Adaugă alertă de preț

Cum ne afectează buzunarele deprecierea euro?

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Finanțe personale în data de 13.07.2022
Preț aur (XAU-RON)
10777 RON/oz
  
+ 45 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Încă de la începutul anului, euro se numără printre cele mai slab performante valute. A pierdut aproape 11,6 % față de dolarul american în șase luni. La momentul redactării acestui articol, ajunsese la paritate 1,00655 USD per euro – cea mai scăzută valoare din noiembrie 2002. Din luna mai a anului trecut, euro s-a depreciat cu 17,5% față de dolar, iar de la ultima criză – cu 33%.

Din mai 2021, în raport cu dolarul, euro doar a scăzut. În continuare, vom afla motivul prăbușiri recente a monedei euro, ce înseamnă acest lucru pentru consumatori și economie, dar și cât va dura această scădere.

Euro care se depreciază

Motivul fundamental al scăderii puterii de cumpărare a unei monede este tipărirea în cantități mari de către băncile centrale. O creștere a masei monetare se numește inflație. Creșterea prețurilor pentru utilizatorii finali este doar una dintre manifestările sale.

Citește mai multe despre acest subiect: Ce este inflația

Tipărirea banilor nu este singurul factor care influențează valoarea euro. Cursul de schimb EUR/USD este afectat de modificările cererii și ofertei pentru fiecare monedă din perechea valutară. Când cererea globală de dolari crește și nu există nicio modificare a cererii pentru euro, dolarul devine mai scump față de euro. Odată cu o scădere simultană a cererii de euro și o creștere a cererii de dolari, așa cum este cazul în acest moment, deprecierea euro este și mai rapidă.

Infografic 1: Imprimarea banilor, inflația și modificările perechilor valutare


Situația este similară pentru francul elvețian, văzut ca o monedă de refugiu de către piețe, deși își pierde progresiv puterea de cumpărare. Doar că devalorizarea francului elvețian are loc mai lent decât cea a euro. Deși Banca Națională Elvețiană a anunțat anterior că nu va permite ca francul să se aprecieze, de la începutul lunii iunie, valoarea acestuia a crescut semnificativ. La momentul redactării acestui articol, francul are cea mai mare valoare raportat la euro din 2015 și până în prezent.

De ce scade euro față de dolar și franc elvețian

Piețele se îndepărtează de euro și se îndreaptă către alte valute, precum dolarul american și francul elvețian, din mai multe motive. În primul rând, cel mai grav conflict armat de după cel de-al Doilea Război Mondial are loc la granița Uniunii Europene. Ostilitățile dintre Rusia și Ucraina durează de aproape șapte luni și acest lucru amenință aprovizionarea Europei cu energie. Există o creștere continuă a prețului energiei electrice, al gazelor și a altor materii prime. Astfel, se înrăutățesc perspectivele pentru economiile Europei chiar înainte ca Banca Centrală Europeană (BCE) să înceapă chiar să crească rata principală a dobânzii.

Citește mai multe despre acest subiect: Va exista o criză economică în Europa din cauza creșterii ratelor dobânzilor

Interesant este că, fix înainte ca investitorii să înceapă să vorbească despre o posibilă criză, consumatorii din Europa au început să o simtă deja.

Infografic 2 : Indici ai încrederii consumatorilor


În al doilea rând, în afară de criza economică așteptată, care va fi probabil mai gravă decât cea din 2008, problemele pentru euro sunt create și de inacțiunea Băncii Centrale Europene. Celelalte instituții au început deja creșterea dobânzii principale. Acțiunile Rezervei Federale, ale Băncii Angliei și ale Băncii Naționale Elvețiene nu vor împiedica creșterea prețurilor. Dar măcar ei semnalează că încearcă.

Citește mai multe despre acest subiect: Puterea de cumpărare a Europei este protejată cu aur de investiții – iată cum

În treilea rând și foarte important, deficitul comercial din zona euro a crescut la un maxim istoric de 32,4 miliarde EURO. Acesta este un semn de slăbiciune a euro. În același timp, Germania, cea mai mare economie a Europei, prezintă o slăbiciune tot mai mare. Puteți afla mai multe despre acest subiect în grupul de Facebook „Gold Talks România.

Aceste tendințe negative determină piețele să pună următoarea întrebare:

“Dacă uniunea monetară se îndreaptă către o criză economică, care va slăbi moneda unică, așa cum s-a întâmplat după criza din 2008, iar Banca Centrală nu luptă împotriva inflației, care subminează și mai mult moneda, atunci de ce ar trebui să investesc în euro?”

Astfel, piețele se îndreaptă către activele percepute ca fiind mai sigure. În ceea ce privește valutele, investitorii favorizează clar dolarul și francul.

Ce înseamnă un euro ieftin pentru noi?

Efectele deprecierii euro sunt diferite pentru țările din Peninsula Balcanică, datorită particularităților sistemului monetar local. România și Serbia au cursuri de schimb flotante gestionate de banca centrală pentru monedele lor locale (leu românesc și dinar sârb). Ambele mențin un curs de schimb relativ stabil față de euro la 0,201 lei românești pe euro și, respectiv, 0,0085 dinari sârbi pe euro. Banca Națională a României are această politică din toamna lui 2021, iar Banca Națioală a Serbiei de la sfârșitul anului 2019. Bulgaria operează într-un consiliu valutar. Leva este legată de euro la un curs de schimb fix.

Deprecierea euro și impactul asupra României și a Serbiei

Cursul de schimb stabil al leului românesc şi al dinarului sârbesc faţă de euro înseamnă că efectele negative ale declinului euro se resimt în ambele ţări prin pierderea puterii de cumpărare. Puterea de cumpărare a populației locale scade din ce în ce mai repede. Acest lucru se poate observa chiar și în datele oficiale privind inflația. În România a ajuns la 14,4% (cea mai mare valoare din 2004), iar în Serbia – 10,4% (cea mai mare valoare din 2013).

Ambele țări sunt afectate de creșterea costului importurilor. La fel ca în Bulgaria, creșterea competitivității cauzată de deprecierea monedei este doar un miraj. Nu întâmplător deficitul comercial din România a atins cea mai mare valoare din istorie: -2,7 miliarde de euro. În Serbia, recordul este „mai moderat”. Deficitul comercial a crescut la aproape 1,3 miliarde de euro în februarie, cel mai mare nivel din 2008.

Menținerea unei rate flotante gestionate înseamnă că, dacă, de exemplu, dinarul începe să piardă puterea de cumpărare față de euro, Banca Națională a Serbiei trebuie să vândă din rezervele sale valutare. Exact asta face de la începutul anului. Vârful rezervelor sale valutare a fost atins în noiembrie 2021 – 17 miliarde de euro. De atunci, s-au redus la 13,9 miliarde de euro (în scădere cu 18%). În România, scăderea rezervelor valutare a fost mult mai mică: 1,2% din ianuarie.

Rezultatul este că în ambele țări puterea de cumpărare scade și rezervele valutare ale băncilor centrale se micșorează și ele. Rezidenții plătesc din ce în ce mai mult pentru importuri, în special din țările din afara zonei euro, ceea ce slăbește economiile.

Impactul asupra Bulgariei

Din cauza relației dintre euro și leva modificările prețului euro afectează direct puterea de cumpărare a bulgarilor. Atunci când euro se depreciază, importul de bunuri denominate în dolari devine mai scump. Standardele reale de trai sunt în scădere pentru că se pot cumpăra mai puține bunuri și servicii, mai ales în contextul tipăririi euro de către BCE. Evoluția monedei euro este unul dintre motivele pentru care inflația în Bulgaria este mai mare decât media europeană. Este încă mai jos decât periferia zonei euro.

Se crede că o monedă mai ieftină face economia mai competitivă. Logica este că, dacă îți devalorizezi banii, va fi mai profitabil pentru alte țări să cumpere bunurile produse de tine, ceea ce va duce la creștere economică. Datele pentru Bulgaria arată că nu este cazul. În primele patru luni ale anului 2022, exporturile au crescut, dar creșterea lor a fost semnificativ mai mică decât importurile, iar deficitul comercial a crescut de două ori și jumătate.

Tabel : Exportul, importul și soldul Bulgariei

 

Export Import Balanță comercială
ianuarie – aprilie 2021 21,5 miliarde BGN 23,2 miliarde BGN – 1,7 miliarde BGN
ianuarie – aprilie 2022 28,7 miliarde BGN 32,6 miliarde BGN – 3,8 miliarde BGN
Schimbare 29,3% 40,5% 123 %

Sursa : Institutul Bulgar de Statistica

Nu doar că un euro ieftin scade nivelul real de trai, ci afectează negativ și creșterea economică. Deficitul comercial în creștere este scăzut din produsul intern brut.

Pe termen lung, inflația ridicată reduce competitivitatea. Toate celelalte lucruri fiind egale, cu cât puterea de cumpărare scade mai mult, cu atât întreprinderile trebuie să crească prețurile și costurile salariale pentru a compensa. Efectul se va simți în viitor. Este puțin probabil să „scăpăm cu asta”. Economia bulgară depinde de investițiile străine directe. Nu și-au revenit niciodată după criza din 2008 și au rămas între 2,5 și 4,5% din PIB în ultimii 12 ani.

Rolul producției industriale

Principalele efecte ale deprecierii monedei euro sunt aceleași în toate cele trei țări balcanice, însă ele diferă prin câțiva parametri importanți, cum ar fi producția industrială. Aceasta este foarte importantă pentru oamenii de rând deoarece mai multe bunuri și servicii înseamnă un nivel de trai mai ridicat.

Citește mai multe despre acest subiect: Relația dintre producție și economie și evoluția ei pe timp de criză

În timp ce în România și Serbia indicatorul producției este în scădere, în Bulgaria a crescut cu 20,2% în mai – cea mai mare creștere din prima jumătate a anului 2021. În sine, acest lucru nu înseamnă că economia este înfloritoare deoarece am văzut vârfuri similare înainte și după criza economică din 2008.

Diferența poate fi explicată prin politica de dobândă a băncilor centrale. În Serbia, dobânda principală a început să crească în martie, în mai multe etape, de la 1 la 2,75%. Banca Națională a României a făcut o mișcare similară încă din octombrie 2021, ridicând valoarea dobânzii de la 1,25 la 4,75%. Cu cât creditul devine mai scump, cu atât este mai dificil să se creeze noi producții și să crească capacitățile existente.

Citește mai multe despre acest subiect: Bursă, aur și inflație: ce se întâmplă atunci când dobânda crește?

În Bulgaria, modificările ratelor dobânzilor urmează tiparul din zona euro. Prima creștere a ratei dobânzii principale din zona euro este așteptată în iulie. Prin urmare, ratele dobânzilor la împrumuturile corporative rămân scăzute, respectiv, finanțarea este ușor disponibilă pentru afaceri. Datele Băncii Naționale Bulgare confirmă această ipoteză. Rata dobânzii la împrumuturile corporative a scăzut în luna mai la 2,27% (în BGN) – cea mai mică valoare din istorie, iar creditarea este în creștere.

Citește mai multe despre acest subiect: Când ne așteptăm la o nouă bulă imobiliară și explozia acesteia?

Creșterea producției pare o veste bună. Însă, plasată în contextul dobânzilor extrem de scăzute care vor începe să crească în curând, Bulgaria s-ar putea confrunta cu aceeași situație ca România și Serbia. Apoi, pe lângă problemele legate de prăbușirea euro, va apărea încă o provocare – șomajul ridicat.

Cât timp se va deprecia euro?

Euro face parte din categoria banilor fiat și niciun activ nu îi garantează valoarea, așa că se poate prăbuși oricând la zero, cel puțin teoretic.

Citește mai multe despre acest subiect: Ce sunt banii

Deși acesta nu este încă un scenariu realist, presiunea asupra monedei euro este foarte puternică și este probabil să scadă sub nivelul dolarului. La momentul redactării acestui articol, indicele dolarului, care măsoară performanța monedei americane față de un anume număr de alte valute, continuă să crească. Creșterea sa doar în cursul zilei de ieri a fost de 1,04% și a atins cea mai mare valoare din ianuarie 2002.

Citește mai multe despre acest subiect: Trei motive pentru a investi, în loc să cheltuiești când inflația este mare

Pe termen puțin mai lung, modificările valorii euro vor depinde de acțiunile Băncii Centrale Europene, de performanța economiilor din Europa și de dezvoltarea aprovizionării cu materii prime energetice. Trebuie avut în vedere că, în ciuda promisiunilor, Banca Centrală va continua să tipărească intens euro pe viitor. Scăderea valorii monedei euro înseamnă că puterea noastră de cumpărare se va diminua din ce în ce mai mult.

 

Preț aur (XAU-RON)
10777 RON/oz
  
+ 45 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești