoria recentă a ofertei de bani din Statele Unite, așa cum va fi prezentat mai jos. După cum se poate observa din grafic, din 1913 până la sfârșitul anului 2019, inflația dolarului a trecut prin patru perioade distincte: până în 1975, până în 1990, din 1995 până în 2009 și din 2011 până în prezent.

Înainte de a analiza criza care a început în 2020, trebuie să introduc câteva scurte definiții. Oferta de bani M2 reprezintă atât bancnote fizice, monede și depozite la vedere, precum și economii și unele depozite la termen, titluri de valoare pe piețe, plăți turistice și fonduri mutuale.

Oferta de bani reali (TMS) este o măsură publicată în anii 1980 de către economiștii Murray Rothbard și Joseph Salerno. Măsura include M2, din care se scad plățile de călătorie, depozitele la termen și fondurile în numerar, dar se adaugă trezoreria și depozitele guvernamentale ori Rezerva Federală. Indicatorul este calculat de Institutul Ludvig von Mises.

Acțiunile Rezervei Federale și criza din 2020

Înainte chiar de începutul lui 2020, anul se anunța deja unul incert pentru Statele Unite, în principal din cauza alegerilor prezidențiale dar și a creșterii piețelor bursiere. Dar, când guvernul a închis economia, au aruncat-o în haos, iar politicienii au decis să răspundă cu cheltuieli guvernamentale. De fapt, totul a fost atât de bombastic încât, în perioada 2019-2020, autoritățile au colectat doar aproximativ 50% din banii cheltuiți din impozite.

Bilioanele de dolari în pachete generoase trebuiau asigurate într-un fel, iar Rezerva Federală a fost mereu la îndemână. Astfel, oferta de bani M2, care la sfârșitul anului 2019 se ridica la 15,3 trilioane de dolari, a depășit deja 19 trilioane de dolari până la sfârșitul anului 2020. Cu alte cuvinte, în doar un an, banca centrală a reușit să tipărească 25% din toată oferta de bani preexistentă.

Dacă ne uităm la oferta de bani M1, datele sunt și mai izbitoare, deoarece numai între începutul lunii martie 2020 și începutul lunii februarie 2021 banca centrală a crescut nepermis de mult suma de bani fizici și depozitele la vedere înregistrând o valoare istorică de 344,5%.

Graficul 2: Creșterea ofertei de bani M1 în SUA

Creșterea ofertei de bani M1 în SUA

Sursa : Rezerva Federală St. Louis

După cum a devenit deja clar, metrica M2 ascunde situația reală, deoarece nu include depozitele autorităților în Rezerva Federală. Cu acest aspect în calcul imaginea este mai sumbră și asta deși Rezerva Federală a umflat deja dolarul de la închiderea economiei într-un mod în care măsurile din Marea Recesiune din 2008 par pur și simplu o creștere neglijabilă a cheltuielilor guvernamentale.

Graficul 3 : Depozite guvernamentale și de trezorerie în Rezerva Federală

Depozite guvernamentale și de trezorerie în Rezerva Federală

Sursa : Rezerva Federală St. Louis

După cum se poate observa, banca centrală a monetizat datoriile guvernului federal anul trecut, astfel încât depozitele sale au atins o sumă complet fără precedent, de peste 1,7 trilioane de dolari. Astfel, între începutul lunii martie 2020 și începutul lunii februarie 2021, sumele pe care Trezoreria SUA și guvernul le dețin în băncile sistemului Rezervei Federale au crescut cu un procent enorm de 333%.

Prin urmare, atunci când se compară M2 și TMS se observă cum creșterea inflației nu este de 25% conform indicatorului M2, ci este de 38,6% așa cum este măsurată prin TMS. După cum se poate observa, oferta reală de bani de la începutul anului 2020 este, în general, de două ori mai mare decât datele pe care le strângem cu instrumentele convenționale.

Graficul 4 : Oferta de bani reali (linia neagră) și M2 (linia portocalie): variație procentuală față de aceeași lună a anului trecut

Oferta de bani reali (linia neagră) și M2 (linia portocalie): variație procentuală față de aceeași lună a anului trecut

Sursa: Rezerva Federală; Institutul Ludwig von Mises

Cazul Europei

Desigur, Euro nu are istoria veche de secole a Dolarului în SUA, dar de la crearea Băncii Centrale Europene (BCE) în 1998, soarta sa a fost practic identică cu cea a omologului său american. Diferența este că euro se depreciază mult mai repede. În timp ce dolarul s-a menținut „până la 33 de ani”, din anul 2000 și până în prezent moneda euro s-a despărțit de 40% din puterea sa de cumpărare.

Graficul 5 : Puterea de cumpărare a euro

Puterea de cumpărare a euro

Sursa : Statista ; BCE

Această dinamică nu este surprinzătoare, având în vedere că oferta de bani, la fel ca în Statele Unite, continuă să crească. Mai mult, 2020 a fost un record pentru tipărirea de către BCE: de la sfârșitul anului 2019 și până la sfârșitul lunii ianuarie 2021 (ultima lună pentru care banca a publicat informații), creșterea a fost de 16,8%.

Graficul 6 : Oferta de bani M2 în zona Euro

Oferta de bani M2 în zona Euro

Sursa : BCE; Economie comercială

Dar există o mențiune de făcut în acest punct. În cazul Statelor Unite, guvernul federal este unul singur și își păstrează fondurile în Rezerva Federală. Guvernele zonei euro dețin 630 miliarde de euro în BCE, dar o mare parte din depozitele rămase sunt depuse în propriile bănci centrale.

Cu alte cuvinte, TMS pentru zona euro este mult mai dificil de calculat, iar datele pe care le oferă BCE sunt în mod explicit fără conținutul depozitelor guvernamentale. Desigur, ca și în cazul SUA, oferta reală de bani este, fără îndoială, semnificativ mai mare.

O idee despre monetizarea datoriilor suverane ale membrilor blocului valutar poate fi obținută din bilanțul BCE, care în 2020 a crescut cu un impresionant 52% deși la sfârșitul lunii decembrie se ridica la 6,9 trilioane de euro. 

De la sfârșitul lunii decembrie 2020 până la sfârșitul lunii februarie 2021, a continuat să crească și acum se ridică la 7,1 trilioane de euro. Inutil să spun că fiecare dintre aceste valori reprezintă un record istoric pentru banca centrală.

Graficul 7 : bilanțul BCE

Bilanțul BCE

Sursa : BCE; Economie comercială

Tot în cadrul anului calendaristic, categoria din bilanțul BCE „ Titluri deținute în scopuri de politică monetară ”, adică datoria publică, care reprezintă jumătate din bilanțul total al băncii, a crescut cu 55% și a continuat să crească de la începutul anului 2021, ceea ce înseamnă că banca centrală continuă să tipărească bani.

Unde este inflația?

Deși în SUA oferta de bani este crescută cu aproape 40% doar în luna ianuarie, iar în zona euro aceasta a crescut cu peste 16% într-un an, datele Eurostat arată o inflație la prețuri finale de consum de doar 0,9% în uniunea monetară pentru ianuarie 2021 și prognozează aceeași valoare pentru februarie. Unde este diferența?

Unul dintre motivele acestei discrepanțe constă în faptul că există întotdeauna un decalaj de timp între momentele de tipărire a banilor și creșterea prețurilor finale de consum. Decalajul va fi, fără îndoială, mai scurt decât cel observat în 2008, deoarece țările din zona euro acumulează în prezent datorii față de BCE pentru banii noi tipăriți. Fondurile sunt folosite pentru a finanța plăți directe către persoane fizice. Aceste persoane fizice folosesc în consecință banii pentru propriul consum. În urmă cu mai bine de zece ani, principalii beneficiari ai noilor fonduri erau băncile și țările îndatorate.

În al doilea rând, nu toate fondurile nou tipărite se duc la consumul final. Unele dintre ele sunt utilizate pentru tranzacționarea acțiunilor, de exemplu, prin diferite platforme digitale, iar acest lucru nu afectează în mod direct inflația consumatorilor. O altă parte a sumei este cheltuită de țări pentru finanțarea sistemelor de sănătate, ceea ce, de asemenea, nu afectează direct „inflația” măsurată de Eurostat.

Un al treilea factor de reținut este că inflația este pur și simplu o medie statistică între numeroasele bunuri și servicii pe care oamenii le consumă. Astfel, în timp ce indicele a raportat o ușoară creștere în fiecare lună, prețurile locuințelor din zona euro, de exemplu, au crescut cu 25%, iar piețele de valori s-au supraîncălzit, determinate de tipărirea nerestricționată a banilor. Alte categorii de bunuri de consum în creștere sunt produsele alimentare, care cresc semnificativ peste „inflație”.

În unele țări, bunurile și serviciile neregenerabile au crescut de trei ori mai mult decât ne spun datele oficiale privind inflația. Prețurile de închiriere și achiziție de locuințe nu reflectă în mod adecvat inflația oficială.

Astfel, în timp ce bancherii centrali susțin că nu există „nicio inflație” în timp ce tipăresc recorduri de euro și dolari, iar statisticile oficiale maschează creșterea prețurilor, în realitate, viața pentru oamenii obișnuiți este semnificativ mai scumpă decât o arată statisticile. Acest lucru a fost dovedit și de un studiu recent realizat de Alberto Cavallo de la Harvard Business School.

Concluzie

Din punct de vedere istoric, băncile centrale au subminat întotdeauna puterea de cumpărare a banilor fiduciari, deoarece tentația politicienilor de a cheltui mult mai mult decât pot colecta din impozite este puternică. Dar ceea ce se întâmplă începând cu anul 2020 este fără precedent în istorie.

Cu toate acestea, inflația este deja un fenomen omniprezent și crește într-un ritm de neimaginat, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a banilor fiduciari va începe să dispară mai repede ca niciodată. Acest lucru înseamnă, desigur, o confirmare a eșecului spectaculos al oricărei bănci centrale din lume, așa cum o arată graficele de mai sus.

Mai mult decât atât, tipărirea de bani nesiguri este o procedură greu de inversat, chiar dacă a existat voință politică în acest sens. Cu toate acestea, cert este că politicienii din întreaga lume vor să cheltuiască chiar mai mult decât s-a întâmplat până în prezent.

Cu alte cuvinte, politicienii din întreaga lume (pentru că același lucru se observă în Japonia, China, Rusia etc.) au apăsat pedala tipografiei și au subminat puterea de cumpărare, fără a fi clar când vor dori să se oprească. Adevărul este că economiile sunt prea dependente de „bani ieftini”.

Acest lucru înseamnă că puterea de cumpărare a oamenilor din economiile dezvoltate are o singură direcție – cea în depreciere, așa cum se întâmplă în prezent în țări ca Argentina și Venezuela. Banii Fiat de astăzi nu sunt ceea ce erau la momentul standardului de aur. De fapt nimic nu a mai fost la fel după anul 1971.

Preț aur (XAU-RON)
11164 RON/oz
  
+ 90 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești