Adaugă alertă de preț

În Europa, prețurile alimentelor sunt mai mari ca niciodată

Publicat de Daniel Vasilev în categoria News, Blog în data de 06.10.2021
Preț aur (XAU-RON)
10779 RON/oz
  
+ 17 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Prețurile la alimente în Europa au crescut cu 4,5% în august, conform celor mai recente date Eurostat. De la începutul anului 2021, creșterile înregistrate au fost de puțin peste 2%. Astfel, s-a ajuns la cea mai mare valoare din istorie.

La nivel global, imaginea este aproape aceeași. În august, indicele prețului alimentelor al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a crescut cu 32,9% față de august 2020. Comparativ cu luna iulie a acestui an, s-au înregistrat creșteri, dar mai moderate, de 3,4%. Astfel, s-au atins cele mai mari valori nominale și reale din 2011. Indicatorul măsoară schimbările de preț în cele 5 categorii de produse alimentare de bază: cereale, uleiuri vegetale, produse lactate, zahăr și carne.

Citiți mai multe despre acest subiect: Inflația din Germania a înregistrat cea mai rapidă creștere de la începutul secolului XXI: Infografic

În ultimul lor raport, publicat în septembrie, FAO afirmă că:

Prețurile globale la alimente au crescut brusc în august, după 2 luni consecutive de declin, ca urmare a creșterii bruște a prețurilor internaționale la zahăr, grâu și uleiuri vegetale.

Infografic: Prețurile alimentelor în Europa și la nivel global

Ce se întâmplă cu prețurile la alimente în România și Bulgaria

România și Bulgaria urmează tendințele generale ale Uniunii Europene. Aceasta înseamnă că prețurile la alimente ating niveluri record în ambele țări.

Datele Eurostat pentru Bulgaria se extind până în decembrie 1996. Prețurile la alimente au crescut de 3 ori între ianuarie și februarie 1997. Până în martie 1998, creșterea prețurilor a fost de 5 ori mai mare. Cu toate acestea, prețurile alimentelor au crescut cu peste 100% până în august 2021.

Citiți mai multe despre acest subiect: Oferta de bani din România și Bulgaria a crescut cel mai rapid de la începutul crizei

De la începutul anului 2021 până la sfârșitul lunii august, prețurile la alimente în Bulgaria au crescut cu mai mult de 3%. Între august 2020 și august 2021, creșterea lor a fost de 3,6%. Dacă comparăm august 2021 cu decembrie 2019, când s-a presupus că economia este stabilă, creșterea este de 5%.

În România, dinamica este puțin diferită. Aici, recordul istoric al prețurilor a fost stabilit în luna iunie a acestui an. În următoarele 2 luni, indicele global al prețului alimentelor a scăzut ușor – cu 0,7%. Cu toate acestea, de la începutul anului, prețurile la alimente au crescut cu 2,4%. Între august 2020 și august 2021, creșterea acestora a fost de 2,1%, iar între decembrie 2019 și august 2021 – 5,7%.

De ce sunt mai scumpe alimentele?

Creșterea prețurilor la alimente se datorează fenomenelor temporare și permanente. Aici vom analiza fiecare dintre aceste categorii. În acest fel vom înțelege la ce ne putem aștepta pe termen lung.

Efecte temporare asupra prețurilor

Iată câteva fenomene:

  • Secetă și înghețarea culturilor

Din cauza înghețării unei părți a recoltei din Brazilia, prețul zahărului a crescut la nivel global. Pe lângă zahăr, au fost afectate și cerealele, în principal din cauza vremii uscate. Statele Unite au înregistrat, de asemenea, randamente în scădere, dar efectele negative din această categorie de produse sunt compensate de randamente mai bune în UE, Argentina și Ucraina.

Problemele recoltei din Malaezia au dus la reducerea stocurilor și a producției de ulei de palmier. Astfel, cererea de ulei de rapiță a crescut în UE, determinând o creștere globală a prețului său.

  • Creșterea importurilor din China

China, cel mai mare importator mondial de produse din carne, nu și-a revenit încă de la pesta porcină africană. În 2019, a eradicat 30% din numărul animalelor din țară. La momentul redactării articolului, acestea încă sunt cu 5% mai puține decât înainte de pandemie.

Prin urmare, în ultimii 2 ani, țara a compensat penuria cu importuri crescute. În august, creșterea importurilor inregistra o creștere de 2,2%. Cu toate acestea, creșterea se referă în principal la importul de produse din carne de pui, în timp ce în comparație cu luna precedentă, importul de carne de porc era în scădere.

Efecte pe termen lung asupra prețurilor

  • Creșterea prețurilor la combustibili

Așa cum am subliniat și în alte dăți, creșterea prețurilor la combustibil are toate șansele să nu se oprească. Se estimează că petrolul va ajunge la 90 de dolari pe baril până la sfârșitul anului. La momentul redactării acestui articol, petrolul în SUA costă 75,9 dolari pe baril, iar Brent 79,4 dolari.

Citiți mai multe despre acest articol: Banca centrală a Germaniei se așteaptă la cea mai mare inflație din ultimii 30 de ani

Indicele energetic al Bloomberg arată că prețul petrolului a crescut cu aproape 100% de la începutul anului. Cu toate acestea, alte categorii de energie au înregistrat o creștere și mai semnificativă. În funcție de sursă, cărbunele este cu 220 – 320% mai scump. Gazul natural la bursa din Olanda a crescut cu peste 500%.

  • Tipărirea banilor continuă

Desigur, cel mai important factor al creșterii prețului alimentelor și tuturor celorlalte produse este creșterea ofertei de bani de la băncile centrale. Creșterea banilor în circulație este definiția economică a inflației. Pe măsură ce tot mai mulți bani pot cumpăra bunuri, puterea lor de cumpărare scade. Prin urmare, consumatorii ar trebui să se gândească la protejarea puterii lor de cumpărare pe termen lung.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum să economisim corect: Partea II

Acestea sunt motivele pentru care prețurile la alimente cresc. În Uniunea Europeană, de exemplu, acestea au crescut în medie cu aproape 70% în ultimele 2 decenii. Având în vedere tipărirea fără precedent a banilor neasigurați, ne putem aștepta ca prețurile la alimente să crească în continuare pe termen lung.

Preț aur (XAU-RON)
10779 RON/oz
  
+ 17 RON
Preț argint (XAG-RON)
126 RON/oz
  
+ 0 RON

Poate vrei să citești