Adaugă alertă de preț

Tipuri de aur - culori și karate

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Blog în data de 19.12.2023
Preț aur (XAU-RON)
10674 RON/oz
  
- 21 RON
Preț argint (XAG-RON)
134 RON/oz
  
- 2 RON
Bijuterii de aur, aur galben, aur 14 carate, aur 585

Aurul este un metal arhiutilizat. De la tehnologie și aur de investiții, până la a fi una dintre cele mai importante simboluri de statut social sub forma bijuteriilor, metalul prețios poate fi găsit peste tot. Acest lucru îi permite să vină în multe forme, mărimi, și chiar culori.

Mai multe despre subiect, aici: O companie britanică chiar plătește salariile în aur?

Din totalul cererii de aur la nivel global, 50% este reprezentat de cererea de aur pentru bijuterii. India și China sunt cele mai mari piețe de desfacere pentru bijuterii, însumând 25% din cererea globală de aur.

Cu o astfel de importanță, în acest articol voi prezenta diferitele culori ale bijuteriilor de aur. Chiar dacă este recunoscut drept „metalul galben”, acesta vine în multiple culori. De asemenea, vom vedea ce este „karatul”, cum se calculează, și cum este folosit pe piața de aur de astăzi.

Produsele de aur

Produsele de aur se clasifică în două categorii – produse de investiții și produse nepotrivite pentru investiții. Prima categorie reprezintă monede și lingouri galbene datorită conținutului ridicat de aur.

Mai multe despre subiect, aici: De ce este aurul un metal galben?

A doua categorie de produse, cele nepotrivite pentru investiții, este reprezentat de bijuterii și monede sau lingouri numismatice. Acestea nu sunt considerate produse de investiții întrucât prețul lor final conține diverse adaosuri, cum ar fi:

  • Costul manoperei (de cele mai multe ori egal cu prețul aurului conținut în bijuterie),
  • Prima de preț, care depășește pragul de 80% (maximul admis pentru produsele de investiții),
  • Taxa pe valoarea adăugată, care nu se aplică produselor de investiții în majoritatea țărilor din lume.

Ne vom concentra asupra bijuteriilor, întrucât acestea sunt principalele produse având diverse culori. Totodată, pe aceeași idee de produse principale, vom prezenta principalele culori ale aurului – aurul alb, aurul roșu, aurul roz și aurul negru. Acestea sunt cele mai adesea întâlnite culori în manufacturarea bijuteriilor.

Bijuterii de aur alb

Bijuteriile realizate din aur alb nu reprezintă un metal aparte. Aurul alb nu este un element chimic de sine stătător. Acesta este un aliaj între aurul galben și alte două metale gri–cenușii. Cel mai adesea, la crearea acestor aliaje, bijutierii folosesc argint, nichel, paladiu sau platină pentru a da bijuteriei acea culoare argintie strălucitoare.

În funcție de metalele folosite, aliajele au diferite proprietăți. În cazul aliajului aur – paladiu – argint, materialul rezultat este perfect pentru încastrarea pietrelor prețioase, fiind mai maleabil. Acest aliaj este folosit, în principal, la fabricarea de brățări sau a colierelor, înfrumusețate cu diverse pietre prețioase.

Acesta este, totodată, unul dintre cele două aliaje cel mai des întâlnite în realizarea aurului alb.

Al doilea cel mai des întâlnit aliaj este format din aur – nichel – cupru, care are o structură mai rigidă. Din acest tip de aliaj sunt create lanțurile și inelele de logodnă, pentru a le asigura durabilitatea în timp.

Bijuterii de aur roșu

Aurul roșu, precum aurul alb, nu este un element separat. Aliajul conține mai mult cupru, care oferă bijuteriilor nuanțele de roșu mai deschis sau mai închis. Cu cât procentul cuprului este mai ridicat, cu atât este bijuteria mai roșie.

Cele mai des întâlnite bijuterii de aur roșu au un conținut de metal prețios care variază între 30% și 75%. Conținutul celuilalt metal utilizat, cuprul, variază între 70% și 25%. Datorită conținutului ridicat de cupru, bijuteriile de aur roșu sunt mult mai durabile în timp, comparate cu cele de aur galben sau aur alb.

Însă există un aspect important căruia trebuie să-i acordați atenție când decideți să purtați astfel de bijuterii. Datorită conținutului ridicat de cupru, aceste bijuteriile pot cauza iritații sau alte reacții cu pielea.

Înainte de a cumpăra bijuterii de aur roșu, este recomandat să vă consultați cu un dermatolog. În cazul în care totul este în regulă, bucurați-vă de diversele nuanțe ale aurului roșu.

Bijuterii de aur roz

Diferența între bijuteriile de aur roșu și cele roz este că cele din urmă sunt de nuanțe mai rozalii. Aliajul pentru obținerea aurului roz conține atât cupru, cât și argint.

Diferitele procente din cele trei metale – aur, cupru și argint – oferă bijuteriilor diverse tonuri de roz. Cel mai adesea întâlnit aliaj pentru aurul roz este realizat din 75% aur, 20% cupru și 5% argint. Argintul este materialul care oferă bijuteriilor o nuanță mai deschisă, făcându-le să pară mai sofisticate.

Începuturile aurului roz au loc în Rusia, în a doua jumătate a secolului al XIX – lea. Aliajul a fost creat de Carl Fabergé, același bijutier care a realizat faimoasele Ouă Fabergé. 

Datorită originii, aurul roz era adesea denumit drept „aur rusesc”. Între timp, semnificația acestei expresii s-a schimbat, în ziua de azi făcând referire la aurul cu ștanță 583 (de aproape 14 karate), care era puritatea aurului în bijuteriile considerate de 14 karate, realizate în URSS.

Totuși, importanța bijuteriilor de aur roz s-a răspândit repede în Europa și Statele Unite. Acestea au marcat un eveniment atât de mare, încât multe branduri de bijuterii, printre care și Cartier, au lansat linii întregi de bijuterii – de la inele de aur roz, până la coliere și cercei.

Bijuterii de aur negru

Aurul negru este un concept relativ nou în sfera bijutierilor. Acest lucru este datorat implicării tehnologice necesare, pentru a obține astfel de bijuterii. 

Actualmente există trei metode pentru a crea bijuterii de aur negru:

  • Aliere,
  • Electroplacare,
  • Tratament cu laser.

Prima metodă, alierea, presupune învelirea aurului cu cobalt. Rația necesară pentru această procedura este de trei părți de aur, și una de cobalt. Acesta este și unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de aur negru, fiind cea mai accesibilă metodă pentru obținerea acestuia.

A doua metodă, electroplacarea, se referă la încărcarea electrică a aurului și acoperirea acestuia cu rodiu sau ruteniu. Marele dezavantaj al acestei tehnici este că, odată cu trecerea timpului, culoarea neagră se ia jos de pe bijuterie, dezvăluind aurul galben dedesubt.

Ultima metodă, cea de tratament cu laser, presupune concentrarea unei cantități semnificative de energie asupra aurului, până când acesta devine negru. Denumit tratament cu laser femtosecond, acest proces este foarte costisitor. Costurile sunt atât de mari, încât bijutierii o evită dacă nu este cerută de client. Totuși, este cea mai durabilă metodă de a obține aurul negru.

Din aurul negru, cel mai adesea, se obțin inele. Acestea au devenit foarte populare în rândul cuplurilor tinere, care caută ceva în afara obișnuitului. Prețurile încep de la 800 de dolari pentru inele învelite în rodiu, și ajung la zeci de mii de dolari pentru cele tratate cu laser.

Aur de 14 karate sau aur 585

Începuturile karatului sunt considerate ca provenind de la un sistem de măsurare utilizat în Grecia Antică pentru cântărirea bijuteriilor. Cuvântul original, „carob” (din engleză, înseamnă roșcov), se considera că avea semințele de greutăți egale între ele, astfel oferind un sistem de măsurare sigur.

Referința față de puritatea aurului a început cu secolul al IV – lea, în Imperiul Roman. Ceea ce numim astăzi „karat” reprezenta un fel de sistem de convertibilitate monetară. Pe vremea aceea, un solidus – monedă cu un conținut ridicat de aur – era egal cu 24 de siliquaes (monede de argint utilizate în aceeași perioadă).

Pentru a exprima puritatea aurului a oricărui obiect, karatul a devenit cea mai utilizată unitate de măsură. În ziua de astăzi, exprimă câte părți, dintr-un total de 24 de părți, de aur are un obiect.

Acceptarea karatului a avut loc în anul 1907, la A Patra Conferință Generală despre Greutăți și Măsuri. În cadrul conferinței, Statele Unite ale Americii a introdus o lege pe baza căruia karatul devenea unitatea de măsurare a purității aurului

Calcularea purității aurului dintr-o bijuterie este foarte simplă dacă ne este dat karatul acesteia. Considerăm că aurul pur este de 24 de karate, folosindu-ne de exemplul celor 14 karate:

% de aur pur conținut = 14 karate x 0.9999 / 24 karate

% de aur pur conținut ≈ 0.585 = 58.5% aur pur

Această metodă de calcul este folosită pentru toate puritățile bijuteriilor, indiferent de aliaj sau culoare. Desigur, metodă ajută și în calcularea karatelor dintr-o bijuterie, inversând ecuația (x karate = % aur de pur conținut x 24 de karate / 0.9999).

Care dintre opțiuni este mai valoroasă?

Când vine vorba de evaluarea prețului unei bijuterii de aur la revânzare, indiferent de culoarea acesteia, cel mai important aspect este puritatea. Cu cât o bijuterie are mai mult aur, cu atât este și prețul mai mare pe care îl puteți primi de la un amanet sau un comerciant de metale prețioase.

Acest lucru se datorează faptului că estimarea prețului este mult mai simplă. Acesta depinde direct de prețul internațional al aurului, care este disponibil constant. Pe când, estimarea corectă a unei bijuterii, incluzând toate caracteristicile sale, poate fi foarte subiectivă.

Desigur, acest lucru constă și în ce va face cumpărătorul cu bijuteria respectivă. Amanetele pot să o revândă, iar comercianții de metale prețioase o pot topi și rafina pentru a realiza lingouri sau monede de investiții.

Cum pot ști dacă bijuteria mea este de aur?

Pentru a verifica dacă o bijuterie este sau nu de aur, uitați-vă după o ștanță. Ștanțele sunt mici marcaje pe bijuterie, care exprimă puritatea metalului prețios conținut. Aceste marcaje exprimă câte karate sau ce procent de metal prețios are bijuteria.

Cele mai des întâlnite ștanțe pe bijuterii sunt următoarele:

Ștanțe cu karate Ștanțe cu procentul de aur pur
8k / 8 karate 333 (33,3% aur pur)
14k / 14 karate 585 (58,5% aur pur)
18k / 18 karate 750 (75% aur pur)

Dacă bijuteria dumneavoastră nu prezintă o ștanță, nu vă panicați, acest lucru nu înseamnă că nu este de aur. Bijutierii nu sunt obligați să ștanțeze bijuteriile. În cazul în care doriți să verificați bijuteria, o puteți duce la un bijutier sau un specialist în metale prețioase.

Concluzii 

După cum am văzut, aurul vine în diferite culori și purități. Metode ingenioase au fost dezvoltate, care scot în evidență importanța metalului galben. Ar trebui să privim aceste realizări ca un fapt prin care oamenii încă văd aurul ca pe un metal valoros.

Mai multe despre subiect, aici: Aurul de investiții strălucește în actuala criză financiară din SUA

Deși nu reprezintă produse de investiții, bijuteriile sunt o parte importantă a culturii multor națiuni din lume. În India, una dintre cele mai importante țări ca cerere de bijuterii de aur, metalul prețios este prezent la uniunea dintre doi oameni într-o măsură semnificativă. 

O singură nuntă poate să coste sute de mii de dolari în bijuterii. În al treilea trimestru al acestui an, cererea de bijuterii de aur în India a însumat mai bine de 30% din cererea globală.

Preț aur (XAU-RON)
10674 RON/oz
  
- 21 RON
Preț argint (XAG-RON)
134 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești