Adaugă alertă de preț

Bolivia începe să cumpere aur din nou

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 28.06.2021
Preț aur (XAU-RON)
10742 RON/oz
  
- 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON
Achizițiile de aur ale Boliviei

Politica de cumpărare a aurului a autorităților din Bolivia nu este o noutate. La începutul lunii iunie 2021, Banca sa Centrală deținea 42,5 tone de aur. Asta o situează pe locul 51 în clasamentul țărilor după rezervele de aur, cu 17 poziții mai jos față de România, ale cărei rezerve de aur sunt de 104 tone. Ca pondere din toate rezervele Boliviei, aurul formează 52,6%.

Chiar și așa, Bolivia vrea să cumpere și mai mult aur. Președintele Luis Arca Catacora a anunțat pe Twitter despre lansarea unui proiect de lege care să permită Băncii Centrale să cumpere aur bolivian.

Președintele Luis Arca Catacora a anunțat pe Twitter despre lansarea unui proiect de lege care să permită Băncii Centrale să cumpere aur bolivian

În postarea lui Catacora citim:

Am demarat o inițiativă legislativă conform căreia Banca Centrală a Boliviei va cumpăra aurul produs în țara noastră pentru a-și consolida rezervele internaționale nete și a desfășura operațiuni pe piețele globale.

Cumpărarea aurului și industria locală

Dacă această propunere legislativă va fi adoptată, va avea un impact dublu asupra industriei aurifere locale. Pe de o parte, Banca Centrală va cumpăra aur la prețurile sale de piață. În același timp, rafinăriile și companiile miniere care vând aur statului vor primi scutiri de impozite. Acest lucru poate fi un stimulent pentru producătorii locali de aur.

Grafic : Exploatarea aurului în Bolivia

Exploatarea aurului în Bolivia

Sursa : Institututul Național de Statistică din Bolivia, Ministerul Minelor și Metalurgiei

Pe de altă parte, companiile din industrie vor putea exporta aur doar în baza unui certificat, pe care l-ar primi doar după ce autoritățile își ating target-ul referitor la rezervele de aur. Ceea ce poate reprezenta și un mare risc: respingerea investitorilor străini. Aceștia pot spune că aurul pe care îl produc este deja cvasi-naționalizat. În același timp însă, depind de politicile de cumpărare a aurului stabilite de autorități, care pot le pot bloca planurile de dezvoltare a afacerii.

Deși producția de aur din Bolivia nu pare mare în comparație cu alte țări, dacă Banca Centrală cumpără o mică parte din aceasta, rezervele sale vor putea crește relativ rapid.

De ce vrea Banca Centrală a Boliviei să cumpere aur?

Răspunsul la această întrebare vine din nou de la președintele Boliviei, care a explicat într-un alt tweet:

Adunarea legislativă plurinațională trebuie să ia în calcul că prețul aurului a crescut în ultimul deceniu și se așteaptă să crească în continuare. Banca Centrală a Boliviei trebuie să dispună de mecanisme și standarde pentru a pune în aplicare o politică eficientă de gestionare a rezervelor noastre, pentru ca #Bolivia să poată beneficia la maxim de ele.

Reprezentanții țării arată, verbal și faptic totodată, că aurul este cea mai bună soluție de a salva puterea de cumpărare în situații de criză. Ultimele acțiuni majore de cumpărare a aurului din Bolivia au avut loc imediat după Marea Recesiune. Autoritățile au cumpărat 7 tone de aur în 2010 și 2011, iar în 2013 au mai cumpărat încă 0,2 tone de aur. Se pare că acum urmează aceeași politică de cumpărare a aurului ca după ultima recesiune majoră.

Bolivia – o altă țară care caută să cumpere aur

În practică, Băncile Centrale din Europa Centrală și de Est împărtășesc același punct de vedere . Unele țări, precum Ungaria și Polonia, au pus pe pauză (sau intenționează să facă acest lucru) cumpărarea de aur. Rusia, pe de altă parte, s-a bazat pe aur ca fiind un activ pe care să îl poată folosi drept alternativă față de dolar. China a permis băncilor sale comerciale să cumpere aur nelimitat la începutul acestui an.

Cel mai recent studiu publicat de Consiliul Mondial al Aurului, cu privire la acțiunile băncilor centrale, arată că acestea vor continua să își mărească rezervele de aur până la sfârșitul anului. Bolivia pare să se alăture listei națiunilor care pariază pe cumpărarea aurului.

Preț aur (XAU-RON)
10742 RON/oz
  
- 52 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
- 3 RON

Poate vrei să citești