Adaugă alertă de preț

Contracția programului de relaxare cantitativă nu va opri inflația. Iată de ce.

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog în data de 08.11.2021
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 6 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Rezerva Federală a anunțat contracția mult așteptată a programului de relaxare cantitativă. Din martie 2020, Banca Centrală tipărește bani care intră în economie prin achiziționarea de obligațiuni de la Trezoreria SUA, titluri ipotecate și împrumuturi bancare. Rata cu care se întâmpla acest lucru până acum era de 120 de miliarde de dolari pe lună.

Astfel, Rezerva Federală a injectat peste patru mii de miliarde de dolari în economia SUA din primăvara lui 2020 și până în noiembrie 2021. Însă, începând cu această lună, oferta de dolari nou tipăriți va scădea cu 15 miliarde de dolari pe lună. Dintre aceștia, zece miliarde de dolari vor fi destinați pentru datoria SUA, iar celelalte cinci miliarde de dolari pentru titluri garantate cu ipoteci.

Citiți mai multe despre acest subiect: Jerome Powell: Inflația ridicată se va menține mai mult decât era de așteptat

Se pare că piețele au inclus deja în așteptările lor de preț contracția programului de relaxare cantitativă. Bursele americane au crescut, dar nu dramatic. Cea mai mare creștere a fost înregistrată de Russell 2000 Small Stock Index (1,7%), urmat de Nasdaq (0,96%), S&P 500 (0,65%) și Dow Jones (0,27%).

Infografic 1: Bilanțul Rezervei Federale, masa monetară și inflația


Inițial, am asistat și la o scădere a prețului aurului. A scăzut de la puțin peste 1.785 dolari pe uncie, la 1.767 dolari pe uncie înainte de a crește la 1.791 dolari la momentul redactării acestui articol (în creștere cu 0,85% în ziua de tranzacționare). De data aceasta, datele pozitive de pe piața muncii, care a înregistrat un număr record de noi șomeri de la începutul pandemiei, nu au afectat în mod negativ valoarea metalului prețios.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce am asistat la o prăbușire a prețului aurului

Scăderea prețului argintului a fost, de asemenea, complet compensată. S-a tranzacționat la 23,6 dolari pe uncie ieri dimineață, de unde a scăzut la 23 dolari înainte de a crește din nou la 23,6 dolari pe uncie la momentul redactării acestui articol.

Ce a spus și ce nu a spus Jerome Powell?

Dacă planul Băncii Centrale se va concretiza, programul de relaxare cantitativă va fi întrerupt la jumătatea anului 2022. Dar în acest caz, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, lasă o breșă semnificativă. În cadrul conferinței de presă care a urmat deciziei Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC), el a declarat că:

Suntem pregătiți să accelerăm sau să încetinim contracția programului de relaxare cantitativă.

Citiți mai multe despre acest subiect: Economiștii se așteaptă ca programul de relaxare cantitativă să se micșoreze, dar poate Rezerva Federală să o facă?

Potrivit acestuia, Banca Centrală nu va reduce automat relaxarea cantitativă existentă, ci va acționa ținând cont de ceea ce se întâmplă în economie. Acesta este cel mai comun discurs al lui Jerome Powell din ultima vreme. În jargonul financiar, „porumbeii” reprezintă   persoanele care preferă o politică de tipărire a banilor, adică inflație și rate scăzute ale dobânzii. Opusul este valabil pentru “șoimi”, care cred că inflația ridicată trebuie oprită prin creșterea ratelor dobânzilor.

Citiți mai multe despre acest subiect: Sfârșitul banilor Fiat: cum băncile centrale leagă recordul inflației de criza coronavirusului

Cu alte cuvinte, Rezerva Federală probabil va folosi orice justificare posibilă pentru a opri reducerea planificată a relaxării cantitative. Banca Centrală a arătat că tinde să întârzie cât mai mult declanșarea contracției. Conducerea sa realizează cu siguranță că reducerea banilor în circulație, de care economia este dependentă, poate submina viziunile de creștere pe care încearcă să le înfățișeze.

De ce noua relaxare cantitativă nu va reduce inflația?

Piețele se așteaptă ca reducerea banilor tipăriți să fie mecanismul prin care Rezerva Federală va reduce inflația. Dar nu este cazul. După cum am subliniat cu altă ocazie, inflația înseamnă o creștere a masei monetare. În cursul crizei, Banca Centrală a lansat tipărirea de bani pentru a finanța cheltuielile guvernului SUA.

Citiți mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Contractarea actuală înseamnă pur și simplu că ritmul în care crește oferta monetară va încetini. Dar masa monetară va continua să crească, același lucru fiind valabil și pentru inflație. Reducerea efectivă a inflației observate ar însemna scăderea masei monetare, însă o astfel de idee nici măcar nu este discutată.

Să facem o analogie. Imaginați-vă o persoană supraponderală care mănâncă 5 vafe la desert. Hotărăște că nu vrea să mai exagereze, așa că le va reduce consumul cu câte o vafă în fiecare lună. Astfel nu va slăbi – va continua să se îngrașe, dar într-un ritm mai lent. Același lucru este valabil și pentru inflație.

Citiți mai multe despre acest subiect: Rezerva Federală se așteaptă la o inflație ridicată. Cum va afecta acest lucru prețul aurului

Chiar dacă Banca Centrală va încheia programul de relaxare cantitativă la jumătatea anului 2022, creșterea masei monetare va continua. Prin urmare, vârful inflației va rămâne cu noi mai mult decât era de așteptat.

În timpul conferinței de presă care a urmat deciziei FOMC, Jerome Powell a recunoscut, de asemenea, că inflația va rămâne ridicată. Desigur, el nu a atribuit acest lucru politicilor Rezervei Federale, ci factorilor externi. Conform lui:

Așteptările noastre sunt că dificultățile și deficitele de aprovizionare vor continua să fie observate și anul viitor, în paralel cu o inflație mai ridicată. Pe măsură ce pandemia va fi depășită, barierele în aprovizionare vor începe să dispară, vom avea parte de creștere economică, iar în acest proces inflația va scădea de la nivelurile actuale.

De ce vedem atât o inflație ridicată, cât și un preț scăzut al aurului?

Un studiu al așteptărilor cu privire la inflație de la Universitatea din Michigan arată că, potrivit respondenților, inflația va fi de 4,8% anul viitor. Aceasta este cea mai mare prognoză din august 2009. Prin urmare, în multe locuri din lume, inclusiv România și Bulgaria, există o cerere foarte mare de aur de investiții. Acest lucru a făcut imposibil ca rafinăriile să producă pe măsura cererii.

Infografic 2: Inflația așteptată în următoarele 12 luni și indicele prețurilor de consum


Citiți mai multe despre acest subiect: Oferta de bani din România și Bulgaria a crescut cel mai rapid de la începutul crizei

În ultimele săptămâni, prețul aurului nu a reușit în mod constant să rămână peste 1.800 de dolari pe uncie. Motivul este foarte simplu. Valoarea metalului prețios se formează la bursa COMEX din New York. O regulă de bază de pe Wall Street este: „Nu te lupta cu Rezerva Federală”. În traducere, dacă Banca Centrală susține că se va „confrunta cu inflația”, investitorii nu ar trebui să se aștepte la nimic diferit (nimic din ceea ce definește incorect „inflația”).

Citiți mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Deși oamenii cumpără aur de investiții pentru a se proteja de colapsul puterii lor de cumpărare, comercianții profesioniști care modelează prețul aurului, așteaptă în continuare ca inflația să dispară, crezând în Rezerva Federală. Prin urmare, în viitorul apropiat, prețul aurului poate rămâne stabil fără fluctuații imediate. Viitorul acestuia va depinde de momentul în care Wall Street își va da seama că inflația va dura mult mai mult, precum și de prezentarea unor instrumente alternative, cum ar fi titlurile de stat americane.

Vine stagflația?

Mai trebuie să ținem cont de ceva. Așteptările investitorilor privind inflația nu sunt luate în considerare în vid. Ele sunt legate de așteptările de creștere economică. În acest moment, Statele Unite sunt departe de a ne oferi un model de economie în redresare constantă. În primul rând, țara a înregistrat cel mai mare deficit comercial din istorie. Aceasta înseamnă că Statele Unite pur și simplu imprimă dolari pentru a cumpăra ceea ce se produce în străinătate, în loc să producă singuri.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum influențează producția economia și ce se întâmplă în situații de criză

În al doilea rând, creșterea economică a încetinit semnificativ în al doilea trimestru – la doar 2% pe o bază anuală. În trimestrul precedent, creșterea SUA a fost de peste 3 ori mai mare. Din nou, nu avem un indicator al unei economii stabile.

În al treilea rând, în Statele Unite se adoptă politici din ce în ce mai costisitoare și grandioase. Este nevoie de fonduri. Din moment ce ele nu pot veni prin taxe, mai ales în condițiile în care și fără noi angajamente, bugetul este mereu deficitar, singurul loc care le poate finanța este presa de făcut bani a Rezervei Federale.

Dacă investitorii își vor da seama că politicile lor actuale nu vor menține inflația pe linia de plutire și că creșterea economică este departe, prognoza pentru creșterea prețului aurului la 3.000 de dolari pe uncie făcută săptămâna trecută de veteranul David Garofalo, poate părea un scenariu din ce în ce mai probabil.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 6 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești