Adaugă alertă de preț

Prețuri și mai mari: apar efectele dramatice ale inflației producției

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Blog, Ziarul de Aur în data de 23.05.2022
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 12 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

În ultima săptămână, indicii bursieri din SUA au raportat o ușoară creștere. Cu toate acestea, o categorie iese mai mult în evidență, cu roșu: valoarea acțiunilor marilor retaileri. În două zile, Target s-a depreciat cu 25%, Walmart cu 17,42% și Amazon cu 5,41%.

Motivul deprecierii îl reprezintă rezultatele celor mai recente situații financiare. În primul trimestru, de exemplu, Amazon a înregistrat o pierdere de 3,8 miliarde de dolari, comparativ cu un profit de 8,1 miliarde de dolari înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Profitul companiei Target s-a prăbușit cu 50%, iar venitul operațional al Walmart cu 23%. Target subliniază că declinul este o consecință a promoțiilor pe care compania le-a oferit clienților săi. Ultimele două companii subliniază că consumatorii își reduc costurilor cu bunurile de larg consum scumpe și durabile, înlocuindu-le cu opțiuni mai ieftine. Există, de asemenea, un accent puternic pus pe cumpărarea produselor esențiale, cum ar fi alimente și băuturi, în detrimentul altor articole. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere faptul că Statele Unite au înregistrat cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani.

Citește mai multe despre acest subiect: Inflația producției în China a atins punctul maxim din ultimii 26 de ani

Astfel, după luni de inflație ridicată a producției, depășind de multe ori inflația de consum, încercările companiilor de a-și proteja clienții de creșterea prețurilor se apropie de final. Prețurile ridicate ale factorilor de producție vor începe să afecteze și mai mult bunurile finale. Prin urmare, prețurile pe care le plătim în calitate de consumatori vor crește în continuare. În Europa putem observa exact aceeași situație.

Ce este inflația de producție și de ce este importantă

Cu indicatorul inflației de producție sunt prezentate modificările prețurilor de afaceri. Mai simplu spus, măsoară inflația prețurilor cu ridicata. Acest indice nu include costurile de transport și distribuție, care sunt, de asemenea, în creștere.

Dinamica prețurilor în comerțul între întreprinderi nu afectează imediat utilizatorii finali. Unul dintre motivele pentru aceasta sunt comercianții care acționează ca „intermediari” între producători și cumpărătorii finali. Ei își pot reduce propriile marje, inclusiv prin campanii promoționale.

Infografică : ambele fețe ale aceleiași monede: inflația de consum și de producție

Suprimarea prețurilor utilizatorilor finali se face în diverse scopuri, inclusiv menținerea cotei de piață și a vânzărilor. În acest caz, marja de profit a comerciantului se micșorează și uneori poate fi negativă, astfel, duce la pierderi. Potrivit declarației companiei Target, multe companii au optat pentru această abordare, probabil crezând că inflația este „temporară”. În analiza noastră, Contracția programului de relaxare cantitativă nu va opri inflația, am avertizat că nu a fost cazul.

 

Având în vedere cea mai recentă dinamică, comercianții de astăzi se confruntă cu „furtuna perfectă” a fenomenelor negative. Dacă își suprimă prețurile pentru a proteja consumatorii, profiturile lor vor scădea și mai mult și este puțin probabil să simțim o scădere a inflației producției în curând. Cu cât rezultatele lor financiare sunt mai negative, cu atât mai mult acțiunile lor se vor prăbuși, lucru pe care nici ei nu și-l pot permite. Acțiunile sunt instrumentul prin care companiile publice strâng capital. Când prețul lor scade, companiile trebuie să emită din ce în ce mai multe dintre ele pentru a se finanța sau a căuta credit. Având în vedere creșterea ratelor dobânzilor, acest canal de strângere de fonduri devine și mai scump.

Citește mai multe despre acest subiect: Bursă, aur și inflație – ce se întâmplă atunci când dobânda crește

Prin urmare, comercianții nu mai pot menține o politică de marje mici pentru a proteja consumatorul. A sosit momentul în care inflația de consum va începe să ajungă din urmă inflația de producție și prețurile pentru clienții finali vor crește și mai mult.

Inflația de producție și prețurile în Europa

Aceeași dinamică se observă și în Europa. Diferența este că unele dintre cele mai mari lanțuri de retail din Europa nu sunt listate la bursă. Dar, la fel ca cele din SUA, nu pot menține prețurile scăzute pentru clienții finali pe termen nelimitat. Inflația de producție a început să depășească inflația de consum în februarie 2021. Comercianții europeni se luptă cu efectele negative ale diferenței dintre ei de aproape un an și trei luni.

Citește mai multe despre acest subiect: Trei motive pentru a investi, în loc să cheltuiești, când inflația e mare

În această perioadă, Europa s-a confruntat și cu cea mai mare provocare geopolitică a deceniilor – sancțiunile financiare impuse Rusiei și efectele acestora în prezent și viitor. Pentru a opri regimul de la Moscova, Europa a lansat o încercare de diversificare a aprovizionării cu energie. Aceasta duce la o creștere a costului produselor energetice, respectiv prețurilor de transport, care nu sunt incluse în inflația producției. Banca Centrală Europeană a anunțat un orizont de timp în care poate începe să majoreze dobânda cheie, ceea ce va pune o presiune suplimentară asupra companiilor pe măsură ce costul deservirii datoriilor lor va crește.

Prin urmare, putem trage două concluzii despre prețurile din Europa:

  • Ne putem aștepta la o inflație de producție foarte mare în viitor;
  • La fel ca în SUA, sectorul privat nu va mai putea continua prea mult „să diminueze” inflația de dragul consumatorilor săi – va afecta prețurile bunurilor de consum final, respectiv, acestea vor avea un alt motor puternic de creștere.

Această realitate este subliniată și de Comisia Europeană. În prognoza de primăvară, instituția a redus din nou creșterea economică estimată, dar a dublat inflația estimată După cum se dovedește, indicele prețurilor de consum poate crește chiar mai mult decât se aștepta.

Alăturați-vă grupului de discuții deschis „Povești despre economie și aur” pe Facebook pentru a primi cele mai recente informații

Cazul prețului alimentelor

În calitate de consumatori, ne pasă de prețurile efective pe care le plătim în magazin, nu de indicatorii economici ca atare. Să ne uităm la ce se întâmplă cu mâncarea. Datele Eurostat arată că la sfârșitul primului trimestru, cheltuielile producătorilor de alimente au crescut cu aproape 13% în medie în UE. În același timp, prețurile la alimente au crescut cu 2,3% pe an.

Tabel: Inflația de consum și cea de producția la alimente în martie 2022

  Inflația producției Inflația de consum
Uniunea Europeană 12,8% 6,9 %%
zona euro 12,6% 5,8%
Bulgaria 15,7% 17%
România 16,8% 12,1%
Germania 14,7% 6,2%

Sursa: Eurostat

Defalcarea arată că în economiile mai dezvoltate ale Europei, inflația de consum nu a ajuns din urmă inflația de producție. În altele, inclusiv în România, prețurile finale au depășit deja costurile producătorilor, dar continuă să crească în aprilie (21% pe o bază anuală).

Citește mai multe despre acest subiect:  În Europa, prețurile alimentelor sunt mai mari ca niciodată

În situația actuală, trebuie avute în vedere și efectele invaziei ruse. În primul rând, în ciuda recoltei record, exporturile de cereale ale Ucrainei s-au prăbușit . În aprilie, a exportat mai puțin de 770.000 de tone de cereale, comparativ cu aproape 3 milioane de tone cu un an mai devreme. Drept urmare, contractele futures pe cereale în Europa au crescut cu 55% din 21 februarie. În urmă cu câteva zile, India a interzis exportul de cereale din cauza secetei și a căldurii, ceea ce va afecta negativ și prețul. În al doilea rând, încetarea relațiilor comerciale cu Rusia a crescut prețurile la îngrășăminte, care au crescut de patru ori în unele locuri. Este cel mai mare exportator de îngrășăminte cu azot și al doilea cel mai mare exportator de îngrășăminte cu fosfat către UE în 2021.

Așadar, putem doar estima cât de mult se vor scumpi alimentele până la finalul anului și nu numai. Datele citate nu includ încă efectele conflictului. Consecințele acestui fapt, care se vor adăuga tendințelor deja existente în inflația producției, vor face alimentele și mai scumpe în viitor.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 12 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești