Adaugă alertă de preț

Economiștii se așteaptă ca programul de relaxare cantitativă să se micșoreze, dar poate Rezerva Federală să o facă?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 16.08.2021
Preț aur (XAU-RON)
10854 RON/oz
  
+ 65 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Aproape 65% dintre economiști (28 din 43) intervievați de Reuters se așteaptă ca Rezerva Federală SUA să anunțe că va micșora al patrulea program de relaxare cantitativă în septembrie. De asemenea, 42% dintre respondenți nu cred că începutul va fi observat înainte de luna decembrie a acestui an și 50% prezic că banca centrală va încheia acest program între sfârșitul anului 2022 și sfârșitul anului 2023.

Predicțiile lor au la bază doi factori. Pe de o parte, indicele prețurilor de consum în luna iulie a rămas la 5,4% anual. Astfel, aceasta a devenit a șaptea lună consecutivă în care indicatorul depășește așteptările analiștilor. Rezerva Federală a declarat inițial că se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să depășească „ușor” 2%. Acum este de peste două ori ținta băncii centrale și este de așteptat să își respecte promisiunea și să înceapă reducerea programelor de relaxare cantitativă.

Pe de altă parte, tot în luna iulie, numărul de angajați noi a crescut cu 943.000. Într-un alt articol am subliniat căror factori se datorează acest lucru și de ce acest număr este foarte înșelător pentru starea economiei. În orice caz, economiștii chestionați de Reuters au ținut cont, fără îndoială, de acest lucru.

Citiți mai multe despre acest subiect: De ce am asistat la o prăbușire a prețului aurului

În același studiu, 57% dintre cei intervievați prognozează că șomajul va rămâne peste nivelurile pre-pandemice cel puțin și anul viitor, iar 30% cred că va rămâne mai mare cel puțin în următorii doi ani.

Mai multe considerații pentru programul de relaxare cantitativă

Când vorbim despre programul de relaxare cantitativă și despre obiectivele față de care este modulat, trebuie să avem în vedere cel puțin câteva lucruri:

  • Programul de facilitare cantitativă a început în 2019.

Programul de relaxare cantitativă nu a fost anunțat la în timpul pandemiei, ci în septembrie 2019, adică. atunci când economia SUA ar fi trebuit să fie la un punct maxim. De fapt, doar acest fapt dovedește că creșterea realizată după criza financiară din 2008 este complet nesustenabilă și dependentă de tipărirea continuă a banilor.

Citiți mai multe despre subiect: Credit și datorie I: droguri care ucid economia modernă

Același lucru este valabil și pentru scăderea ratei dobânzii cheie. Când Rezerva Federală a început să o crească în 2018, piețele de valori au suferit o ajustare. Drept urmare, a fost eliminat de trei ori înainte de criza declanșată de Covid19.

  • Bancherii centrali tind să modifice țintele pentru a nu opri programele de tipărire a banilor …

Oficialii băncilor centrale sunt conștienți de faptul că, dacă reduc sau suspendă programele de relaxare cantitativă, economiile dependente de banii tipăriți vor intra din nou în recesiune. Prin urmare, schimbă condițiile de modificare a acestor programe.

Vedeți mai multe despre subiect: Noua țintă de inflație a BCE și scăderea puterii noastre de cumpărare

Acest lucru este valabil atât pentru BCE (am descris de ce în articolul aferent de mai sus), cât și pentru Rezerva Federală. În ultimele câteva luni, ambele bănci și-au schimbat obiectivele de inflație de la „aproape dar sub 2%” la „obiectivele de inflație pe termen mediu de 2%”. În SUA, ținta este literalmente definită ca: „2% pe termen lung”. Desigur, expresiile „pe termen mediu” și „pe termen mai lung” pot însemna orice perioadă de timp doresc autoritățile de reglementare. Nu sunt specificate nicăieri ca număr exact de luni sau ani.

  • … Și să manipuleze modul de calcul al „inflației”

Nu în ultimul rând, autoritățile de reglementare schimbă frecvent modul în care măsoară „inflația”. De exemplu, într-una dintre cele mai recente ajustări, Rezerva Federală a decis să nu ia în considerare modificările prețurilor la combustibili și alimente. Măsura utilizată de banca centrală se numește „indicele de preț al cheltuielilor de consum personal”. Scopul acestei mișcări a fost, desigur, reducerea valorii „inflației”. Prin urmare, în timp ce în iunie și iulie indicele armonizat al prețurilor de consum a crescut cu 5,4%, cheltuielile de consum personal au crescut cu 4%.

Citiți mai multe despre subiect: Subminarea banilor: de ce este tipărită o sumă record și, potrivit băncilor centrale, nu există inflație

Pe blogul Tavex am publicat o serie de articole despre legătura dintre subminarea puterii de cumpărare a banilor și manipularea indicilor prețurilor de consum, inclusiv de ce și cum se face acest lucru și unde dispare inflația.

Poate rezerva Federală să reducă cu adevărat relaxarea cantitativă?

Pe scurt, da, această mișcare fiind de competența conducerii băncii. Însă, realitatea ne arată că acest lucru este puțin probabil, mai ales dacă vorbim despre perioade mai lungi de timp și mai ales într-un ritm drastic.

Mai degrabă se va întâmpla următorul scenariu : Rezerva Federală își va micșora ușor programul de relaxare cantitativă, piețele bursiere, împrumuturile și economia vor suferi o ajustare, iar banca centrală va veni cu un motiv pentru tipărirea banilor. Acesta este exact scenariul pe care l-am văzut în 2018. Se știe că, istoric vorbind, Rezerva Federală tinde să sacrifice puterea de cumpărare a dolarului, nu iluzia creșterii economice.

Infografic: Relația dintre burse și ratele dobânzii cheie și între oferta de bani, inflație și cheltuielile guvernului SUA


Sursa: Rezerva Federală St. Louis

Iată trei considerații cu privire la acest subiect.

Bursele de valori

După cum se știe, ultima dată când piețele bursiere s-au confruntat cu o ușoară creștere a ratelor dobânzilor, au suferit o ajustare. Am discutat deja ce s-a întâmplat atunci în alt articol.

Cheltuieli guvernamentale

Cu doar câteva zile în urmă, Senatul a aprobat cel mai mare plan de infrastructură din istoria SUA. Se ridică la 1 trilion. dolari și este susținut de ambele partide politice. Cu toate acestea, infrastructura este doar începutul. Democrații, care sunt cunoscuți pentru cheltuielile lor gigantice, vor dori în continuare să cheltuiască pentru activități și mai mari. De exemplu, se așteaptă ca „noua afacere verde” să coste aproximativ 100 de miliarde de dolari în doar un deceniu.

Singurul motiv pentru care autoritățile lumii și-ar putea permite cheltuielile fără precedent la care am asistat în ultimul an și jumătate a fost faptul că băncile centrale au monetizat datoria. Cu toate acestea, după sfârșitul crizei, a devenit clar că costurile nu vor scădea deloc. Dimpotrivă, guvernul vrea să cheltuiască și mai mult.

Nimeni nu poate ajuta acest lucru, cu excepția bancherilor centrali – instituțiile private, dacă pot, nu investesc în titluri de stat, deoarece randamentul lor real este negative. Și nu avem niciun motiv să ne așteptăm că vor face altceva decât să ofere sprijin necondiționat politicienilor.

Mandatul lui Jerome Powell

Mandatul lui Powell expiră anul viitor. Aceasta înseamnă că președintele american Joe Biden își va putea alege succesorul. Probabil că singurul criteriu care va fi luat în considerare este: cine va fi dispus să tipărească cei mai mulți bani. Prin urmare, dacă Powell vrea să-și mențină poziția confortabilă, va trebui să depășească așteptările. Să nu uităm că a fost numit președinte al Rezervei Federale de Trump, care este o persoană non grata la Washington, ceea ce va cântări, probabil, în detrimentul realegerii lui Powell anul viitor.

Concluzie

Nu există niciun motiv să ne așteptăm ca băncile centrale să oprească tipărirea masivă a banilor. Dimpotrivă, mai au în față proiecte politice de anvergură, care așteaptă banii pe care i-au creat.

Chiar dacă Rezerva Federală se ține de cuvânt și anunță că va micșora programul de relaxare cantitativă, rămâne de văzut când se va întâmpla acest lucru și dacă banca centrală nu va adăuga multe condiții suplimentare (ceea ce s-a și întâmplat deja). Nu în ultimul rând, chiar dacă tipărirea banilor va fi ușor mai mică și / sau va crește ușor rata dobânzii cheie, va fi un fenomen de tranziție, spre deosebire de inflație. Pentru că astăzi, băncile centrale nu pot și nu vor să facă așa ceva atunci când economiile, precum dependenții de droguri, așteaptă următoarea doză de injecții financiare.

Preț aur (XAU-RON)
10854 RON/oz
  
+ 65 RON
Preț argint (XAG-RON)
127 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești