Adaugă alertă de preț

O companie britanică chiar plătește salariile în aur?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Finanțe personale în data de 02.08.2022
Preț aur (XAU-RON)
10736 RON/oz
  
- 53 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Recent a apărut știrea că o companie britanică, Tally, își plătește angajații în aur. Potrivit CEO-ului Cameron Perry, citat de Bloomberg:

Oamenii se confruntă din ce în ce mai mult cu devalorizarea banilor fiat, aflați în centrul sistemului monetar bazat pe datorii. Aurul a fost folosit mereu ca ancoră care oferă stabilitate în vremuri de fluctuații ale masei monetare. De aceea folosim aurul, toată lumea știe că valoros.

Citește mai multe despre acest subiect: Ce este aurul de investiții

Raționamentul lui Perry este absolut corect. Indicele oficial al prețurilor de consum din Marea Britanie a crescut cu 9,4% față de an în iunie, fiind cea mai mare creștere înregistrată. Deprecierea reală a monedei locale este și mai mare. Astfel, din iunie 2021 și până la finalul lunii iunie 2022, prețul aurului în lire sterline a crescut cu 14,17%. În concluzie, e normal ca oamenii să prefere un activ stabil, precum aurul, în detrimentul lirei sterline sau oricărei alte monede.

Citește mai multe despre acest subiect: Puterea de cumpărare în Europa, protejată cu aur de investiții – lată cum

Dar chiar primesc subordonații lui Perry salariile în aur? Știrile despre acest subiect sunt doar un pretext pentru a discuta în acest articol despre ce înseamnă conturi de aur alocate și conturi de aur nealocate și monedele stabile. Pentru o mai bună clarificare, menționez că termenul scris cu majuscule se referă la numele companiei, în timp ce cuvântul scris cu minuscule se referă la criptomonedă. Totodată, scopul acestui text nu este de a oferi consiliere de investiții, de a evalua compania sau de a comenta cu privire la valoarea acestui instrument de investiții. Informațiile sunt prezentate mai mult cu titlu informativ, mai ales că majoritatea cititorilor nu va putea cumpăra tally, acest produs fiind disponibil doar rezedienților britanici.

Ce înseamnă o criptomonedă stabilă și, în special, tally-ul?

O monedă stabilă este o criptomonedă a cărei valoare este determinată și susținută de alte active – o monedă fiat, un coș de valute, aur sau altceva. De exemplu, când Facebook a anunțat, cu ani în urmă, că vrea să aibă propria criptomonedă stabilă, Libra (redenumită ulterior Diem), a trebuit să fie susținută de un coș de valute fiat și titluri de stat americane. Ideea este de a evita astfel volatilitatea ridicată specifică criptomonedelor. Totodată, e unul dintre motivele pentru care nu pot fi utilizate pentru plăți. Dacă nu știi cât de mult va valora un instrument financiar mâine, este puțin probabil să îl accepți ca metodă de plată.

Citește mai multe despre acest subiect: Bitcoin versus Aur 2: Mecanismele din spatele prețurilor

În acest caz, garanția este la o rată de 1 număr = 1 miligram de aur. Conform termenilor și condițiilor companiei, metalul galben este stocat în Elveția. La momentul redactării acestui articol, un gram de aur pur valorează 46,29 GBP, ceea ce înseamnă că o unitate a criptomonedei valorează aproximativ 0,04629 GBP. Din punct de vedere tehnic, prețul său este estimat pe baza valorii angro a unui lingou de aur de un kilogram, conform standardului „livrare bună” al London Bullion Market Association.

Când cineva cumpără criptomoneda, o plătește în lire sterline sau euro. Societatea nu acceptă alte active. Să ne imaginăm că un utilizator dorește să cumpere un număr de 1.000 de tally. El va depune 46,29 GBP în contul său. Compania își va credita contul cu 1.000 de unități de criptomonedă și va comanda achiziționarea unui gram de aur pur.

Cash sau criptomonedă?

Compania își definește activul nu ca o „criptomonedă stabilă”, ci ca „bani”. Dar, pentru a fi considerat ban, un activ trebuie să fie un mijloc de schimb acceptat în mod obișnuit. Prin urmare, o astfel de calificare este exagerată, mai ales că tally-ul va fi acceptat cu greu ca mijloc de plată. Potrivit site-ului companiei:

Cum fiecare tally este 1 mg de aur… putem stabili ușor care îi este valoarea. Iar această valoare poate fi cheltuită oriunde în lume… Cu alte cuvinte, poți folosi tally la fel ca un cont bancar normal cu un card de debit….

Citește mai multe despre acest subiect: Ce sunt banii

Dacă o persoană dorește să plătească cu tally pentru a cumpăra un articol de pe Amazon în valoare de 46,29 GBP, atunci va comanda o plată cu cele 1.000 de unități tally. Compania la rândul ei vinde criptomoneda stabilă pentru suma corespunzătoare de lire sterline de plătit în contul Amazon în lire sterline. Chiar dacă utilizatorul crede că plătește cu tally și nu-i pasă de detaliile tehnice, tranzacția are loc în lire sterline.

Așa că cred că este corect să ne referim la tally mai degrabă ca la o „criptomonedă stabilă”, decât ca „bani”.

Cont de aur alocat și nealocat

Să ne uităm la cel mai interesant aspect, cel al proprietății. Există două forme de proprietate asupra aurului digital: conturile alocate și conturile nealocate.

După cum sugerează și numele, în cazul primului, investitorul este proprietarul unui anumit lingouri sau a unei monede de aur, păstrate într-un seif. Depozitarea aurului fizic este un serviciu pentru care clientul plătește. Aurul poate fi și livrat, dar în general poate fi vândut altcuiva fără a ieși din seif. Chiar dacă compania care gestionează seiful dă faliment, aurul fizic rămâne în posesia titularului.

Cum funcționează conturile de aur nealocate

Cu depozitele nealocate, situația este mult diferită. În acest caz, investitorul presupune că el cumpără aur, dar intră într-o relație de afaceri cu o societate financiară creditoare care se presupune că ea cumpără și stochează aurul în numele său. În conturile nealocate, investitorul poate avea diferite restricții diferite, cum ar fi dreptul de a revinde aurul doar instituției de la care l-a cumpărat. Iar dacă are posibilitatea de a cere livrarea unui lingou sau a unei monede, trebuie să plătească și taxe mari.

În cazul falimentului unei instituții de la care a fost achiziționat un cont de aur nealocat, deponentul nu va primi un lingou sau o monedă de aur reală. În calitate de creditor, va trebui să aștepte procedura de vânzare a bunurilor. Unul dintre ele este aurul. În final, investitorul nostru va primi echivalentul în dolari (lire sterline, etc.) din aurul vândut în timpul procedurii de faliment, după ce au fost plătiți creditorii garantați (dacă există).

De ce ar intra cineva într-o astfel de tranzacție când nu devine proprietar? Conturile nealocate permit o anumită flexibilitate, cum ar fi capacitatea de a investi foarte puțini bani. Cel mai mic lingou de aur pentru investiții este de un gram. Conturile nealocate permit investirea într-o sumă mai mică, deoarece nu este un produs fizic specific. De asemenea, se pare că rezolvă problema stocării aurului. Nu în ultimul rând, din moment ce investitorul nu devine proprietarul produsului, comisioanele pot fi puțin mai mici decât în conturile alocate.

Proprietatea metalului prețios și criptomonedele tally

În cazul criptomonedei, vorbim despre un mod de funcționare similar conturilor nealocate, cel puțin din punctul de vedere al utilizatorului. Termenii și condițiile precizează clar:

„Când banii fiat sunt trimiși într-un cont Tally, sunt convertiți automat într-un număr și fiecare unitate de calcul este o înregistrare electronică a proprietății și a titlului. pe valoarea unui miligram de aur fizic… În cazul improbabil al unei suspendări a tranzacțiilor, tot aurul transmis prin evidență va fi vândut imediat, iar valoarea sa în moneda fiat, minus o taxă de 1% pentru mecanismul legal și procesarea tranzacțiilor, va fi transferat în contul bancar al clientului.”

Utilizatorii nu își pot transforma criptomonedele în aur pe care să-l poată comanda sau ridica din Elveția. Chiar și în faliment, compania va vinde metalul și va plăti echivalentul în valută fiat în contul clienților săi. Este mai corect să spunem că Tally își plătește angajații într-un activ susținut cu aur (dacă într-adevăr menține rezerve de un miligram pentru fiecare unitate a criptomonedei), mai degrabă decât în metalul prețios.

Concluzie

Ideea de a plăti un salariu în aur este foarte bună. Astfel, puterea noastră de cumpărare ar fi păstrată pe termen lung, în loc să se evapore rapid. Când vorbim despre metalul prețios, totuși, este important să înțelegem foarte bine cum funcționează ideea proprietății asupra a ceea ce obținem.

În acest caz, avem un activ susținut de aur. Cel puțin în teorie, acest lucru are potențialul de a o face mult mai stabilă decât orice monedă fiat, cum ar fi euro, dolarul, leul, leva, dinarul, lira sau aproape orice altă criptomonedă.

Dar garanția în aur nu înseamnă că utilizatorii dețin aurul real. Mai degrabă, au o creanță pe lire sterline corespunzătoare valorii metalului care susține criptomoneda. Și aceasta este foarte diferită de proprietatea efectivă a activului fizic sub formă de lingouri sau monede de aur, așa cum sunt vândute de Tavex sau care pot fi achiziționate din conturile de aur alocate.

Citește mai multe despre acest subiect: Cum să eviți o criză financiară personală

Cu toate acestea, sunt complet de acord cu Perry că aurul este o cheie importantă a securității monetare, că datoria în sistemul financiar este periculoasă și că e bine ca oamenii să treacă la active stabile pentru a fi un viitor financiar solid și stabil pe termen lung. Are perfectă dreptate când spune:

În situații ca astăzi, când monedele standard se depreciază, aurul oferă oamenilor cea mai bună șansă de a învinge inflația.

Această analiză nu este o recomandare sau un sfat de investiții.

Preț aur (XAU-RON)
10736 RON/oz
  
- 53 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești