Adaugă alertă de preț

Prețul aurului a ajuns la 1800 de dolari pe uncie troy, Jack Dorsey se așteaptă la hiperinflație

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 26.10.2021
Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
- 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 1 RON

Deși prețul aurului nu a debutat foarte bine în ultima săptămână, a reușit apoi să depășească pragul de 1.800 de dolari pe uncie. La momentul redactării articolului, prețul futures al aurului, cu livrare în decembrie, a înregistrat o creștere de 0,8%, până la 1810,6 dolari pe uncie.

Creșterea galopantă a prețului aurului a fost oprită la sfârșitul săptămânii trecute de 2 discursuri. Vineri, 22 octombrie, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a participat la o conferință găzduită de Banca de Rezervă din Africa de Sud. El a subliniat că banca centrală va începe restrângerea programelor de relaxare cantitativă, așa cum era planificat, până la sfârșitul anului. Se estimează că această contracție se va încheia la jumătatea anului 2022.

Citiți mai multe despre acest subiect: Economiștii se așteaptă ca programul de relaxare cantitativă să se micșoreze, dar poate Rezerva Federală să o facă?

Duminică, 24 octombrie, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a subliniat, de asemenea, că inflația ar putea fi controlată. Cu toate acestea, într-un interviu acordat, tot duminică, la CNN, ea a spus că indicele prețurilor de consum va rămâne ridicat în 2022:

Nu cred că vom pierde controlul asupra inflației. Inflația va rămâne ridicată anul viitor din cauza celor întâmplate deja. Dar mă aștept la îmbunătățiri până la jumătatea lui 2022… și în a doua jumătate.

De ce crește prețul aurului?

Cu toate acestea, comentariile înalților oficiali americani par să nu fi reușit să convingă piețele că inflația este sub control. La începutul anului, Powell a susținut că creșterea prețurilor va fi „temporară”. În martie, când creșterea indicelui prețurilor de consum a fost de 2,6%, piețele tindeau să creadă o astfel de opinie, însă ulterior acest lucru a devenit din ce în ce mai dificil.

Tabel: Rata anuală de creștere a prețurilor de consum de la începutul anului 2021

Luna Rata de creștere
Ianuarie 1,4%
Februarie 1,7%
Martie 2,6%
Aprilie 4,2%
Mai 5%
Iunie 5,4%
Iulie 5,4%
August 5,3%
Septembrie 5,4%

Sursa: Departamentul Muncii din SUA

Mai mult, în fiecare lună  martie de până acum, indicele prețurilor de consum a crescut mai repede decât se așteaptau analiștii. Dacă ritmul de creștere continua la fel și  în ultimele 3 luni ale anului, Statele Unite vor fi martore la cea mai mare inflație din 1990. La acea vreme, rata sa anuală era de 5,4%.

Citiți mai multe despre acest subiect: Jerome Powell: Inflația ridicată se va menține mai mult decât era de așteptat

În lumina tipăririi fără precedent a banilor, care este definiția economică a „inflației”, nu este surprinzător că piețele se așteaptă din ce în ce mai mult ca puterea de cumpărare a dolarului să continue să se prăbușească. Așteptările de inflație ridicată sunt în prezent favorabile pentru prețul aurului.

Jack Dorsey se așteaptă la hiperinflație

Susținerea prognozelor de inflație vine din ce în ce mai mult din lumea afacerilor. În ultimele zile, 2 giganți din producția de bunuri de larg consum – Unilever (al cărui portofoliu include Persil, Axe, Dove, Domestos, Cif, Omo, Cocolino etc.) și Procter&Gamble (Pampers, Ariel, Tide, Gillette, Head&Shoulders etc.) au precizat că vor fi obligați să crească prețurile.

Potrivit CEO-ului Unilever, Graham Pitcutley, inflația va fi mai mare în 2022 decât în ​​2021. Procter&Gamble este forțată să crească prețurile la categoriile de produse pentru igiena orală, îngrijirea pielii și bărbierit.

Mark Bitzer, directorul executiv al Whirlpool, a spus, de asemenea, că nu se așteaptă ca inflația să se reducă. El a declarat pentru Yahoo Finance Live:

Oamenii au definiții diferite ale „inflației de tranziție”. Nu sunt sigur de cât timp s-a înțeles asta. Cred că, în contextul inflaționist actual, vom continua să experimentăm prețuri mai mari o perioadă lungă de timp. Inflația nu va dispărea brusc și trebuie să fim pregătiți pentru asta.

Antreprenorilor care vorbesc despre inflație li s-a alăturat și fondatorul Twitter, Jack Dorsey. Spre deosebire de ceilalți, el este însă mult mai emfatic. Potrivit acestuia, lumea se află deja într-o stare de hiperinflație.

El a adăugat ulterior că hiperinflația se va răspândi mai întâi în Statele Unite și apoi în restul lumii.

Cât va crește prețul aurului

Prețul aurului a crescut în mod tradițional în așteptarea unei inflații ridicate. Acest lucru se datorează faptului că aurul a fost întotdeauna văzut, din punct de vedere istoric, ca un mijloc de protecție împotriva devalorizării banilor. Opinii similare sunt observate astăzi – din Venezuela, în Turcia, până în Germania.

În ultimul său raport zilnic privind prezentarea mărfurilor, analistul Commerzbank, Daniel Brisman, a confirmat această logică. Potrivit acestuia, la sfârșitul săptămânii trecute, așteptările piețelor privind inflația au atins nivelul maxim din ultimii 9 ani. Așteptările inflaționiste pe termen lung în zona euro au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Brisman a mai afirmat că:

Aurul, ca mijloc de păstrare a valorii, trebuie să profite de acest lucru. Vineri, aurul a beneficiat de faptul că au fost depășite valori medii mobile semnificative pe 100 și 200 de zile, ceea ce a dus probabil la o cumpărare tehnică.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit Suisse: Ne așteptăm ca prețul aurului să crească cu 7%

Deși analistul de la Commerzbank nu se raportează la un preț estimat specific al aurului, două dintre cele mai mari nume din industria auriferă mondială se așteaptă ca valoarea acestuia să crească. Într-un interviu pentru Bloomberg, CEO-ul Goldcorp, David Garofalo, a afirmat că metalul prețios aproape se va dubla:

Vorbesc despre următoarele câteva luni. Astfel de reacții sunt de obicei imediate și violente. De aceea, sunt încrezător că prețul aurului va crește la 3000 de dolari uncia în câteva luni, nu câțiva ani.

Rob McEwan, care, ca și Garofalo, a fost director al Goldcorp, se așteaptă la o creștere și mai drastică a prețului aurului – până la 5000 de dolari pe uncie troy. El este de asemenea de părere că:

Nu vorbim doar despre dolar. Toate monedele cumpără mai puțin astăzi decât acum un an. Pentru mine, acesta este un fenomen fără precedent în viețile noastre, care va afecta puterea de cumpărare a monedelor din întreaga lume.

Preț aur (XAU-RON)
10991 RON/oz
  
- 5 RON
Preț argint (XAG-RON)
140 RON/oz
  
- 1 RON

Poate vrei să citești