Adaugă alertă de preț

Prețul aurului în euro a atins un maxim istoric

Publicat de Daniel Voloscsuk în categoria News în data de 26.10.2023
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 10 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
Lingou din aur, euro, depreciere euro, inflație, valoare aur

În ultimele două zile, prețul aurului în euro a crescut constant, ajungând la cel mai ridicat preț înregistrat vreodată pe 26 octombrie 2023, de la introducerea monedei comune europene în 1999.

Mai multe despre acest subiect, aici: Cum ne afectează buzunarele deprecierea euro?

Nu doar euro își pierde puterea de cumpărare. Prețul aurului a atins maxime istorice în raport cu alte valute importante din întreaga lume. Să vedem care sunt cauzele principale ale acestei situații și la ce ne putem aștepta.

Subminarea euro

De când pandemia COVID-19 a lovit economia globală, țările europene se numără printre economiile care se redresează cel mai greu. Acest lucru este dovedit de încetinirea producției statelor membre ale UE, cum ar fi Germania, Franța și Italia – care împreună reprezintă 55% din economia uniunii.

Mai multe despre acest subiect, aici: Germania este într-o recesiune tehnică

Indicele Purchasing Managers’ Index – care măsoară așteptările antreprenorilor cu privire la performanța economiei – s-a situat sub pragul de 50 de puncte pe parcursul ultimelor cinci luni. Orice valoare sub 50 de puncte sugerează o contracție economică și o probabilitate mai ridicată de criză economică.

Inflația din Europa, cauzată de ratele dobânzilor scăzute în mod artificial și de tipărirea euro, continuă să facă ravagii și în economiile de pe continent.

Aurul și alte valute

Nu doar în termeni de euro a atins aurul cel mai ridicat preț. Așa cum am menționat anterior, același lucru este valabil pentru toate celelalte monede importante – cum ar fi lira sterlină, yuanul chinezesc, dolarul australian, yenul japonez și lira turcească. Dolarul american este singura excepție, din cauza diferitelor așteptări pe care investitorii le au din partea pieței americane.

Aceste valute se luptă pentru a-și menține puterea de cumpărare care le-a mai rămas. Dar adevărata lor valoare este reprezentată în termeni de uncii de aur. În cazul lirei sterline, aceasta a pierdut mai mult de 99% din valoarea sa față de aur din 1970 încoace.

Aurul strălucește, fiind una dintre singurele investiții sigure

În lumina acestor evenimente economice și a creșterii tensiunilor geopolitice, aurul de investiții este considerat unul dintre cele mai sigure instrumente de investiții de pe piață. Acest lucru este demonstrat de tendințe din întreaga lume, în special din SUA.

Mai multe despre subiect, aici: Aurul este pe locul 2 în topul activelor preferate de americani

În prezent, aurul este a doua cea mai căutată investiție de către americani, fiind chiar în urma proprietăților imobiliare. Alături de aur, argintul prezintă de asemenea performanțe deosebite, câștigând peste 12% în preț în ultimul an, în termeni de euro.

Aurul în vremuri de război

După invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, prețul aurului în toate valutele principale – euro, dolari americani, lire sterline, yeni japonezi, etc. – a atins maxime istorice.

În prezent, situația este similară cu războiul din Fâșia Gaza. De la izbucnirea conflictului, pe 7 octombrie, prețul aurului a atins maxime istorice în toate monedele majore, cu excepția dolarului american.

Potrivit lui Johan Palmberg, analist cantitativ principal la World Gold Council:

Aurul – cel mai probabil prin intermediul fluxurilor investiționale – reacționează la riscul geopolitic ridicat.

Politicile actuale ale băncilor centrale exercită presiuni atât asupra gospodăriilor, cât și asupra întreprinderilor. În cazul ambelor, menținerea costurilor din ce în ce mai mari este o povară a ultimilor doi ani.

Concluzii

Băncile centrale din întreaga lume – Balcanii nefiind o excepție – distrug puterea de cumpărare a monedelor lor. Politicile lor monetare sunt cele care duc la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor, precum și a mărfurilor. Iar europenii resimt deja greutățile unui nivel de trai mai scump.

Mai multe pe această temă, aici: Adevărata față a inflației

Nu este vorba că aurul (sau argintul, de altfel) se apreciază în valoare. Monedele fiat își pierd valoarea în mod constant. Acest lucru se întâmplă de când dolarul a fost scos de pe etalonul aur, ceea ce a dus la economii care au fost distruse de decizii monetare defectuoase.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 10 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești