Adaugă alertă de preț

Banca centrală a Germaniei se așteaptă la cea mai mare inflație din ultimii 30 de ani: Infografic

Publicat de Daniel Vasilev în categoria Știri de Aur în data de 29.09.2021
Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

După ce Germania a ajuns la cea mai mare inflație din ultimul sfert de secol, se așteaptă ca prețurile să crească în continuare. Conform ultimului raport lunar al Bundesbank (banca centrală a țării), indicele prețurilor de consum ar putea crește la 5% până la sfârșitul anului. Astfel, instituția își întărește prognoza făcută în iulie anul acesta, când a subliniat că inflația ar putea atinge valori lunare similare.

Citiți mai multe despre acest subiect: Inflația din Germania a înregistrat cea mai rapidă creștere de la începutul secolului XXI: Infografic

În luna august, indicele prețurilor de consum a crescut cu 3,9%. Aceasta este cea mai rapidă devalorizare a monedei utilizate în țară din noiembrie 1993. Apoi a crescut cu 4,1% față de noiembrie 1992. Diferența este că atunci Germania de Est și de Vest tocmai fuseseră fuzionate, în timp ce astăzi situația este mult mai stabilă.

Dacă prognoza inflației de 5% a Bundesbank se va adeveri, vom asista la cea mai rapidă creștere lunară a indicelui din martie 1992.

Infografic : Tipărirea / inflația banilor în Germania


Așa cum am menționat în seria Subminarea banilor, devalorizarea reală a monedei euro utilizată de germani este probabil și mai rapidă.

Inflația transparentă de la Bundesbank

Bundesbank subliniază că unul dintre motivele creșterii inflației a fost reducerea taxei pe valoare adăugată în 2020. Teoria este că, micșorarea taxei la nivelurile sale anterioare a dus, de asemenea, la o creștere a prețurilor finale de consum. În același timp, banca este de părere că întârzierile livrărilor la nivel global au contribuit și la creșterea prețurilor.

Prin urmare, ei afirmă că:

Raportându-ne la contextual actual, inflația între 4% și 5% este posibilă temporar din septembrie până la sfârșitul anului.

De ce inflația din Germania nu poate fi temporară

În mod surprinzător, banca centrală vede creșterea inflației ca un fenomen temporar. Se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să scadă la „doar” 2% până la mijlocul anului 2022.

Retorica „inflației temporare” a fost ridicată atât de Rezerva Federală, cât și de Banca Centrală Europeană. Însă ambele instituții s-au înșelat, în realitate existând luni în care s-au înregistrat valori semnificativ mai mari decât se așteptau.

Probabil că în Germania se va observa un fenomen similar. Indicele prețurilor de producție din țară a atins 115,6 puncte (2015 = 100 de puncte). Aceasta este cea mai mare valoare a sa din istorie . Este clar că creșterile de preț ale bunurilor fabricate vor fi resimțite de cumpărătorii finali. În caz contrar, companiile vor trebui să își reducă propriile marje de profit.

După scăderea din 2020, combustibilii au revenit la creștere de la începutul anului. Valoarea de referință a petrolului Brent se tranzacționează deja la cea mai mare valoare din septembrie 2018 – 80,38 dolari pe baril. Goldman Sachs prognozează că petrolul va ajunge la 90 de dolari pe baril. Motivele includ reducerea ofertei și redresarea economică.

Datele de la institutul statistic german Destatis arată că numai de la începutul anului, indicele prețului energiei, care include combustibili și energie pentru gospodării, a crescut cu un impresionant procent de 54,6%.

La bursă, electricitatea din categoria „ziua următoare” a crescut de la 50,87 euro / MWh în ianuarie 2021 la 139,57 euro / MWh în septembrie 2021. Este puțin probabil ca aceste dinamici să fie inversate și, în timp ce produsele energetice vor crește în preț, acest lucru va afecta toate celelalte prețuri din lanț.

Citiți mai multe despre acest subiect: Oferta de bani din România și Bulgaria a crescut cel mai rapid de la începutul crizei

Cu toate acestea, elefantul din cameră nu se referă la produsele energetice și prețurile de producție. Cel mai important factor de preț este imprimarea banilor (adică inflația) de către Banca Centrală Europeană. Acest lucru a condus la lansarea unității M2 cu aproape 13% față de ianuarie 2020 și a unității M1 (bani în circulație) cu aproape 22% pentru aceeași perioadă. Prăbușirea puterii de cumpărare a germanilor și europenilor nu se va opri deloc până când băncile centrale nu se vor opri din imprimat bani.

Recuperare fără producție?

În ceea ce privește economia, banca centrală este de părere că consumul și puterea de cumpărare se recuperează, în ciuda creșterii prețurilor. Cu toate acestea, producția rămâne sever suprimată. A înregistrat o ușoară creștere în iulie, fiind doar a doua lună de creștere din cursul anului. Cu toate acestea, este puțin probabil ca creșterea sa să continue, deoarece în iulie cererea în țară este în mod tradițional mare, generând automat creștere.

Germanii s-au temut dintotdeauna de inflația ridicată, iar acum propria lor bancă centrală le spune că banii din buzunarele lor vor continua să se deprecieze într-un ritm alert.

Citiți mai multe despre acest subiect: Cum se protejează nemții de creșterea prețurilor cumpărând aur de investiții

În consecință, de la începutul anului, locuitorii țării au lansat o cerere mare de aur. Până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, cererea a depășit 90 de tone, înseamnând că în prezent este cu siguranță mult peste 100 de tone. Pentru comparație, pentru întregul an 2020, gospodăriile din Germania au cumpărat aur pentru investiții (adică lingouri și monede de aur) cu o greutate totală de 157 tone.

Preț aur (XAU-RON)
10784 RON/oz
  
- 7 RON
Preț argint (XAG-RON)
138 RON/oz
  
+ 1 RON

Poate vrei să citești