Adaugă alertă de preț

Aurul este pe locul 2 în topul activelor preferate de americani

Publicat de Daniel Vasilev în categoria News, Finanțe personale în data de 31.05.2023
Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON
balanta aur vs imobiliare

Mai mult de un sfert dintre locuitorii din SUA au declarat că preferă să-și investească banii în aur, conform ultimului sondaj Gallup. Potrivit celor 26% dintre respondenți, metalul galben este cea mai bună investiție posibilă pe termen lung fiind pe locul 2 în topul activelor de investiții. În plus, ponderea susținătorilor aurului aproape că s-a dublat față de sondajul de anul trecut, când acesta a primit 15% din voturi.

Astfel, aurul urcă pe a doua poziție în topul celor mai preferate active, înaintea acțiunilor și a fondurilor mutuale. Baza susținătorilor acestora se micșorează treptat, de la 24% anul trecut la 18% în prezent. Metalul s-a poziționat în cea mai mare parte a perioadei de după 2014 pe locul al trei-lea în rândul preferințelor rezidenților americani. O posibilă explicație este că după anul 2012 prețul aurului era în scădere. Acesta a atins nivelul minim în dolari spre începutul lui 2016. La momentul respectiv, acțiunile păreau o investiție bună. Puteți vedea dinamica ambelor active constultând articolul de mai jos:

Citește mai mult despre: Bursă, aur și inflație – ce se întâmplă atunci când dobânda crește?

Dar în ultimul an, cu incertitudinea economică în creștere semnificativă și având în vedere o datorie mare publică și de consum, americanii s-au orientat către siguranța aurului. De altfel, nemții fac același lucru, după cum am comentat recent. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere performanța stabilă a aurului în timpul crizelor. Creșterea încrederii în aur nu a scăpat analiștilor de la Gallup, care subliniază că:

Aurul are beneficii atunci când încrederea în imobiliare și acțiuni scade. Acest lucru se întâmplă, de obicei, în timpul unei recesiuni economice sau a unei scăderi a încrederii, așa cum a fost cazul în timpul crizei financiare din 2008 și așa cum se întâmplă, din nou, astăzi.

La ambele extremități ale clasamentului – activele cele mai preferate și cele mai puțin preferate

Imobiliarele rămân pe prima poziție. Însă mult mai puțini oameni le consideră drept cea mai bună investiție pe termen lung, comparativ cu anul trecut. Ponderea „susținătorilor” acestora scade de la 45% la 34% în actualul sondaj.

Infografic : Care este cea mai bună investiție pe termen lung în opinia americanilor

Declinul este complet de înțeles. Într-o analiză detaliată, am subliniat că în ultimul an și jumătate accesibilitatea achiziției unei proprietăți s-a prăbușit din cauza unei combinații de:

  • Creștere vertiginoasă a ratelor ipotecare;
  • Inflație ridicată;
  • Prețul extrem de ridicat al locuințelor.

Citește mai mult despre: În direct din SUA – cum izbucnește o bulă imobiliară în timp real

Conturile pe termen lung și obligațiunile rămân la coada clasamentului. De-a lungul anilor, acestea au fost nominalizate, în medie, de aproximativ 12%, respectiv 6% dintre respondenți.

Aur și criptomonede în topul activelor

Acceptă americanii Bitcoin drept „aur digital”? Răspunsul este mai degrabă negativ. În cadrul sondajului, jumătate dintre respondenți au avut opțiunea de a marca „criptomonede” drept instrument în care ar avea încredere pe termen lung. Restul persoanelor pot alege doar între tipurile convenționale de investiții. Rezultatele arată că, atunci când criptomonedele sunt incluse printre posibilele răspunsuri, ponderea celor care preferă aurul scade cu doar 1 punct procentual. Susținătorii bunurilor imobiliare și ai conturilor de economii s-au diminuat cu 4 puncte procentuale fiecare, în timp ce acțiunile și fondurile mutuale au pierdut 3 puncte procentuale.

Tabel : Cum schimbă criptomonedele ponderea activelor preferate

Activ Cu criptomonede Criptomonedă fără răspuns
Imobiliare 38 34
Aur 25 26
Acțiuni/Fonduri mutuale 15 18
Cont de economii 9 13
Obligațiuni 7 7
Criptomonede 4

Sursa : Gallup

Încrederea în criptomonede este în declin. În timp ce în sondajul de anul trecut au primit 8% din răspunsuri, ceea ce plasa activele digitale înaintea obligațiunilor, în acest an susținătorii lor s-au înjumătățit la 4%. Scăderea grupei de vârstă între 18 și 49 de ani este deosebit de puternică – de la 13% în 2022 la 5% în prezent.

Preț aur (XAU-RON)
10785 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești