Adaugă alertă de preț

Prețul aurului, dolarul și obligațiunile SUA

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria Blog în data de 31.10.2023
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 10 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
Prețul aurului, creștere, aur de investiții

De la începutul lunii octombrie 2023, se înregistrează o tendință neobișnuită. Este vorba despre modul în care prețul aurului, indicele dolarului și randamentul obligațiunilor americane se mișcă în aceeași direcție. Cu toate acestea, chiar și având în vedere mișcarea ultimelor două, prețul aurului a depășit rezistența de la 2000 de dolari pe uncia troy. În euro, metalul galben a atins un maxim istoric.

Mai multe despre subiect, aici: Prețul aurului în euro a atins un maxim istoric

Spun că aceasta este o tendință neobișnuită, deoarece prețul aurului se află într-o relație inversă atât cu dolarul, cât și cu randamentul obligațiunilor americane. Așadar, să vedem ce se întâmplă pe aceste piețe financiare și la ce ne putem aștepta în următoarele luni.

Relația inversă

O relație inversă înseamnă că, dacă valoarea unui instrument crește, valoarea altui instrument scade. Acesta este cazul prețului aurului în comparație cu dolarul și randamentul obligațiunilor americane. Haideți să le verificăm una câte una.

Prețul aurului și indicele dolarului

Indicele dolarului (DXY) este un indice introdus în 1973 de către Rezerva Federală. Motivul principal a fost acela de a arăta că, în raport cu alte valute importante, dolarul american mai prezenta încă o anumită valoare. Acest lucru se datorează faptului că, în urmă cu doi ani, președintele de atunci al SUA, Richard Nixon, a eliminat dolarul de pe etalonul aur.

Mai multe despre subiect, aici: Lumea fără etalonul aur, după 5 decenii I: Efecte asupra finanțelor publice

Având în vedere că până în prezent dolarul american este moneda de rezervă mondială, marea majoritate a bunurilor și serviciilor sunt denominate în dolari. Același lucru este valabil și pentru mărfuri, printre care aurul și argintul.

Ori de câte ori indicele dolarului crește în valoare – ceea ce înseamnă că acesta se apreciază față de celelalte șase valute – prețul aurului și argintului tinde să scadă. Acest lucru se întâmplă deoarece dolarul a câștigat putere, iar aurul și argintul sunt acum măsurate în dolari apreciați. Cauzele pot fi multiple, cum ar fi:

  • Creșterea activității economice din SUA, ceea ce duce la deținerea de lichidități pentru diferite oportunități de investiții,
  • Perspective mai bune pentru economia SUA,
  • Plăți mai mari ale datoriilor externe denominate în dolari,
  • Bunuri și servicii mai ieftine, produse în SUA.

Dar nu cu acest lucru ne-am confruntat în ultima vreme. Indicele dolarului a crescut în mod constant în ultimele șase luni, fiind în prezent la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022. Prețul aurului se află, de asemenea, pe un trend ascendent. Acest lucru este valabil mai ales în cursul ultimei luni.

De la minimul ultimelor nouă luni, înregistrat pe 4 octombrie 2023, prețul aurului a crescut cu 10% în dolari. În alte valute importante, acesta atinge în mod constant niveluri istorice.

Prețul aurului și randamentul obligațiunilor americane

Relația inversă dintre prețul aurului și randamentul obligațiunilor de trezorerie americane este simplu de înțeles. Dar, mai întâi, să explicăm ce sunt randamentele obligațiunilor.

Randamentul obligațiunilor este rata pe care o obține un investitor atunci când cumpără titluri de datorie guvernamentale sau corporative (denumite în mod obișnuit obligațiuni). Cea mai mare piață de obligațiuni din lume este cea americană, cu o valoare de 51,3 trilioane de dolari în 2022. Pentru comparație, piața de obligațiuni din Europa este de 5,3 trilioane de dolari. Există o acceptare generală a faptului că guvernul SUA nu poate intra niciodată în incapacitate de plată a datoriei. Acesta este motivul pentru care obligațiunile și trezoreriile americane tind să aibă o cerere mare și motivul pentru care tind să fie considerate o investiție sigură.

Mai multe despre subiect, aici: Plafonul de îndatorare al SUA nu va fi suficient de mare

Rezerva Federală a crescut rata dobânzii de politică monetară din martie 2022. Randamentul titlurilor de Trezorerie pe 2 ani – utilizat ca reper pentru a măsura încrederea investitorilor în piața americană – se află la cel mai ridicat nivel din iunie 2006.

Ori de câte ori crește randamentul obligațiunilor americane, acest lucru afectează și prețul aurului, deoarece obligațiunile aduc un flux de numerar constant sub formă de dobândă, spre deosebire de aur, care nu plătește dobândă. În cazul în care randamentele obligațiunilor ajung să aducă randamente nete – ceea ce înseamnă că randamentele sunt peste rata inflației – investitorii ar putea să le prefere în locul aurului.

…totuși

Dar nu la acest lucru asistăm în prezent. Chiar dacă randamentele obligațiunilor americane sunt cu aproximativ 1.2 puncte procentuale mai mari decât rata inflației, prețul aurului depășește rezistența de 2.000 de dolari/uncie. Cu toate acestea, piața obligațiunilor americane dă semne de reziliență, până în prezent.

Potrivit lui Jim Grant, editor și analist financiar istoric la „Grant’s Interest Rate Observer”:

Se ridică posibilitatea interesantă că ne-am angajat pe o nouă piață bear a obligațiunilor.

Jim mai spune că aurul nu ar trebui să fie considerat ca o acoperire împotriva inflației, ci mai degrabă ca „o investiție în dezordinea monetară din lume”. El prezice că, din 2021, lumea se confruntă cu o piață bear a obligațiunilor, mai degrabă decât cu o piață bull.

De ce se mișcă prețul aurului în acest fel

Există două motive pentru care prețul aurului este în creștere, chiar dacă indicele dolarului și randamentul obligațiunilor americane sunt ridicate.

Primul este conflictul din Fâșia Gaza. După cum am menționat mai sus, prețul aurului a atins un minim al ultimelor nouă luni pe 4 octombrie. Pe 7 octombrie, au avut loc atacurile teroriste din Israel. Acest eveniment a sporit incertitudinea pe piețele financiare globale și în situația geopolitică, astfel că investitorii au început să caute unul dintre cele mai sigure active posibile – aurul.

Mai multe despre subiect, aici: Aurul de investiții strălucește în actuala criză financiară din SUA

În al doilea rând, nivelul crescând al datoriei publice a Statelor Unite. Din 2020, datoria publică din SUA a crescut cu 24,35%. Principalele motive pentru această datorie publică ridicată sunt creșterea plăților de dobânzi și cheltuielile excesive. În prezent, Trezoreria SUA emite noi obligațiuni pentru a-și achita obligațiile de plată restante. Din punct de vedere tehnic, ei plătesc datorie cu datorie.

Din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor și a împrumuturilor în creștere, până anul viitor, SUA va plăti 775 de miliarde de dolari doar pentru dobânzi. Aceasta este doar dobânda, fără a plăti împrumutul în sine. Suma reprezintă mai mult de 15% din toate veniturile fiscale federale.

Încotro se îndreaptă prețul aurului?

Având în vedere actuala incertitudine a piețelor financiare globale, marcată de instabilități geopolitice și fiscale, prețul aurului are șansa de a atinge valori istorice și în dolari. Acest lucru s-a întâmplat deja când este măsurat în euro, lire sterline, yeni japonezi, yuani chinezești, etc.

În prezent, Australia and New Zealand Banking Group, precum și UBS Group, preconizeazăprețul aurului va ajunge la 2.100 de dolari/uncie până la sfârșitul acestui an. Acest lucru ar marca un preț record în dolari.

Concluzii

Cele două anomalii ale pieței, între prețul aurului și indicele dolarului, precum și între prețul aurului și randamentul obligațiunilor americane, sunt rezultatul unei îngrijorări din ce în ce mai mari. Trebuie să ținem cont de faptul că în Europa a început o recesiune, dar nu și în Statele Unite. Acest lucru înseamnă că s-ar putea să nu fie luată în calcul în prețul aurului. Iar în timpul recesiunilor, aurul tinde să se comporte foarte bine.

Mai multe despre subiect, aici: Aurul – salvatorul puterii de cumpărare în situații de criză

În plus, chiar și inflația oficială continuă să crească la rate ridicate. Deoarece toată această instabilitate ne afectează situația financiară, trebuie să luăm deciziile corecte cu privire la ce să facem cu banii noștri.

Mai multe despre subiect, aici: Cât de mult să economisești în fiecare lună

Cel mai bun mod de a face acest lucru, este să ne educăm. Acesta este motivul pentru care administrăm grupul nostru de Facebook, unde oamenii pot discuta liber despre economie și finanțe. De asemenea, pentru că informația este putere, postăm zilnic principalele evenimente care afectează finanțele persoanelor fizice.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 10 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești