Adaugă alertă de preț

Lecții privind creșterea datoriei de consum și ce să faci cu banii tăi

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Finanțe personale în data de 15.06.2022
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
+ 46 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Alăturați-vă grupului de Facebook Povești despre Economie și Aur, pentru a nu rata ultimele discuții despre finanțele noastre personale.

Îndatorarea este o manifestare a uneia dintre marile probleme ale economiei moderne – manipularea ratelor dobânzilor de către băncile centrale. Observând cea mai recentă evoluție a datoriei de consum din Europa și Statele Unite, putem înțelege ce înseamnă asta pentru starea economiei și pentru noi, ca participanți la aceasta.

Citește mai multe despre acest subiect: Credit și datorii – drogurile care distrug economia modernă

Schimbările în gradul de îndatorare al consumatorilor dezvăluie indirect în ce stadiu economic ne aflăm. „Ciclul economic” înseamnă fazele de creștere, criză sau corecție, depresiune și redresare economică. În prezent, auzim de la bancherii centrali și politicieni că economiile sunt extrem de puternice și în creștere. Dar să ne amintim articolul Anatomia crizeilor și ciclul economic, unde am prezentat exact cum a apărut criza și care este recuperarea:

Iluzia creșterii economice prin scăderea artificială a dobânzilor la împrumuturi are un preț real, plătit sub forma unei crize economice. Prin urmare, în esență, o astfel de abordare este extrem de instabilă, după cum reiese din istoria recentă a lumii și, în special, a economiilor bine dezvoltate.

Bancherii centrali vor fi nevoiți în curând să restabilească această iluzie, pentru că următoarea criză economică din Europa nu este departe. Acestea fiind spuse, să vedem în ce situație se vor găsi indivizii, având în vedere cele mai recente date disponibile despre datoria de consum din lume și din țara noastră.

Datoria SUA

Cea mai mare economie a lumii este slabă, având în vedere nivelul datoriilor de consum. Creditul revolving, care este în principal datorie cu cardul de credit, este în plină expansiune în cel mai rapid ritm de la sfârșitul anilor 1990. În mai, a atins un record absolut de peste 1,1 trilioane de dolari, depășind valoarea de dinainte de pandemie.

Infografic 1 : Datoria de consum în Statele Unite


Pe lângă datoria cu cardul de credit, creditarea crește dramatic. Creditul de consum a crescut cu aproape 50 de miliarde de dolari doar în martie, mai mult decât dublu față de prognoză, stabilind un nou maxim istoric. Aprilie a fost a doua lună cu cea mai mare creștere din istorie.

Creditele pentru studenți și creditele auto au o rată de creștere mai moderată, deși ambele categorii au recorduri istorice. Aceasta arată că locuitorii din SUA nu contractează împrumuturi pentru bunuri de folosință îndelungată, ci pentru consumul curent, utilități și administrarea datoriilor anterioare de consum.

Datoria de consum în Europa

În Europa, imaginea nu este diferită. În ultimele luni, România și Bulgaria au înregistrat vârfuri privind noile împrumuturi, în timp ce Serbia are cele mai mari cifre dinaintea crizei din 2008. Această tendință nu este surprinzătoare, având în vedere nivelul dobânzilor, care, datorită deciziilor Băncii Centrale Europene, nu a fost niciodată mai scăzut în istorie. În toate trei țările, datoria este la cel mai înalt nivel din istorie.

Infografic 2 : Datoria de consum pe țară


În timp ce raportul datoriei de consum raportat la PIB este încă relativ scăzut în Balcani, țările din Europa de Vest și din zona euro se confruntă cu alte provocări. În zona euro, raportul dintre datoria populației și produsul intern brut, în ciuda unei ușoare scăderi anul trecut, a revenit la nivelurile de dinaintea crizei din 2008. Raportul datorie/gospodării continuă să crească și acum se ridică la aproape 100%. Dacă adăugăm companiile private, raportul datorie-PIB în Țările de Jos, Danemarca și Suedia este de peste 200%, iar Belgia nu este cu mult în urmă.

În același timp, rata economisirii gospodăriilor s-a prăbușit de două ori – de la peste 26% în plină pandemie la 13,5% la sfârșitul anului trecut. După toate probabilitățile, creșterea inflației a scăzut semnificativ rata în ultimele șase luni.

Ce înseamnă datoria uriașă de consum pentru economie și finanțele personale?

Datele privind creșterea drastică a creditelor de la începutul anului ar trebui analizate în contextul a două fenomene.

Ratele dobânzilor

În timp ce ratele dobânzilor în Europa nu cresc încă (la momentul redactării acestui articol, BCE anunțase că vor crește în iulie), în SUA, creșterea lor a început în martie. Asta include rata creditelor de consum și a cardurilor de credit, iar creditele ipotecare din țară vor fi discutate într-un articol separat. Prin urmare, se poate aștepta ca împrumuturile către Europa să continue să crească.

Citește mai multe despre acest subiect: Bursă, aur și inflație: ce se întâmplă atunci când dobânda crește?

A contracta noi împrumuturi semnificative înseamnă două lucruri. În primul rând, persoana cu venituri „medii” atât în Statele Unite, cât și în Europa nu are economii mari. Prin urmare, în ciuda faptului că rata este în creștere, vedem recorduri în străinătate. Consumatorii înșiși indică același lucru – aproape 40% dintre români și bulgari, de exemplu, nu au economii, iar alți 30% nu au economii timp de trei luni. Am analizat, de asemenea, studiul Eurofond și alte aspecte ale acestuia în articolul de mai jos. Potrivit Rezervei Federale, în Statele Unite, 32% din populație nu poate face față unei plăți de urgență de 400 de dolari.

Citește mai multe despre acest subiect: Trei motive pentru a investi în loc de a cheltui, când inflația e mare

În al doilea rând, consumatorii sunt mult mai afectați de inflație decât sugerează cifrele oficiale. De fapt, ne scade puterea de cumpărare mult mai rapid, mai ales pentru persoanele cu venituri fixe și pentru cei cu costuri mult mai mari la alimente.

Comportamentul consumatorului

Inflația ridicată a dus la prăbușirea acțiunilor lanțurilor din Statele Unite. Din cauza creșterii prețurilor mărfurilor și scăderii nivelului de trai, consumatorii s-au concentrat pe achiziționarea de bunuri de larg consum și combustibili în loc de bunuri de consum durabile mai scumpe. Același lucru se observă și în Peninsula Balcanică, unde oamenii cumpără mai ales când sunt promoții.

Citește mai multe despre acest subiect: Prețuri și mai mari – apar efectele dramatice ale inflației producției

Acest lucru arată clar faptul că oamenii nu numai că nu au bani și economii, ci și că fac un împrumut doar pentru a-și menține nivelul de trai. Un astfel de comportament nu poate dura pentru totdeauna.

La ce concluzii ne duce gradul mare al datoriei de consum?

Pe baza a ceea ce se întâmplă, se pot trage cel puțin trei concluzii.

  • Apogeul creșterii economice în acest ciclu se apropie

Problema cu durata de viață a unui împrumut este că acesta se termină mai devreme sau mai târziu, și într-un mod nu foarte favorabil. Putem spune că vârful creșterii economice se apropie pentru că dobânzile sunt deja în creștere (SUA) sau vor începe în curând (Europa), iar șomajul este extrem de scăzut. Cu greu poate scădea mai departe, mai ales având în vedere că rata șomajului este mai mică decât era înainte de criza din 2008.

Citește mai multe despre acest subiect: Va exista o criză economică în Europa din cauza creșterii ratelor dobânzilor

Cei care au încă locuri de muncă își pot permite să contracteze un împrumut pentru a umple golurile financiare din bugetul personal. Dar, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, economia va intra într-o recesiune și le va fi greu să-și permită împrumuturi mai scumpe, mai ales dacă și-au pierdut locul de muncă.

  • Într-o criză, mulți vor suferi o lovitură puternică

Dacă cineva încearcă să-și mențină nivelul de trai pe credit, dar acesta devine mai scump și accesul la noi finanțări devine mai dificil, următoarea combinație negativă de factori poate apărea într-o criză. În primul rând, individul să-și piardă locul de muncă. În al doilea rând, fără venituri, chiar și susținerea împrumuturilor existente poate fi dificilă și accesul la altele noi poate fi întrerupt. Nu în ultimul rând, dacă dobânzile cresc, va fi imposibilă și refinanțarea împrumuturilor, deoarece acestea sunt refinanțate la o dobândă mai mică decât cea la care a fost tras inițial împrumutul.

Astfel, datoria mare  de consum poate fi în cele din urmă o piatră de moară a bugetului personal, care poate contribui dramatic la scăderea nivelului nostru de trai. Prin urmare, este bine ca oamenii, în calitate de consumatori, să se gândească cu atenție dacă și pentru ce să împrumute bani în situația economică actuală.

  • Activele cumpărate cu credit se vor deprecia

Vârful creditării are loc de obicei la cele mai scăzute rate ale dobânzii, iar volumul împrumuturilor începe să scadă odată cu creșterea ratelor dobânzilor. Solicitările de creștere a ratei dobânzii cheie și lansarea dramatică a creditării arată că ne apropiem de acest vârf. Dar categorii întregi de active sunt foarte sensibile la modificările ratelor dobânzilor și a stării economiei, inclusiv imobiliare și mașini.

Citește mai multe despre acest subiect: Când ne așteptăm la o nouă bulă imobiliară și explozia acesteia?

Se poate aștepta ca atunci când ritmul de împrumut începe să încetinească, aceste active vor suferi o lovitură. Aceasta ar putea fi o altă lovitură pentru proprietarii lor.

Cum să economisești bani?

Datoria uriașă de consum trebuie să fie luată în considerare de toată lumea, mai ales dacă ea deja există. Cu toate acestea, nu este datoria cuiva să îi spună altcuiva ce să facă cu banii lui, dar totuși putem avea în vedere o serie de măsuri și recomandări:

  • Economisește

Înainte de a ne gândi la împrumuturi, este bine să vedem mai întâi dacă avem fonduri în cazul unui eveniment neprevăzut, inclusiv pierderea unui loc de muncă. Nu vrem să facem parte din statisticile deja citate, conform cărora majoritatea oamenilor nu are economii. De asemenea, dacă se adeveresc așteptările privind apariția unei noi crize, șomajul va fi o amenințare serioasă pentru toată lumea.

Mai ales având în vedere inflația ridicată de astăzi, este bine ca aceste economii să fie într-un activ care nu e afectat de pierderea puterii de cumpărare a banilor fiat. Unul dintre aceste active este aurul de investiții.

Dar chiar dacă cineva decide că aurul de investiții nu răspunde nevoilor portofoliului său, este important să economisim și să ne investim banii în primul rând pentru a nu ne „afunda” financiar în caz de nevoie. După cum spune Warren Buffett:

Nu economisi ce ți-a rămas după ce ai cheltuit. Cheltuiește ceea ce ți-a rămas după ce ai economisit.

Se crede că sunt necesare economii pentru cel puțin următoarele trei luni. Dar cu incertitudinea economică de astăzi, cu cât orizontul de timp este mai lung, cu atât mai bine.

  • Pregătește-ți bugetul personal pentru noile riscuri

Cel mai nefericit scenariu pentru finanțele personale este să ai datorii de consum – facturi, bunuri de larg consum, combustibili etc. mai ales dacă se întâmplă sistematic. De asemenea, trebuie să ne ferim să facem datorii noi pentru a le achita pe cele vechi. În acest caz, evident că încasările nu sunt suficiente pentru a acoperi nevoile și suntem într-o spirală a datoriilor (o situație  în care sunt multe țări). Ar fi înțelept să luați în considerare reducerea cheltuielilor.

Citește mai multe despre acest subiect: De ce ar trebui să investim?

Pe lângă cheltuieli, trebuie să luăm în considerare incertitudinea economică ridicată cu privire la datoria noastră de consum, inclusiv:

  • Costuri mai mari ale creditelor atunci când BCE crește ratele dobânzilor;
  • Creșterea ratei cheie a dobânzii va îngreuna refinanțarea datoriilor existente în Europa și Statele Unite;
  • Inflația continuă să fie ridicată și creșterea continuă a costului vieții – un fenomen care va continua să fie observat;
  • Posibilitatea de a ne pierde locul de muncă – vom putea atunci să ne îndeplinim obligațiile?
  • Evenimente negative imprevizibile – după pandemie și războiul din Ucraina este greu de prezis ce ne va aduce viitorul, dar putem presupune că nu va fi ceva pozitiv pentru bugetul nostru personal.

Acestea fiind spuse, în vremurile în care trăim este logic ca o persoană să fie mai conservatoare în ceea ce privește finanțele și să se gândească la instrumente precum aurul de investiții care nu sunt afectate negativ de inflație. În ultimii zece ani, sub direcția scăderii artificiale a ratelor dobânzilor Băncii Centrale, ne-am obișnuit ca banii să fie „ieftini” și din belșug. Însă situația se schimbă deja. Este bine să ne adaptăm obiceiurile de consum la noua realitate.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
+ 46 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești