Adaugă alertă de preț
Create new price bot
+ -
Create new price bot
Price bot summary

You are able to cancel price bot any time and do not have any monetary obligations once the bot makes automatic order.

Monedă de Aur 1 Ducat Franz Iosif Austria

În stoc
Ducatul Franz Iosif, cea mai distinsă monedă istorică a Austriei, este o desăvârșită piesă de aur,  aclamată ... Citește mai mult
Vindem Cumpărăm Marjă
1337 lei
1220 lei 8.75%
Fotografiile au scop ilustrativ. Diferitele produse pot prezenta abateri individuale de la aspectul lor perfect.

Introducere

Ducatul Franz Iosif, cea mai distinsă monedă istorică a Austriei, este o desăvârșită piesă de aur,  aclamată în toată lumea pentru uniformitatea de lungă durată și puritatea mare. Denumită și ”Ducatul Austriac” sau ”1 ducat”, reprezintă istoria Imperiului Austriac, a doua mare împărăție europeană și una dintre cele mai mari puteri mondiale la vremea respectivă. Evenimentele trecute sunt imortalizate în aur cu o puritate ridicată de 98,6%. Bogat în detalii, ducatul austriac din aur are gravat blazonul Casei de Hasburg, una dintre cele mai vechi și influente dinastii regale europene, și efigia unuia dintre cei mai mari monarhi ai continentului, Franz Iosif al Austriei. 

Designul monedei a fost creat prima oară în 1872 și este utilizat și azi de renumita Monetărie Austriacă (Austrian Mint) pentru emiterea restrospectivă a ducatului Franz Iosif. Ca partner de lungă durată a Monetăriei Austriei, respectiv ca cel mai mare dealer european al acestei monede, Tavex oferă cele mai bune cotații pentru aceasta monedă istorică de aur. 

 

De ce să cumperi?

 • Ducatul Franz Iosif este mai mai recunoscută monedă istorică de aur a Austriei. Aclamată pentru uniformitatea de lungă durată, puritatea mare și designul artistic, ducatul Franz Iosif este cea mai cunoscută monedă de aur din Europa Centrală.
 • Ducatul Franz Iosif este foarte potrivit pentru colecțiile de monede. Să deții o astfel de monedă înseamnă, la propriu, o părticică din istoria europeană. Moneda reprezintă istoria uneia dintre cele mai mari puteri mondiale, Imperiul Austro-Ungar, și îl înfățișează pe unul dintre cei mai mari monarhi ai vremii respective, Împăratul Franz Iosif. 
 • Monedele de aur 1 Ducat Franz Iosif înseamnă bani. Ducații austrieci sunt exceptați de la taxa pe valoare adaugată și se pot comercializa în toată Europa, atât de dealerii de lingouri cât și de investitori deopotrivă.  
 • Monedele de aur 1 Ducat Franz Iosif sunt recunoscute internațional. Istoria lor de mai bine de un secol și reemiterea lor de renumita Monetărie a Austriei coroborate cu forma și designul unic, le face foarte deosebite și acceptate în toată lumea.
 • Monedele de aur 1 Ducat Franz Iosif sunt echivalentul economisirii. Monedele de Aur 1 Ducat Franz Iosif sunt alegerea ideală pentru cei care plănuiesc să economisească pe termen lung și care apreciază securitatea și stabilitatea pe care o oferă deținerea unor monede de aur.
 • Monedele de aur 1 Ducat Franz Iosif sunt legate direct de prețul aurului. Valoarea Monedei de Aur 1 Ducat este determinată, în primul rând, de conținutul de aur pur, care este strâns legat de prețul predominant al aurului.
 • Monedele de aur 1 Ducat Franz Iosif sunt cadouri ideale pentru cei dragi. Pe lângă faptul că sunt un simbol al anduranței pe termen lung, ducații de aur sunt o parte importantă de istorie.

Cumpărând produse din aur reduceți riscurile financiare și vă protejați economiile

Valoarea aurului a crescut de-a lungul anilor, fiind un instrument foarte bun de păstrare și creștere a economiilor.

 • Valoarea produsului (1 buc)
  1337 lei
 • Preț de răscumpărare
  1220 lei
 • Marja de risc
  117 lei

Fact: Prețul aurului în RON a crescut cu 152.2% în ultimii 10 ani. Cel mai mic preț a fost de 4025 RON/oz și cel mai mare 11373 RON/oz. Prețul actual pe piața mondială e de 10991 RON/oz.

Istoric

Majoritatea ducaților de aur Franz Iosif au fost emiși la începutul anilor 1900. Moneda de 1 ducat din 1915 se produce și astăzi retrospectiv de Monetăria Austriei. 

Istoria ducatului 

Nu este o exagerare să susținem că ducatul din aur este pe primul loc în lume în ceea ce privește uniformitatea și una din primele trei monede clasice importante produse în Europa. Cu toate acestea, contrar a ceea ce se crede, ducatul nu provine din Austria, ci din Italia medievală. Ducatul de aur, a cărui uniformitate monetară a facilitat comerțul pentru mai bine de 700 de ani, își are originea în orașul italian Veneția. În timpul secolelor al 12-lea și al 13-lea, Veneția era centru comercial și cel mai puternic oraș de-a lungul coastei Adriatice. Pentru a crește comerțul și vizibilitatea orașului, ducele conducător de la acea vreme a bătut o monedă din aur a cărei greutate a fost stabilită la 3,5 grame, și o puritate de 98.6% (23.68 carate). Pentru că ”ducii” guvernau orașul, noua monedă a fost numită ”ducatus” traducerea în latină pentru ”dukedom” (teritoriul al ducelui), de aici și denumirea ulterioară de ”ducat”.

Conținutul de aur al ducatului a fost o campanie de marketing

Încă de la început, ducatul a avut succes imediat. Acest rezultat a fost parțial atribuit influenței regionale a Veneției și a comerțului extins, dar puritatea monedei a fost responsabilă de recunoașterea și acceptarea aceasteia. Simpla operațiune de purificarea aurului la acest nivel a fost o realizare în sine la vremea respectivă și, ca rezultat, ducatul avea o culoare aurie strălucitoare care făcea orice altă monedă să pară sumbră în comparație. În afară de Florinul florentin care avea un standard similar ducatului și l-a concurat pentru dominația comercială, celelalte monede aflate în circulație erau din argint sau aur cu puritate mică.  Motivul fascinant pentru care ducatul are așa o puritate mare este atribuit în mare măsură ”marketingului”. Aurul pur sau aurul de 24 de carate este în mod natural foarte moale, prin urmare, monedele cu un carat atât de mare nu sunt potrivite pentru circulație deoarece se uzează ușor. Pe de altă parte, o monedă de aur de așa finețe redă un aspect auriu frumoas și seducător, prețuit și ân prezent de foarte mulți.

Ducatul de aur, prin excelență monedă universală

Scopul principal al ducatului era să sporească influența Veneției și exact asta a făcut. Ducații au favorizat comerțul și au facilitat plata mărfurilor în toată zona Mării Mediterane, ajungând chiar la avanposturi comerciale la distanță din India, Africa și Orientul Mijlociu. Până în secolul al XV-lea, ducatul venețian s-a impus ca monedă internațională aleasă. Popularitatea sa a devenit atât de vizibilă încât alte națiuni și state-orașe au început să imite ducatul venețian emițând propriile versiuni, deși uneori cu un design și o formă diferită, dar păstrând uniformitatea standard de 3,5 grame și puritatea de 98,6% a aurului. Orașe-state italiene bine-cunoscute precum Roma, Genova și Florența, alte orașe străine precum Constantinopol și Acre, precum și majoritatea națiunilor europene, inclusiv Austria, Suedia, Olanda, Germania și Rusia, pentru a numi doar câteva, au bătut ducati la un moment dat în istoria lor. De fapt, de la emitere, ducatul a fost bătut de peste 250 de entități diferite, incluzând atât monetării publice, cât și private.

Cel mai intrigant este că termenul „ducat” a devenit asociat cu o unitate de cont, rezultat direct al integrității venețienilor, dar și al altor entități, în menținerea greutății și purității ducatului de-a lungul veacurilor. Veneția a emis ducați cu un design similar timp de cinci secole, până la cucerirea lui Napoleon Bonaparte în 1797.

Ducatul înfățișează blazonul Casei de Hasburg

Familia regală habsburgică, în unele aspecte similară ducatului din aur, a avut influență mare și a rezistat de-a lungul secolelor. Dinastia hasburgică a apărut în jurul secolului al X-lea în legătură cu construcția castelului Habsburg din Argovia, Elveția. Până la sfârșitul secolului al XIII-lea, familia a venit la comanda Ducatului Austriei, pe care l-a condus timp de peste 600 de ani până când a devenit republică, în 1919. Habsburgii erau una dintre cele mai puternice case regale din Europa și, câștigând influență prin căsătorii și alianțe politice, hasburgii au condus regulat Sfântul Imperiu Roman (o entitate politică care se întindea de la Roma în Italia până în partea de nord a Germaniei) între secolele XV și XVIII. La apogeul puterii, Hasburgii, pe lângă dominarea centrului Europei, dețineau Spania, părți ale Italiei, majoritatea Olandei și aveau posesiuni în America.

După căderea Sfântului Imperiu Roman în mâinile Marii Armate a lui Napoleon Bonaparte la începutul secolului al XIX-lea, habsburgii, isteți, au făcut o înțelegere cu Napoleon, susținându-l și, în schimb, au primit dreptul să se întoarcă locul lor de baștină, Austria. Habsburgii și-au consolidat cu răbdare teritoriile și puterea prin înființarea Imperiului austriac format din Austria și mai multe state vasale din sudul și estul țării. Odată ce Napoleon a suferit prima sa înfrângere majoră cu campania sa dezastruoasă în Rusia, Habsburgii și alți aliați s-au întors rapid împotriva lui și au zdrobit fosta Mare Armată franceză în 1815.

Ca unul dintre învingători, Habsburgii au revendicat teritorii suplimentare care includeau Croația, părțile de nord ale Italiei (Lombardia-Venetia) și teritoriul unde este astăzi Austria de Vest. Imperiul austriac extins a devenit a doua cea mai mare nație geografică din Europa, asupra căreia Habsburgii vor domni în secolul următor.

Ducatul a înlesnit comerțul în Imperiul Austriac

Primul ducat austriac a fost emis la începutul secolului al XVI-lea. Utilitatea sa ca monedă comercială va deveni evidentă odată cu extinderea Imperiului Austriei în 1816. Alcătuit din douăsprezece țări diferite, Imperiul Austriac era un teritoriu multinațional marcând a treia cea mai mare populație a Europei. Era o economie dinamică care depindea din greu de comerț pe care ducatul aur austriac îl facilita. Cu toate acestea, ducatul nu era singura monedă de aur folosită în Imperiul austriac la acea vreme. Monedele zecimale care conțineau o finețe mai scăzută a aurului, ceea ce le făcea mai potrivite pentru manipulare, erau preferate pentru afacerile de zi cu zi. Aceste monede circulau simultan cu ducatul și printre ele se numără guldenul de aur, coroana și forintul de aur maghiar. Cu toate acestea, ducații austrieci erau monedele de aur preferate pentru tranzacțiile comerciale pe tot cuprinsul Imperiului austriac și nu numai.

Ducatul Franz Iosif este cea mai prețuită monedă de aur în Europa Centrală 

Ducații care poartă designul Franz Joseph sunt cea mai faimoasă versiune a ducaților din aur austrieci. Popularitatea sa provine din faptul că Franz Joseph a fost privit ca o autoritate patriarhală care a ținut Imperiul laolaltă, atrăgând respect de la supușii săi. Franz Joseph a urcat pe tron în 1848, dar primele sale două decenii de domnie s-au dovedit a fi tumultuoase, contrazicându-i reputația de a putea domni peste regiune cu fermitate. La Bătălia de la Solferino din Italia, în 1859, fără experiență în armată, Franz Joseph a fost la comanda trupelor și a pierdut bătălia împotriva armatelor franceze și italiene, ca urmare, a fost forțat să renunțe la Lombardia (regiunea Milano).  În 1866, a pierdut războiul austro-prusian, ceea ce a însemnat cedarea controlul asupra regiunii venețiene aliatului Prusiei, regele italian Vittorio Emanuele. Un an mai târziu, naționalismul din Ungaria l-a obligat pe Franz Joseph să acorde țării o autonomie mai mare, creând astfel Imperiul Austro-Ungar. În ciuda acestor greșeli, începând cu 1867, el va domni pașnic și cu succes până la moartea sa în 1916.

În această perioadă de armonie, Imperiul Austro-Ungar a prosperat. Industria s-a extins, domeniile artistice și științifice au înflorit, în special în Austria, infrastructura a fost modernizată, rețelele de căi ferate, canalele fluviale și au fost construite porturi pe tot parcursul monarhiei duale. Ungaria a devenit o sursă principală de hrană pentru restul Europei și Imperiul, ca un întreg, a devenit al patrulea producător de utilaje din lume. Odată cu creșterea veniturilor și dezvoltarea comerțului, domnia lui Franz Joseph s-a asociat în mod natural cu o perioadă de „belșug”, sporindu-i popularitatea în consecință.

În mod deosebit, a fost popular în rândul conservatorilor societății austriece și, de asemenea, și-a atras adepți loiali în Slovenia, Croația, Ungaria și în Republica Cehă. Acordarea ducațiilor Franz Joseph părinților unui nou-născut, proaspăt căsătoriților sau în general ca un cadou memorabil, a devenit o tradiție care se practică încă în fostele țări ale Imperiului Austro-Ungar.

Monetăria Austriacă

Monetăria Austriacă, o subsidiară a Băncii Centrale a Austriei, este o monetărie de renume mondial care datează din secolul al 12-lea. Povestea Monetăriei Austriece începe în 1194, când Richard Inimă de Leu i-a plătit 12 tone de argint ducelui austriac Leopold al V-lea pentru a-l elibera din captivitate. Ducele va folosi mai târziu argintul pentru a bate monede, punând astfel bazele Monetăriei Austriece. De-a lungul îndelungatei sale istorii, Monetăria Austriacă a produs multe dintre cele mai faimoase și utilizate monede din Europa, inclusiv coroane de aur, guldeni, ducați și monede de argint, cum ar fi talerul Maria Tereza. Multe dintre monedele de aur emise de Monetăria Austriacă au fost utilizate pe scară largă în comerț, în timpul Imperiului Austro-Ungar, în timp ce talerul de argint s-a dovedit a fi una dintre cele mai bătute și utilizate monede de argint pe scară largă în comerțul mondial între 1750 și 1950.  Astăzi, monetăria este recunoscută în principal pentru producerea celor mai dorite monede de investiții din Europa, monedele din aur și argint Filarmonica din Viena.

Valoarea produsului în grame
3.49
Aur greutate în grame
3.44
Puritate
986
Aur greutate în uncii troy
0.1106
Diameter
20
Grosime
0.8
Valoarea pe avers
1 ducat
Producător
Austrian Mint, Austria

Aversul

Aversul monedei îl înfățișează pe Împăratul Franz Iosif, încoronat cu lauri. Textul „FRANC IOS I D G AUSTRIAE IMPERATOR” care se traduce ”Franz Iosif I, grație lui Dumnezeu, împăratul Austriei”, este scris de jur împrejurul efigiei. 

Revers

Pe reversul monedei este blazonul Casei de Hasburg, înconjurat de textul “HVNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX AA 1915” care se traduce ”Ungaria, Bohemia, Galicia, Lodomeria, Illyria, Rege și Arhiduce al Austriei 1915”

Ambalaj

La cerere, fiecare monedă este ambalată individual, într-o capsulă din plastic dur.

Livrare
Când plasați o comandă prin magazinul nostru online, puteți alege să vi se livreze produsele prin curierul FAN Courier sau să le ridicați personal de la unul dintre birourile noastre din București.

Livrare prin FAN Courier după ce am primit plata dumneavoastră, produsele vor fi expediate în 24 de ore. Termenul de livrare este în termen de 1-3 zile lucrătoare. Curierul FAN Courier vă va contacta prin telefon.

Ridicare de la birourile Tavex: sunteți binevenit(ă) să veniți să vă colectați produsele la unul dintre birourile noastre din București în aceeași zi în care am primit plata.

În ambele cazuri, trebuie să aduceți un act de identitate valid pentru a colecta produsele. Luați în considerare faptul că plătitorul, clientul și destinatarul trebuie să fie aceeași persoană.

Asigurare
Pachetul este complet asigurat iar, în cazul extrem de puțin probabil ca pachetul să fie pierdut sau deteriorat, vom retrimite articolele sau vă vom rambursa banii.

Ambalare
Produsele sunt învelite în ambalaje de protecție și plasate într-un pachet discret, fără marcă.

Urmărirea expediției
Odată ce produsele au fost ambalate și trimise, veți primi instrucțiuni și un cod pentru a urmări expedierea.

Întârzieri
În cazul în care apare o întârziere a livrării sau dacă produsul comandat este epuizat, vă vom contacta întotdeauna prin e-mail pentru a vă oferi detalii despre livrare.

Estimarea costului de transport

Tavex asigură transport rapid, ușor și sigur pentru toate comenzile plasate online. Pentru comenzile cu o valoare totală de peste 100 lei, transportul este gratuit.

Disponibilitate mare a stocului

Majoritatea produselor Tavex sunt întotdeauna în stoc și, prin urmare, Tavex poate livra rapid și prelua în aceeași zi, la prețuri de top pe piață. Tavex este partener oficial al celor mai mari monetării din lume, cum ar fi Perth Mint Australia, Austrian Mint (Münze Österreich), China Great Wall Coins Investments Ltd.,al rafinăriilor PAMP Suisse și Valcambi – lideri de piață ai producției de lingouri din aur – dar și al altor numeroase rafinării și dealeri de aur.

.

Ridicarea produselor în aceeași zi

Ne puteți vizita oricând la reprezentanțele Tavex petru a beneficia de o consultație gratuită sau pentru a afla mai multe detalii despre un anumit produs. Dacă achiziționați online, puteți ridica produsele cumpărate în aceeași zi în care este procesată plata.

Preturi mici

Datorită experienței de peste 25 de ani și a volumelor mari de tranzacții, Tavex vă poate oferi cele mai bune prețuri de pe piață. Totodată, puteți maximiza rentabilitatea investiției  datorită marjelor și spread-urilor reduse operate de Tavex.

Produs în stoc

Acest produs este în stoc și va fi livrat imediat ce plata a fost efectuată.

București, Sun Plaza
București, AFI Cotroceni
Cluj-Napoca, Vivo!
București, Mega Mall

Consultanță gratuită pe bază de programare
Află cum poți investi în siguranță și obține informații de piață valoroase