Adaugă alertă de preț

Aurul în 2023 – ce a fost și ce poate urma în 2024?

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Știri de Aur în data de 02.02.2024
Preț aur (XAU-RON)
11158 RON/oz
  
+ 84 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
+ 1 RON
Aur de investiții, aur 24k, aur pur, lingou de aur

Cererea globală de aur a înregistrat o creștere de 3% în 2023, comparat cu 2022, conform datelor Consiliului Mondial al Aurului. Această creștere a fost impulsionată de tensiuni geopolitice (continuarea războiului din Ucraina, și ulterior izbucnirea conflictului armat din Fâșia Gaza), de o perioadă încă inflaționistă, dobânzi la niveluri record, și inclusiv o panică a sistemului bancar de la începutul anului.

Mai multe despre subiect, aici: Ce s-a întâmplat în 2023?

Dar cererea de aur este un domeniu vast. Acoperă patru mari ramuri:

  • Investiții
  • Bijuterii
  • Rezerve ale băncilor centrale
  • Tehnologie

Haideți să vedem cum a evoluat piața de aur pe parcursul anului 2023 în fiecare dintre aceste patru domenii. Totodată, vom vedea și la ce ne putem aștepta din partea piețe aurului în 2024.

Aurul de investiții

Începem analiza cu piața de aur de investiții. Aceasta este definită de către Consiliul Mondial al Aurului ca fiind compusă din lingouri de aur și monede de aur, dar și ETF-uri care au ca activ de bază aurul fizic.

Lingouri și monede de aur de investiții

În ceea ce privește produsele de aur de investiții fizice, sub forma lingourilor și a monedelor de aur, cererea a scăzut în 2023 cu 3% față de 2022. Această scădere a fost impulsionată de o cerere aproape infimă în Europa și Statele Unite. La nivelul Europei, cererea de lingouri și monede de aur a scăzut cu un considerabil 59%, cele mai semnificative scăderi având loc în Germania (-75%) și Austria (-71%).

Fenomenul este ciudat, întrucât tocmai aceste două țări se aflau printre cele mai mari cumpărătoare de aur per cap de locuitor în 2022.

Mai multe despre subiect, aici: Ce țări cumpără cel mai mult aur de investiții?

Spre deosebire de vest, cele mai semnificative achiziții au avut loc în țările asiatice. Dintre acestea China se remarcă cel mai mult cu achiziții de aproape 280 de tone de aur sub formă de lingouri și monede, aproape un sfert din totalul de lingouri și monede de aur achiziționate în întregul an.

Este interesant de observat cum, deși anul 2020 a marcat o scădere generală în cererea pentru aurul fizic de investiții, țările asiatice continuă să păstreze un trend ascendent. În 2023, cererea la nivelul Asiei a crescut cu 12,5%, a treia cea mai mare creștere înregistrată din 2010 încoace.

ETF-uri de aur

În ceea ce privește aurul pe hârtie, evoluția cererii pentru acesta este similară cu cea a lingourilor și monedelor de aur de investiții. În Asia, au avut loc investiții considerabile în aceste instrumente, ceea ce s-a văzut printr-o creștere a deținerilor de aur de 16%.

Mai multe despre subiect, aici: Ce sunt fondurile de aur tranzacționate la bursă?

De partea cealaltă a spectrului, Europa (cu o scădere de 12%) și America de Nord (cu o scădere de 5%) s-au regăsit ca fiind codașii clasamentului. Scăderea această considerabilă a investițiilor atât în ETF-uri, cât și în aur de investiții fizic se datorează dificultăților economice de pe cele două continente – Europa și America de Nord.

Mai multe despre subiect, aici: Economiile europene devin stagnante

Germania, de exemplu, a înregistrat o scădere a produsul intern brut în 2023 de -0,3%. Aceasta este a cincea scădere înregistrată de la adoptarea monedei euro în 1999. Deși scăderea în sine poate părea infimă, Germania se confruntă cu o inflație de 2,9% în condiții de salarii stagnante, o scădere continuă a producției industriale (-4,8% anual, în noiembrie 2023), și birocrație excesivă pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Bijuteriile de aur

Cererea pentru bijuteriile de aur la nivel global a înregistrat o creștere infimă de patru tone (sau 0,18%) față de 2022. Totuși, valorile înregistrate în 2022 și 2023 sunt încă sub niveluri pre-pandemice. Această stagnare a fost influențată în mare parte de inflația din majoritatea țărilor dezvoltate și în dezvoltare.

Mai multe despre subiect, aici: Inflația în zona euro persistă

Cele mai semnificative scăderi în 2023 au avut loc în Coreea de Sud (-21%), Egipt (-17%) și Vietnam (-16%). Cauza acestor scăderi stă în devalorizarea monedelor din aceste țări care se manifestă prin rate ale inflației foarte ridicate.

În cazul Egiptului, lira egipteană a pierdut peste 40% în fața aurului doar în anul 2023. Dongul vietnamez a pierdut peste 16% din valoare față de aur, iar wonul sud-coreean a pierdut peste 18%.

Totuși, au existat țări care au înregistrat creșteri semnificative în cererea pentru bijuteriile de aur. Cea mai importantă a fost Sri Lanka, cu o creștere anuală a cererii pentru bijuterii de aur de 168%. Deși o creștere procentuală impresionantă, valoarea de 10,5 tone a revenit la niveluri pre-pandemice. Media anuală a achizițiilor de aur între 2014 și 2019 este de 9,8 tone (cu 6,7% mai puțin decât valoarea achizițiilor din 2023).

China a înregistrat o cerere în creștere de 12%, prin achiziții totale de 673 tone de bijuterii de aur. Conform Consiliului Mondial al Aurului, cele mai căutate bijuterii au fost cele de greutăți mai mici de 10 grame. Turcia a avut parte de o cerere masivă de aur, satisfacerea acesteia fiind realizată inclusiv prin bijuterii. Turcii au achiziționat un total de 41,9 tone de aur sub formă de bijuterii în 2023, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani. Cererea masivă a avut loc pe fondul lirei turcești din ce în ce mai devalorizate, cauzând una dintre cele mai ridicate rate ale inflației din lume.

Mai multe despre subiect, aici: De ce inflația în Turcia a depășit 80%?

India, liderul global în cererea pentru bijuterii de aur a avut parte de o scădere de 6% în 2023, față de 2022. Și în cazul Indiei, prețul ridicat al aurului a fost un impediment pentru achiziții. Predilecțiile asupra unei cereri mai mari în primul trimestru al anului 2024 sunt negative, deoarece zilele cu auspicii pentru nunți în această perioadă este în număr de 16, față de 28 de zile în T1 2023.

Rezervele de aur internaționale ale băncilor centrale

Multiplele creșteri semnificative ale prețului aurului nu au afectat însă impulsul continuu al băncilor centrale pentru a achiziționa aur. Pe parcursul întregului an, aceste instituții au achiziționat o cantitate de 1037 de tone de aur.

Acest eveniment marchează 2023 ca fiind al doilea an din istorie cu o cerere atât de ridicată pentru aur din partea băncilor centrale. Anul 2022 a fost cel care a marcat recordul istoric – 1082 tone de aur.

Cei mai mari cumpărători au fost Banca Populară Chineză (+225 tone, cea mai mare creștere din 1977) și Banca Națională a Poloniei (+130 tone, crescându-și rezervele de aur la 359 de tone). Această cerere semnificativă are loc în cadrul a două conflicte armate majore. Am putea spune că instituțiile se asigură de stabilitate în cazul extinderii acestor conflicte.

Mai multe despre subiect, aici: De ce cumpără Polonia cantități uriașe de aur?

În același timp, au avut loc repatrieri semnificative de aur din partea băncilor centrale. Dintr-un total de 57 de bănci centrale, 39 își dețineau o parte din rezervele de aur ale țării în țară, față de 28 în 2020, conform unui studiu Invesco din 2023.

Mai multe despre subiect, aici: Sondaj: băncile centrale își aduc acasă rezervele de aur

Motivul principal citat de instituții au fost „tensiuni globale”, cu referire la sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Aurul în tehnologie

Cererea de aur pentru tehnologie a scăzut cu 4% în 2023, comparat cu 2022. Scăderea a fost marcată de o cerere redusă pentru industriile dentare (-8%) și electronice (-4%).

Domeniul electronic este cel mai important în ceea ce privește cererea de aur pentru tehnologie, reprezentând peste 80% din aceasta. Astfel, scăderea cererii de aur pentru electronice are un impact mai semnificativ asupra acestei ramuri a nevoii pentru aur.

Scăderea în cerere pentru electronice a avut loc din cauza performanțelor reduse ale marilor companii producătoare de produse IT&C. În cazul Samsung, compania a înregistrat o scădere a profitului în al patrulea trimestru al anului 2023 de 35%. TSMC, cea mai mare companie de microcipuri din lume cu sediul în Taiwan, se așteaptă la o scădere de 23% a profitului pentru aceeași perioadă.

Aceste scăderi ale profiturilor au loc pe fondul cererii scăzute pentru aparatură electronică în rândul consumatorilor. Inflația generală la nivel global a constrâns bugetele multor familii, ceea ce a pus achizițiile de electronice pe ultimele locuri în lista priorităților. Cererea pentru telefoane mobile, de exemplu, a scăzut cu 5% față de 2022, conform unei analize Canalys.

Predilecții pentru anul 2024

În ceea ce privește anul 2024, Consiliul Mondial al Aurului consideră că cererea generală pentru aur va crește în continuare. Conform așteptărilor, această creștere va fi impulsionată de o revenire a pieței aurului de investiții. Vânzările ETF-urilor de aur se preconizează că vor scădea, întrucât sunt așteptate reduceri ale dobânzilor atât în SUA, cât și la nivelul Uniunii Europene. Aceste scăderi ar urma să direcționeze investitorii către aur, în detrimentul obligațiunilor guvernamentale.

Mai multe despre subiect, aici: Prețul aurului, dolarul și obligațiunile SUA

Achizițiile de aur ale băncilor centrale se așteaptă să scadă (cu peste 200 de tone, față de 2023, conform CMA), ceea ce ar readuce cererea mai aproape de media nivelurilor pre-pandemice de 500 de tone anual.

Cererea pentru bijuterii de aur e posibil să crească, în cazul în care inflația va continua să scadă. O stabilizare a prețurilor pe termen scurt ar putea impulsiona gospodăriile să achiziționeze mai mult aur sub formă de bijuterii.

Cât despre cererea de aur pentru domeniul tehnologic, așteptările sunt pozitive, datorită implicațiilor inteligenței artificiale (care necesită aur în producția de componente) și a creșterii în cererea de electronice. Conform Canalys, cererea de telefoane mobile va crește în 2024 cu 4% față de 2023. Desigur, și această creștere va avea loc în cazul în care inflația va scădea suficient.

Prețul aurului în 2024

Având în vedere estimările a trei reduceri a ratelor dobânzii de către Rezerva Federală (fiecare de câte 25 de puncte de bază) în a doua jumătate a anului, investitorii s-ar întoarce către aurul de investiții, în detrimentul obligațiunilor guvernamentale. Media prețului aurului în 2023 a fost de 1940,5 dolari per uncie troy, principalele creșteri având loc în trimestrele al doilea (1976 dolari per uncie) și al patrulea (1971 dolari per uncie). Conform predilecțiilor JPMorgan, până la finalul anului 2024, prețul aurului ar fi în medie de 2175 de dolar pe uncie. Comparat cu prețul actual de 2050 de dolari, ar avea loc o creștere de peste 6% a prețului.

Trimestru

Prețul mediu al aurului
T1 2024 $1950
T2 2024 $1940
T3 2024 $2100
T4 2024 $2175

 

În cazul în care Fed ajunge să reducă dobânzile cu mai mult de 75 de puncte de bază pe parcursul anului 2024, prețul aurului ar putea avea parte de câștiguri și mai mari. Un astfel de eveniment se datorează corelației inverse dintre randamentele obligațiunilor guvernamentale ale SUA și prețul aurului.

Concluzii

Anul 2023 a marcat aurul ca fiind un activ foarte atractiv. Deși cererea de aur fizic de investiții în Europa și SUA a scăzut semnificativ din cauza prețurilor bunurilor și serviciilor în creștere, piața generală a aurului este robustă.

Mai multe despre subiect, aici: Este aurul o investiție bună în vremuri de criză?

Băncile centrale au transmis un mesaj puternic prin achizițiile record, atât în 2022 cât și în 2023, și-anume că trăim vremuri de incertitudine ridicată. Două conflicte armate, un război al comerțului între China și SUA, tensiuni politice marcate de alegeri la nivel global (peste 70% din populația lumii mergând la vot în 2024), și bule în diverse clase de active.

Mai multe despre subiect, aici: Criza imobiliară a Statelor Unite

Anul 2024 va fi un an important din toate punctele vedere. Deși predilecțiile sunt sumbre, este important să acționăm rațional și să ne pregătim portofoliile de investiții pentru orice eveniment. Iar un activ care performează foarte bine în vremuri de incertitudine ridicată este aurul de investiții.

Preț aur (XAU-RON)
11158 RON/oz
  
+ 84 RON
Preț argint (XAG-RON)
145 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești