Adaugă alertă de preț

Credit Suisse: ne așteptăm ca prețul aurului să crească cu 7%

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 29.07.2021
Preț aur (XAU-RON)
10731 RON/oz
  
- 61 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON
Lingouri de aur de investiții Credit Suisse de 5 uncii

Având în vedere factorii din piață care determină prețul aurului, ne așteptăm la o creștere a cu 7%, a declarat strategul șef al Credit Suisse, Andrew Garthwaite, într-o scrisoare recentă adresată investitorilor. El subliniază rolul aurului ca salvator al puterii de cumpărare. Potrivit lui Garthwaite:

Aurul este o asigurare împotriva îndatorării financiare excepționale.

Strategul de la Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă din Elveția în ceea ce privește activele, se concentrează pe acțiunile companiilor miniere de aur și pe prețul aurului fizic. Acestea sunt argumentele cu care își justifică opinia că prețul aurului este mai mic decât ar trebui să fie.

Valoarea redusă a acțiunilor companiilor miniere de aur

Prețul acțiunilor companiilor miniere de aur poate fi folosit ca un ghid orientativ pentru prețul aurului. Potrivit lui Garwight, există în prezent doi indicatori puternici care arată că acțiunile companiilor miniere de aur sunt subevaluate.

Primul indicator este reprezentat de norma prețului acțiunilor în raport cu profitabilitatea acestora. Acesta mai e numit și „multiplicator de preț”, permițând determinarea performanței acțiunilor unei companii din sector în comparație cu altele.

Citiți mai multe despre acest subiect: Care este prețul real al aurului?

Analiza Credit Suisse arată că, în prezent, companiile miniere tranzacționează aurul pe piață cu o reducere de 25% în ansamblu. De obicei, acestea sunt schimbate cu o primă de 30%.

Faptul că acțiunile companiilor miniere de aur sunt subevaluate poate fi văzut din indicele Arca Gold Miners de pe bursa din New York.

Graficul 1: Indicele companiilor miniere de aur de pe bursa din New York

Indicele companiilor miniere de aur de pe bursa din New York

Sursa: Bursa de Valori din New York

Al doilea indicator este norma prețului acțiunilor în raport cu valoarea lor contabilă. După apogeul de la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, indicatorul a crescut cu 40% din media pieței mondiale, astăzi fiind cu 5% sub această medie.

Cu toate acestea, banca notează că unele acțiuni au performanțe mai bune decât media pieței. Printre ele sunt incluse Newcrest Mining, Endeavour Mining, Perseus, Barrick Gold, Kinross Gold și alții.

Prețul aurului fizic

Garthwight subliniază că prețul aurului fizic este în prezent la unul dintre cele mai scăzute niveluri față de argint din ultimul deceniu. În termeni absoluți, aurul este sub vârful său din 2011.

Graficul 2: Raportul dintre aur și argint

Raportul dintre aur și argint

Sursa: Calcule proprii

În plus, performanța aurului față de metalele industriale este una slabă. Valoarea sa în comparație cu această categorie de produse a scăzut la un nivel minim în decurs de trei ani. În 2020, raportul dintre metalele prețioase și metalele industriale a atins cel mai înalt punct din istorie. Acest lucru nu este surprinzător, dat fiind faptul că atunci aurul a atins un record absolut.

Prețul aurului și dobânzile la obligațiunile americane

După cum am arătat anterior, unul dintre factorii importanți cu impact asupra prețului aurului este rata dobânzii la obligațiunile de stat din SUA. În raportul său, Garthwaite a subliniat și legătura dintre cele două. Potrivit acestuia, există în prezent dinamici adecvate pentru creșterea prețului metalului prețios.

Motivul este că, deși rata dobânzii la obligațiuni a scăzut, până acum nu am asistat la o creștere corespunzătoare a prețului aurului. Există un decalaj de timp. Având în vedere legătura dintre cele două, în acest moment aurul ar trebui să fie cu 5% mai scump doar datorită relației sale cu titlurile de stat.

Citiți mai multe despre acest subiect: Când prețul scade este momentul oportun pentru investiții în aur, fapt dovedit de acțiunile fondurilor

Strategul Credit Suisse mențiionează și un alt fenomen care determină prețul aurului. Cu cât investitorii se așteaptă să crească inflația, cu atât vor căuta mai multe instrumente pentru a se proteja împotriva ei. În acest sens, aurul este un mijloc popular de protejare a puterii de cumpărare.

Dolarul va continua să se deprecieze

Credit Suisse prezice că dolarul SUA își va pierde forța în fața altor valute. Motivul este că Uniunea Europeană are un surplus ridicat de cont curent în comparație cu Statele Unite. Ultima dată când s-a observat acest lucru, euro a fost cu 30% mai scump față de dolar decât este astăzi.

În același timp, deficitul SUA este imens, iar datoria netă a guvernului se ridică la 70% din PIB. Această dinamică este observată în multe alte țări.

Concluzia lui Andrew Garthwaite este următoarea:

Nivelul datoriei publice, al deficitelor și al îndatorării corporative este extrem de mare. Continuăm să credem că, dacă ratele dobânzilor la titlurile de stat din SUA vor crește peste zero, ar putea genera temeri cu privire la o criză a datoriilor și ar putea duce la vânzarea acțiunilor și la creșterea investițiilor în aur. Aceste acțiuni vor determina Rezerva Federală să ofere un răspuns care va manipula ratele reale ale dobânzilor la datorii (și va deprecia moneda).

În curând, veți putea citi analiza noastră despre starea datoriilor globale pe blogul Tavex. De asemenea, poți citi articolul complet în noul număr al Golden Gazette, distribuit în birourile Tavex.

Băncile centrale promovează politici de cumpărare a aurului

Nu în ultimul rând, Credit Suisse prezice că băncile centrale își vor spori politicile de cumpărare a aurului. O astfel de prognoză nu este nouă pentru cititorii blogului Tavex. Instituții din întreaga lume, din Bolivia, Polonia, Ungaria și chiar Serbia, fac mișcări similare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Consiliul Mondial al Aurului: Băncile Centrale vor continua să cumpere aur

Având în vedere toate acestea, Garthwaite prezice exact cât de mult va crește cererea de la băncile centrale:

Credem că devalorizarea monedelor va încuraja băncile centrale să sporească politicile de cumpărare a aurului. Acestea reprezintă 12% din cererea sa. Dacă băncile centrale au rezerve de aur de cel puțin 10%, atunci cererea de aur va crește de 1,6 ori, conform estimărilor noastre.

Luând în calcul toate acestea, una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street prezice o creștere a prețului aurului. Dacă aceste predicții se vor împlini, prețul aurului va crește la aproximativ 3.000 de dolari pe uncie.

Preț aur (XAU-RON)
10731 RON/oz
  
- 61 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 2 RON

Poate vrei să citești