Adaugă alertă de preț

Inflația din Germania a înregistrat cea mai rapidă creștere de la începutul secolului XXI: Infografic

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 25.08.2021
Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Prețurile activelor gospodărești, care reprezintă proxy-ul inflației din Germania per ansamblu, au crescut cu 11,7% față de anul anterior (al doilea trimestru), potrivit datelor de la Institutul Flossbach von Storch (FvS) . Singurul caz din istoria indicelui (adică din 2005) în care puterea de cumpărare a germanilor s-a prăbușit mai repede este în primul trimestru al acestui an.

Citiți mai multe despre aces subiect: Suntem în plină inflație: Ce înseamnă acest lucru și cum să ne protejăm banii

Spre comparație, conform statisticilor oficiale ale țării, indicele prețurilor de consum a crescut cu puțin peste 2%. Vom detalia în continuare.

Creșterea prețurilor pe categorii

Indicele FvS măsoară valoarea activelor deținute de gospodăriile din Germania. Aici sunt incluse prețurile imobilelor, averea comercială, bunurile de consum durabile și activele speculative.

Astfel, această măsură este o modalitate bună de a vedea dinamica reală a valorii activelor, spre deosebire de indicele oficial al prețurilor de consum. Indicatorul calculat de FvS nu include variațiile provocate de bunurile pe care gospodăriile le pot consuma extrem de rar.

Infografic: Inflația din Germania – mai mare ca niciodată în secolul XXI.

 

Să analizăm clasele activelor individuale în funcție de tipul de activ și în ansamblu.

Activele reale ale gospodăriei

Activele reale (imobiliare, business-uri, bunuri de consum durabile și active speculative) au crescut cu 13% în doar un an în al doilea trimestru. Rata de creștere a activelor financiare este „mai moderată” – 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Acest lucru nu este surprinzător. Cercetătorii observă că, în ultimii 8 ani, activele reale le-au depășit întotdeauna pe cele financiare. Deoarece ponderea primelor active în indicele general este mai mare, creșterea acestora în al doilea trimestru al anului este de 11,7%.

Imobiliare

Prețurile imobilelor s-au ridicat la un nivel record de la crearea indicelui FvS. Au crescut cu aproape 10% anual și cu 3% față de primul trimestru al anului 2021. În schimb, prețurile spațiilor de birouri au continuat să fie menținute la un nivel scăzut.

Aceasta nu este deloc o rată de creștere prozaică. Dacă această valoare anuală este menținută, prețurile imobiliare se vor dubla în doar 7 ani. În această direcție, trebuie remarcat faptul că, în al doilea trimestru al acestui an, în România, de exemplu, creditele ipotecare au depășit numărul de ani al bulei imobiliare.

Bunuri de consum durabile

Bunurile de consum durabile au înregistrat, de asemenea, un record. Au crescut cu 2% anual, rata cea mai mare de la crearea indicelui, și cu 0,7% mai mare comparativ cu primul trimestru.

În cadrul acestei subcategorii, cea mai rapidă este creșterea valorii mașinilor second-hand. A crescut cu 3,1% anual.

Activele speculative

În cazul activelor speculative, creșterea este de 8,1% față de al doilea trimestru al anului 2020. Aici prețurile vinurilor de colecție (18,4%) și ale mașinilor de epocă (9,8%) cresc cel mai repede.

Activele financiare

Prețurile obligațiunilor reprezintă unul dintre puținii indicatori care înregistrează o contracție. Sunt mai ieftine cu 1,3% anual și cu 0,7% trimestrial. Pe de altă parte, acțiunile au crescut cu 24% comparativ cu al doilea trimestru al anului 2020 și cu 6,3% față de primul trimestru al acestui an.

Prețul aurului în Germania este cu 1% mai mic decât la sfârșitul aceleiași perioade a anului trecut.

Cifrele oficiale ale inflației sunt din nou subestimate

În pofida acestei creșteri drastice a prețurilor bunurilor casnice, indicele oficial al prețurilor de consum din Germania rămâne scăzut. La o valoare de puțin peste 2% pentru al doilea trimestru, diferența dintre acesta și indicele prețurilor gospodăriei FvS este de aproape 6 ori.

Acest lucru nu este surprinzător. În timpul pandemiei, am asistat la tipărirea record a banilor, iar institutele statistice spun că nu există inflație. În același timp, în realitate, gospodăriile se confruntă cu o pierdere extrem de rapidă a puterii de cumpărare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Subminarea banilor 2 sau unde dispare inflația

Puteți citi mai multe despre acest fenomen în seria „Subminarea banilor”. Aici vom reaminti doar că indicele prețurilor de consum este o medie statistică (nu economică). Ca oricare altul, este supus manipulării de către instituțiile care trebuie să îl calculeze.

Citiți mai multe despre acest subiect: Economiștii se așteaptă ca programul de relaxare cantitativă să se micșoreze, dar poate Rezerva Federală să o facă?

Deoarece se află sub control politic și este destul de incomod pentru cei de la putere să recunoască devalorizarea efectivă a monedelor, institutele statistice primesc stimulente uriașe pentru a subestima aceste fenomene. Asta se întâmplă prin schimbarea datelor pe care se bazează indexul. Atunci când acesta are o valoare insignifiantă, categorii întregi sunt excluse din calcule. În Statele Unite, de exemplu, alimentele și combustibilii au fost eliminați din indicele examinat de Rezerva Federală.

De ce inflația din Germania crește mai repede

Scăderea permanentă a puterii de cumpărare a banilor din buzunarele noastre este un subiect pe care l-am discutat de multe ori pe blogul Tavex. După cum am subliniat, motivul fundamental pentru acest lucru este creșterea fără precedent a ofertei de bani.

Citiți mai multe despre acest subiect: Noua țintă de inflație stabilită de BCE și scăderea puterii de cumpărare

FvS subliniază același motiv pentru scăderea puterii de cumpărare în Germania. Iată ce precizează documentul:

Există mai multe fenomene care contribuie la aceste niveluri ridicate ale inflației. În primul rând, Banca Centrală Europeană continuă să urmeze o politică monetară foarte expansivă, pe care nu pare să o suspende prea curând, chiar dacă inflația prețurilor de consum rămâne ridicată. Previziunea pentru o posibilă scădere a puterii de cumpărare crește, de asemenea, cererea de active de avere. În plus, stimulentele și alte programe de sprijin financiar continuă să contribuie la creșterea prețurilor activelor.

Mantra este că programele „de urgență” ale băncilor centrale legate de tipărirea banilor și suprimarea ratelor dobânzii se vor opri atunci când va începe recuperarea financiară. Lumea spera la fel și în 2008, dar nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, problemele sunt astăzi mai profunde decât erau atunci.

Citiți mai multe despre acest subiect: Credit și datorie I: drogurile care ucid economia modernă

Nu ar trebui să ne lăsăm înșelați că devalorizarea banilor este un fenomen observat doar în Europa de Vest, împotriva căruia sunt asigurate țări precum România sau Bulgaria. Ba dimpotrivă. Când economiile dezvoltate din Europa strănută, cele în curs de dezvoltare răcesc.

Prin urmare, toată lumea ar trebui să se gândească la alternative pentru banii fiduciari, a căror perspectivă este să se deprecieze din ce în ce mai repede. Iar cel mai bun salvator al puterii de cumpărare din istorie este banul real: aurul și argintul. Dacă nu credeți, întrebați-i pe nemți.

Preț aur (XAU-RON)
10783 RON/oz
  
- 9 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești